Diari Més

Drets humans

El col·lectiu LGTB exigeix que la transsexualitat es descatalogui de malaltia

El Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia s'ha centrat en exigir a l’OMS que respecti els drets del col·lectiu transsexual

El col·lectiu LGTB exigeix que la transsexualitat es descatalogui de malaltia

El col·lectiu LGTB exigeix que la transsexualitat es descatalogui de malaltiaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB), liderats per l’Associació H2O, hanreivindicatels seus drets, davant de l’Ajuntament de Tarragona, el Dia Internacional contra l’Homofòbia i la Transfòbia. Jordi Monner, director de la revista Colors, explicava que, enguany, la seva lluita es centra en les persones transsexuals i al tracte que reben de sanitat. «A ple segle XXI, un transsexual encara necessita un diagnòstic mèdic per poder començar el tractament», criticava Monner.

Actualment, una persona transsexual ha de tenir un diagnòstic de «disfòria de gènere», considerat per la comunitat mèdica com un trastorn psicològic. «És una aberració i una barbaritat que es consideri una anomalia. Els que estan malalts són els trànsfobs», sentenciava el director. Així doncs, la principal demanda de H2O a Tarragona va ser que el parlament europeu revisi profundament la legislació comunitària davant de les persones transsexuals i del col·lectiu LGTB, per tal de què es respectin els seus drets com a qualsevol altre ciutadà europeu. De fet, així com, vint-i-sis anys enrere, l’Organització Mundial de la Salut (OMS), va descatalogar l’homosexualitat d’entre les malalties mentals, exigien que els transsexuals rebessin el mateix tracte. «No creiem que tota la societat hauria de veure ridícul i pervers que sigui la classe mèdica i no les pròpies persones trans qui tingui la potestat de decidir què fer amb el cos», van reblar.

En l’àmbit municipal, tot i que l’Ajuntament no té competències legislatives, la regidora Ana Santos, de Serveis a la Persona, explicava que «podem desenvolupar una tasca educativa i de conscienciació, cosa que fem amb les nostres polítiques d’igualtat». La regidora explicava que dies com ahir, tot i ser importants, no poden ser l’únic acte de defensa de les persones LGTB. Denunciava, per exemple, que la taula rodona que es va celebrar el dilluns amb motiu de la inauguració de l’exposició El moviment en imatges: el moviment gai, lesbià i transsexual a Catalunya, només havia tingut representació d’ERC i d’ella mateixa. «No només podem estar per la foto», explicava.

tracking