Diari Més

Societat

TEDx: idees que volen generar un canvi

​Divendres 27 es viurà la 2a edició de TEDx Plaça del Fòrum, sota el lema ‘I si ho fem diferent?’

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Remoure consciències. Aquest és l’objectiu dels esdeveniments TEDx. El divendres 27, Tarragona acollirà la segona edició de TEDx Plaça del Fòrum, la versió tarragonina d’aquest acte, sota el lema ‘I si ho fem diferent?’.

Segur que alguns en llegir TEDx, saben perfectament del que es tracta, d’altres potser els hi sona el nom d’haver-lo vist a Youtube o a les xarxes socials, i una part considerable de gent és la primera vegada que en sent a parlar. Conscients que tot i l’auge dels TEDx, encara són desconeguts per una part de la població, Agustí López, coordinador del TEDx Plaça del Fòrum, ha explicat, seguint l’estil d’aquesta comunitat, en què consisteixen aquests tipus d’esdeveniment que mouen milions de persones al món.

«Per conèixer que és TEDx primer cal saber que és TED», assegura López. TED són un conjunt de xerrades que s’organitzen als Estats Units des de fa més de 30 anys, on s’hi apleguen premis Nobel i personalitats destacades de diferents àmbits, per aportar una píndola de coneixement sobre una idea transversal. «El que fa TED des de fa uns anys és obrir una llicència que permet fer esdeveniments locals, organitzats de forma independent».

La voluntat de TED i TEDx és «difondre idees que valen la pena», constata el coordinador tarragoní. Per això, en cada edició s’escull un fil conductor i «sota aquest tema es busquen diferents disciplines i, per tant, diferents conferenciants que puguin desenvolupar-lo cap a un sentit determinat». Ambdós casos comparteixen un mateix format: ponències que no poden superar els 18 minuts, un speaker que puja a l’escenari comença sense preàmbuls el seu discurs, un guió que ha de girar sempre al voltant d’una única idea, l’absència de «floritures», com els típics agraïments a les autoritats que puguin assistir a l’acte, i el fet de ser un format unidireccional, on el conferenciant no interactua amb el públic.

Tant en l’esdeveniment TED com en les versions locals, totes les conferències s’han d’enregistrar en vídeo i publicar-les al perfil oficial que tenen a Youtube. Una comunitat de traductors voluntaris, que suma ja 15.000 adscrits, tradueix les ponències als seus respectius idiomes, de manera que el coneixement pot escampar-se i arribar a molta més gent.

La clau de l’èxit

Per a Agustí López, l’èxit mundial de TED i TEDx recau en el fet que «condensa la informació, en poc temps i en una sola idea» i afegeix que «és un format que funciona, la gent s’hi fixa i això fa que tingui un abast que altres formats de conferències no tenen». Tant és així que cada cop són més les empreses que es posen en contacte amb els equips coordinadors dels esdeveniments TEDx per millorar les seves presentacions. «En general no tenim preparació ni habilitats per parlar en públic i estructurar el missatge», considera el coordinador de TEDx Plaça del Fòrum. Per això, assegura que «se’ns dirigeixen empreses per preguntar-nos que poden fer per tenir l’estil TED». I continua: «No sé si realment existeix un estil TED però el que és cert és que hi ha unes pautes per organitzar les xerrades que les fan atractives, perquè sabem que funcionen».

Viure un TEDx des de dins

Malgrat que totes les conferències es poden veure a Youtube, López recomana «anar a un TEDx i viure l’experiència». «Quan marxes cap a casa, surts amb una inspiració, una idea, alguna cosa que t’ha canviat la manera de pensar, ganes de fer una activitat que no feies», comenta el coordinador. Aquesta capacitat de generar inquietud és deu, principalment, gràcies al fil conductor de l’esdeveniment. Tots aquells qui tinguin curiositat per viure de ben a prop el que és un TEDx, tenen l’oportunitat de fer-ho aquest divendres, al Teatre Metropol.

El TEDxPlaçadelFòrum 2016 fa un clam a la diferència

El TEDxPlaçadelFòrum 2016 fa un clam a la diferènciaCedida

tracking