Diari Més

SANITAT

Aïllen un grup de nens afectats per un enterovirus al Joan XXIII

Salut informa que s’han donat una quarantena de casos a Catalunya, tots menors de sis anys, des del passat mes de febrer

Set o vuit nens pateixen un enterovirus i queden aïllats a l'Hospital Joan XXIII

Set o vuit nens pateixen un enterovirus i queden aïllats a l'Hospital Joan XXIIIDiari Més

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Joan XXIII de Tarragona manté aïllats entre set i vuit nens, afectats per un enterovirus. Es tracta de nens menors de sis anys que han estat traslladats en els darrers dies al centre sanitari. Són només un petit grup a Tarragona de la quarentena de casos que s’han produït des del passat mes de març a tot Catalunya, segons reconeixia ahir el departament de Salut. Alguns dels menors haurien estat traslladats a centres hospitalaris de Barcelona.

Els pares van portar els fills al centre hospitalari en detectar alguns símptomes. Des del centre, s’ha decidit aïllar-los, ja que no han pogut diagnosticar, de forma immediata, el possible virus. Aquesta situació s’hauria produït des de finals de la passada setmana a Tarragona, i no va ser fins ahir quan els casos es van fer públics, ja que el Departament de Salut va informar durant el vespre que hi hagut prop d’una quarantena de nens afectats a tot el territori català des del passat mes de febrer. El primer va ser a l’hospital de la Vall d’Hebron. Durant tot el dia d’ahir alguns pares de Tarragona es van alertar i van enviar missatges de mòbil, via whatsapp, en els quals s’avisava que «ningú portés els nens a cap col·legi de Tarragona», una situació que va provocar l’alarma entre els pares, ja que es tenia un complet desconeixement del que estava succeint. Aquest diari ha pogut saber que els nens que hi ha ingressats provenen de diversos centres escolars de la ciutat de Tarragona, tot i que no s’ha especificat de quins es tracta. Tot apunta a què alguns dels nens hospitalitzats a Tarragona haurien acabat sent derivats a hospitals de Barcelona.

Segons va detallar Salut a través d’un comunicat, els símptomes són neurològics i aconsellen emprar les mesures higièniques habituals, com rentar-se amb aigua i sabó. Els enterovirus, segons el departament de Salut, «són habituals en aquesta època de l’any, però enguany s’han detectat episodis de més gravetat, que han evolucionat clínicament amb alteracions neurològiques». A banda d’aquesta higiene, des de Salut aconsellen «consultar el pediatre en cas que el nen tingui somnolència, decaïment, tremolors o altres símptomes neurològics acompanyats de febre». Els protocols clínics que se segueixen han estat elaborats per una taula de seguiment formada per experts de diverses especialitats i que han estat coordinats pel Departament de Salut.

Recomanen evitar que els nens vagin a escola amb febre

El departament de Salut de la Generalitat de Catalunya aconsella que s’eviti portar els nens a l’escola si es detecta que tenen febre. Salut assegura que ha reforçat la vigilància i els protocols clínics al conjunt de la xarxa assistencial arran de l’aparició de diversos casos. També s’assegurava ahir que, en la seva majoria, han evolucionat de forma favorable. Els enterovirus afecta, amb freqüència, els nens i els provoca febre i algunes complicacions respiratòries o gastroenteritis. Però, en els casos que s’han detectat darrerament, passats dos o tres dies, el virus evoluciona cap a una afectació neurològica, amb símptomes com tremolors, dificultats per caminar, convulsions o forta somnolència. El tractament que es pot donar és per reduir tots aquests símptomes. A banda d’extremar la higiene en els infants es recomana consultar el pediatre en cas que es detecti somnolència o altres símptomes acompanyats de febre.

tracking