Diari Més

Societat

Tarragona obre el primer club social a Occident de fidels a Corea del Nord

L'impulsor és el tarragoní d'Alejandro Cao de Benós, delegat especial del govern nord-coreà

Tarragona obre el primer club social a Occident de fidels a Corea del Nord

Tarragona obre el primer club social a Occident de fidels a Corea del NordEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En els 120 metres quadrats d'un antic bar musical en un soterrani del centre de Tarragona, entre mobles d'Ikea i retrats dels venerats Líders, l'Associació d'Amistat amb Corea -KFA, segons les seves sigles en anglès- està a punt d'inaugurar el primer club social de fidels a Corea del Nord.

El seu impulsor és Alejandro Cao de Benós, un tarragoní amb orígens aristocràtics que treu pit per ser, des de fa més d'una dècada, l'únic occidental que exerceix de delegat especial del govern nord-coreà, sota les ordres del Comitè de Relacions Culturals amb l'Estranger.

No hi ha a tot Occident un centre com el que s'obrirà a Tarragona, dedicat a honrar el règim més hermètic i controvertit del món, regit ara amb mà de ferro per Kim Jong Un -el tercer de la saga dels Kim- i que acumula denúncies de la comunitat internacional per violació dels drets humans.

Els retrats del seu pare, Kim Jong Il, i el seu avi, Kim Il Sung, tots dos embalsamats en un gegantí palau de marbre als afores de Pyongyang, decoren una de les parets de la seu de la KFA.

De moment, mentre no compti amb els corresponents permisos municipals, el local servirà només com a lloc de reunió per als socis de l'associació, encara que més endavant la idea és «obrir-lo»a tot aquell que vulgui«desmuntar mites sobre Corea del Nord», ha explicat a Efe Cao de Benós, president i fundador de la KFA.

Segons les seves dades, la KFA compta amb 1.500 afiliats -20 d'ells a les comarques de Tarragona- de 120 països diferents; a Espanya, ascendeixen a 350, la majoria joves de 13 a 25 anys, bona part d'ells estudiants universitaris.

La idea de comptar amb un punt de trobada ha pogut cristal·litzar gràcies al fet que un dels membres de l'associació ha cedit aquest local de la seva propietat, a les escales d'entrada del qual solen seure a fer un cigarret els usuaris del centre públic d'atenció a les addiccions que hi ha just davant.

Abans de convertir-se en un centre de culte a Corea del Nord, el local allotjava un discret bar musical, amb les persianes sempre empastifades.

Per convertir-lo en un espai acollidor, de parets blanques, amb una biblioteca, una taula de reunions, una nevera amb refrescos i un parell de sofàs, cinc membres de la KFA -Cao de Benós inclòs- han hagut d'aportar uns 3.500 euros i arromangar-se amb les reformes.

D'entrada, l'horari serà una mica caòtic, en funció de la disponibilitat dels socis, però més endavant la intenció és obrir cinc dies la setmana, amb servei de cafeteria inclòs: «Fins i tot pensem oferir cursos de cuina coreana», ha dit Cao de Benós.

El fons de biblioteca el formen unes 300 revistes, 150 llibres i material audiovisual, procedent principalment de Pyongyang, a més d'algunes peces de la col·lecció personal de Cao de Benós, que segueix confiant a solucionar el «desconeixement»que existeix al voltant d'un règim socialista que ha sobreviscut a la fi de la Guerra Freda.

tracking