Diari Més

Salut

El causant de tot: l'enterovirus A71

Almenys una dotzena de nens tarragonins estan afectats per l'enterovirus A71 d'un total de 48 que hi ha registrats a Catalunya, segons ha informat el Departament de Salut

El causant de tot, l'enterovirus A71

El causant de tot, l'enterovirus A71Diari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què és el enterovirus?

«És un virus freqüentíssim que cada primavera, estiu o, fins i tot, tardor tenim a tot el món», assenyala Carlos Rodrigo, cap del Servei de Pediatria a l'Hospital Vall d'Hebron. Generalment en uns pocs dies, la infecció es passa. Solen causar infeccions respiratòries o digestives de poca graveda. Hi ha més de 100 serotips, entre els quals es troba el causant de la polio. Entre els diferents ceps es troben la que els experts creuen que ha provocat el brot: l'A71,que afecta al sistema nerviós central. També el D68, que ha provocat que una nena es quedi parapléjica a Catalunya després d'emmalaltir al febrer.

Quin és el enterovirus més perillós?

Encara que en general provoquen símptomes lleus, hi ha dos serotips que poden arribar a ser perillosos per la seva simptomatologia o efectes i són l'A71 i el D68. «En algunes persones aquests subtipos alguna vegada ocasionen problemes greus», apunta Carlos Rodrigo. «El D68, que normalment causa quadres de grip, també pot provocar quadres tipus polio, que també és un enterovirus i era el més perillós de tots, però que ja està controlat. Per la seva banda, l'A71 sol donar infeccions més banals de cara a primavera o estiu, però que en algunes persones, sense que sapiguem per què, causen rombencefalitis». La rombencefalitis és la inflamació del robencéfalo, una part del cervell que és molt important per controlar les funcions vitals.

A qui afecta?

Els enterovirus afecten especialment als nens. Entre els nens la infecció és més comú per què no l'han passat amb anterioritat i, per tant, no estan immunitzats. Els adults ja tenen les defenses en el seu cos d'altres vegades. No obstant això, si no han passat la infecció, també pot aparèixer entre els adults.

Com es contreu?

La transmissió del enterovirus és via oral-fecal o a través de les secrecions respiratòries, com són la tos, els mocs o els esternuts.

Quins símptomes té l'A71?

«No és seguríssim que els casos presentats a Catalunya siguin d'aquest serotipo, encara que sí hi ha algun cas confirmat», afirma el doctor Rodrigo. «La majoria de les vegades els enterovirus produeixen malalties molt lleus: febre o febre amb erupcions en mà, peu i boca o faringitis amb alguna vesícula». No obstant això, quan afecta al romboencèfal «sol donar tremolors, sacsejades, pot donar febre encara que no en tots els casos, i, en ocasions, també apareixen les erupcions abans esmentades. En ocasions els pacients presenten dificultat en caminar». Si la malaltia es presenta de forma més greu, «pot produir feblesa, paràlisi d'alguna extremitat, pot donar problemes en empassar o en parlar i, de forma molt rara, en ocasions afecta a la respiració o el cor perquè el romboencèfal controla les funcions vitals del cos».

Com es detecta?

En el cas del enterovirus D68, el més fàcil és fer una anàlisi de sang. Gràcies a això, s'ha pogut descartar que els 48 pacients que ara mateix pateixen enterovirus estiguin dins d'aquest serotip. En el cas de l'A71, «hem tingut dificultats addicionals», explica Carlos Rodrigo, «d'una banda hem buscat en la faringe i en la femta, i després per trobar les seves manifestacions hem realitzat una ressonància craneoespinal, del cervell i de la medul·la, per veure si hi ha alteracions».

Com es pot prevenir?

Les formes de prevenir són les mateixes que en qualsevol altra infecció: rentar-se les mans amb sabó freqüentment i durant 20 segons; no tocar-se el nas, la boca o els ulls sense rentar-se les mans abans, evitar el contacte (petons, abraçades...) amb el malalt i, també, no compartir gots o coberts; tapar-se la boca amb un mocador si s'esternuda o tus, netejar i desinfectar les superfícies i objectes d'ús comú (joguines, poms de les portes...) i quedar-se a casa mentre duri la infecció.

Hi ha un medicament que guareixi la infecció?

No hi ha cap medicament que elimini el virus del cos. Tampoc hi ha una vacuna que previngui del seu contagi. Però es poden administrar fàrmacs per mitigar els símptomes causats per la malaltia. Se sap com s'ha originat el brot? Carlos Rodrigo explica que no se sap, «igual que tampoc sabem per què vénen la grip».

És habitual que hi hagi tants casos?

«Sí és habitual que en aquesta època hi hagi tants casos», assenyala el doctor Rodrigo, però afegeix que «no és habitual que hi hagi casos per enterovirus amb major gravetat». També explica, que en algunes ocasions els enterovirus produeixen meningitis: «Són meningitis benignes, són lleus i es guareixen». «El problema està quan afecta a l'encèfal i sobretot al romboencèfal, que és el lloc en el qual es controlen les funcions vitals», afegeix Rodrigo. A Catalunya no havia passat mai, tampoc a Espanya. Encara que sí ha passat aïlladament a Austràlia, Taiwan i Colorit, entre els anys 60 i 70. Però en les últimes quatre dècades ha passat ocasionalment en alguns llocs. «És molt excepcional», afirma el doctor Rodrigo.

tracking