Diari Més

Ensenyament

Les obres de l'escola Arrabassada no començaran fins l'any 2018

Els col·lectius educatius no estan d’acord amb el tancament de tres línies de P3 i l’obertura de dues, a escoles tarragonines

Les obres de l'escola Arrabassada no començaran fins l'any 2018

Les obres de l'escola Arrabassada no començaran fins l'any 2018Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de l’escola Arrabassada començaran el 2018. Així ho va confirmar ahir el departament d’Ensenyament, tot i que es tracta d’una data que no ha convençut als agents implicats. La presidenta de l’Associació de Mares i Pares, Sílvia del Canto, es mostra escèptica amb aquesta notícia, ja que «són molts retards amb les obres, nosaltres volíem estar al nou edifici durant el curs 2017–2018, i ja no podrà ser». De totes maneres, la presidenta es mostra «esperançada» de, finalment, haver pogut concretar una data. «Portem vuit anys en barracons. Hi ha alumnes que hi han passat tota l’etapa d’educació primària», denúncia del Canto, tot i que també vol ser positiva perquè, malgrat tot «sembla que ja no hi ha d’haver cap entrebanc, que les coses estan començant a anar pel bon camí». Per entrebancs, la presidenta es refereix a tots els problemes administratius amb els quals s’ha trobat el projecte al llarg dels anys. El principal va ser que, el terreny on s’havia de construir la nova escola, estava en un terreny lleugerament inclinat i «suposava un sobrecost molt gran per la Generalitat haver d’aplanar-lo», explica del Canto.

Des de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) també són reticents amb l’anunci de la Generalitat i desconfien que sigui una data tancada, sense possibles canvis en un futur. «Si la Generalitat té prorrogats els pressupostos de 2016, com han de planificar res de cara al 2018», es qüestiona Mònica Andreu, representant territorial de la FaPaC a Tarragona. El president territorial, Lluís Pallejà, està d’acord amb Andreu, i diu que, amb la quantitat d’escoles d’arreu de Catalunya que es troben en la mateixa situació, l’anunci de l’Arrabassada exclusivament, és sospitós. A més, el president explicava que, la construcció de nous centres pot ser un tema polèmic perquè, en territoris amb molta concentració de centres, es poden crear greuges comparatius. «La construcció de l’Arrabassada no crec que afecti els centres del voltant. A Tarragona estan dispersos, així que, segurament no faria efecte crida i els centres no haurien de patir perquè els marxin les famílies, que és una cosa que podria passar a Reus».

La directora territorial d’Ensenyament, Sílvia Rodes, explicava ahir que «estem en redacció de projecte i direcció d’obra, tenim una partida assignada de 345.000 euros, després s’adjudicarà l’obra i s’iniciarà cap al 2018». Rodes va voler donar aquesta «bona notícia» durant la taula mixta d’Ensenyament. «Esmercem molts esforços perquè el projecte tiri endavant, és un barri que s’ho mereix», va afegir.

L’escola de l'Arrabassada, però, no és l’únic centre que es troba donant classe en barracons. També hi ha l’escola Ponent, a la qual, a més, li han retirat una línia de P3. A mode compensatiu les administracions van assumir el compromís de destinar-hi 150.000 euros en els pròxims mesos, que aniran destinats a guanyar més espai, donada la ubicació estratègica a la zona, a prop de les Gavarres i del futur Ikea.

Menys línies, més ràtios

Tarragona es quedarà amb una línia menys de P3 de cara al curs 2016–2017. Els serveis territorials d’ensenyament van anunciar ahir que les escoles de Ponent, els Àngels i Cèsar August perdran una línia, mentre que se n’obriran de noves a l’escola Tarragona i al col·legi Marcelí Domingo. Aquesta notícia no ha agradat entre els col·lectius implicats. El director dels Àngels, Víctor Pomerol, diu no estar satisfet, ja que «si ens haguessin mantingut les tres línies, podríem haver reduït les ràtios a les aules, i fer classes de 17 o 18 alumnes, i no les de 23». Pomerol, però, afirma que «no hi ha res a fer, si jo ho entenc, però hagués estat bé poder reduir les ràtios».

Tarragona, doncs, tindrà 58 grups de P3, amb 21 alumnes per classe, en lloc dels 23 de fins ara. Tot i el tancament de línies, segons Sílvia Rodes, la situació a Tarragona no ha estat tan greu com a la resta de Catalunya. La baixada de la natalitat feia sospitar als membres de la FaPaC que el tancament de línies era una opció molt probable. Tot i així, veient el nombre d’inscripcions que hi ha en tots els centres tarragonins, consideren que es podria haver evitat el tancament de cap línia, i treballar des de la reordenació dels alumnes pel territori. El mateix diu Pallejà que, a més, considera que el procés no és prou transparent i que no s’hauria de tractar les escoles com entitats independents, sinó com a part d’un conjunt: «Juguen a tractar els centres com a línies separades. Per exemple, tenim informació de Tarragona i no de Reus. Hi ha poca transparència».

«A Sant Pere i Sant Pau fa temps que hi havia més demanda que places, i la dels Àngels la podrien haver mantingut», diu Andreu. La representant de les famílies assegura que, tancar només trenta-dues places és innecessari, i que «s’hauria d’haver fet una redibustricó i mantenir les places, per baixar les ràtios». A més, denuncia que les places que es tanquen són totes públiques. «És que no afecta la baixa natalitat a les concertades?» es pregunta Andreu, que valora que també es podria haver reduït el concert a les escoles concertades i que, en cap cas, s’ha fet.

tracking