Diari Més

Port

El iot que va fer trontollar la monarquia britànica

Nahlin està amarrat a Port Tarraco i des de 2010 cada any passa algunes temporades a Tarragona

El iot de luxe Nahlin està amarrat al Port Tarraco.

El iot que va fer trontollar la monarquia britànicaCarla Pomerol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots aquells que hagin passejat pel Moll de Costa els últims dies segur que s'han aturat un moment per contemplar un dels iots atracats a la marina Port Tarraco. Amb una estètica clàssica, característica de les embarcacions de les primeres dècades del segle XX, Nahlin torna a fer somiar en un món de luxe a tots aquells que l'observen des de terra ferma. Si bé és comú veure vaixells impressionants a la zona de Port Tarraco, la història d'aquest està farcida de moments i anècdotes dignes de Hollywood. I és que el iot va ser l'escenari d'un 'affair' que va fer trontollar la monarquia britànica.

Corria el 1930 i Lady Anne Marie Yule, una rica heretera anglesa, va manar construir un vaixell que tingués les màximes comoditats i que li permetés «recórrer cada part del món que ella desitgés», segons relaten els constructors del buc. El Nahlin va convertir-se en una de les embarcacions més luxoses del moment i amb ell l'aristòcrata va fer nombroses travessies i fins i tot una volta al món. Un cop Lady Yule ja havia vist «cada racó del món que volia conèixer» va decidir posar el buc en lloguer perquè aquells que ho desitgessin, i s'ho poguessin permetre, gaudissin de creuers de luxe. En aquest moment, Nahlin va fer-se de la reialesa britànica.

Creuer reial

El rei Eduard VIII, tiet de l'actual reina Isabel II, va llogar el iot per fer un creuer pel Mediterrani a l'estiu de 1936. El monarca acaba de pujar al tron i ho feia en una Europa convulsa que es preparava per a l'adveniment de la Segona Guerra Mundial. Eduard, però, tenia el cap en altres qüestions, més relacionades amb l'oci que amb les seves obligacions com a cap d'Estat. I tant és així que poc va rumiar-se els convidats que estaven a bord de Nahlin.

La més coneguda va ser, sens dubte, la nord-americana Wallis Simpson, amb qui el rei mantenia un 'affair' i que més tard va acabar essent la seva dona. Aleshores, Simpson encara estava casada amb el seu marit. Per les convencions socials de l'època, la relació va convertir-se en tot un escàndol, i més, tenint en compte que els dos enamorats no van amagar-se de res i van ser fotografiats a dalt del vaixell per la premsa.

Les instantànies van omplir les portades dels diaris del moment i es va obrir una crisi en el si de la institució monàrquica, que va acabar amb l'abdicació d'Eduard a favor del seu germà George. Segurament aquest episodi, li és familiar a molta gent i és que és el teló de fons de l'oscaritzat fil 'El discurs del rei'. Aquells que recordin bé la trama de la pel·lícula, els hi vindrà al cap que Eduard també va ser acusat de mantenir contactes amb líders del partit nazi, cosa que encara va agreujar més la crisi institucional en la qual estaven immersos. Aquestes trobades també es van fer a bord de Nahlin, aprofitant que el port de sortida del creuer era a Venècia, que en aquell moment ja estava governada per Mussolini.

Rumb a Romania

L'enrenou mediàtic que va girar al voltant de Nahlin va cridar l'atenció del rei Carol II de Romania, qui va adquirir el buc un any després. Amb l'inici de la Segona Guerra Mundial, aquest monarca va ser destronat i el iot va quedar abandonat al Danubi durant tot el conflicte. Després, amb canvi de nom —va passar a dir-se Libertatea— i de propietat —va recaure en el Ministeri de Cultura romanès—, va ser un museu i un hotel-restaurant flotant.

El pas dels anys i la manca de manteniment van anar deteriorant cada cop més Nahlin, fins que va acabar en mans d'un ferroveller a finals dels anys 90. En el moment en què els mals auguris planaven sobre el iot, un broker britànic va assabentar-se que la famosa embarcació encara estava d'una peça, la va comprar i la va portar de nou a Regne Unit. Ja al seu país d'origen, va passar per tot un procés de restauració que va durar uns 10 anys, per adaptar el vaixell a la tecnologia moderna, però mantenint l'essència clàssica que havia fascinat a tothom des de la seva construcció.

Segona joventut

Finalment, Nahlin va acabar a les mans d'un altre membre de l'aristocràcia britànica, Sir James Dyson, un emprenedor que ha fet un imperi gràcies a l'aplicació de la tecnologia de l'aire en diversos objectes, com per exemple les màquines per eixugar les mans. Dyson ha establert el port base de Nahlin a Glasgow, tot i així, des de 2010 cada any el iot passa una temporada a la marina Port Tarraco. Fins a finals de mes, es podrà veure al Moll de Costa, després partirà cap a Palma de Mallorca.

El iot de luxe Nahlin està amarrat al Port Tarraco.

El iot que va fer trontollar la monarquia britànicaCarla Pomerol

El iot de luxe Nahlin està amarrat al Port Tarraco.

El iot que va fer trontollar la monarquia britànicaCarla Pomerol

tracking