Diari Més

Salut

El servei de teleassistència de Creu Roja compta amb 280 usuaris

El botó del collaret d’emergències contacta directament amb la família i urgències, i permet parlar amb un assistent

El servei de teleassistència de Creu Roja compta amb 280 usuaris

El servei de teleassistència de Creu Roja compta amb 280 usuarisCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei de teleassistència de la Creu Roja compleix enguany el 25è aniversari. Es tracta d’una eina que utilitzen 280 persones de la ciutat de Tarragona i prop de 4.200 a tota la província. Els usuaris que hagin contractat aquest servei disposen d’un botó en format de penjoll, i un altre que es pot posar en qualsevol lloc de la casa que els permet contactar amb els serveis de Creu Roja en cas d’emergència.

Per tal d’activar l’alarma els usuaris, quan pateixen un accident, han de prémer el botó i un assistent de la Creu Roja els podrà ajudar, al mateix temps que contacta amb la família i amb els serveis sanitaris públics. Tot i així, segons Myriam Giménez, responsable dels programes de Gent Gran de Creu Roja, la majoria de trucades no es realitzen per motius sanitaris, sinó per «crisis de soledat i angoixa». De fet, durant el gener d’aquest any, es van realitzar 41 trucades per emergències sanitàries, 51 per demanar informació i 187 per crisis de soledat. Aquesta és una de les millores que s’han pogut implementar al llarg dels 25 anys de servei. «S’han ampliat els serveis, més enllà de l’emergència sanitària.

Actualment, els usuaris poden prémer el botó per demanar informació a la Creu Roja, per exemple, per demanar que un voluntari els acompanyi al metge o per demanar ajuda a l’hora de trobar un treballador de la llar.«Al llarg dels 25 anys, el servei de teleassistència ha evolucionat moltíssim», explica Giménez. I és que ja no és un servei enfocat exclusivament a la gent gran, sinó que pot ser d’utilitat per qualsevol col·lectiu en risc, com les persones amb mobilitat reduïda, amb una discapacitat o amb malalties cròniques, per exemple.

«És un servei que ja està molt consolidat, i que crea molta seguretat». La Creu Roja fa un seguiment dels usuaris que ho volen, a través dels seus voluntaris. Ara, aquest seguiment es fa de forma telefònica, a través de la teleassistència. «Truquem un o dos cops al mes per comprovar que tot vagi bé. A més, tenim les dades dels usuaris, així que podem donar una atenció molt personalitzada», explica la responsable, que destaca com, gràcies a aquest sistema, la gent se sent molt més còmode que amb les visites domiciliàries.

Avenç tecnològic

El servei també ha ampliat les seves branques a nivell tecnològic, sobretot amb els serveis fora de la llar. Ara, existeix el mateix servei de botó d’emergència però que també serveix al carrer i el sistema de Localització Personal, per quan algú es perd. «Quan l’usuari pitja el botó, tenim les dades que ens ha proporcionat, així que ens podem dirigir a ells per nom i cognom i ajudar-los millor. Alguna vegada, al començament, ens havien dit ‘però com saps qui sóc?’, però ara ja estan molt més acostumats», diu Giménez. Aquesta habituació a les noves tecnologies, ha permès a la Creu Roja arriscar amb nous projectes, que amplien el servei més enllà dels murs de la casa.La Creu Roja té molts convenis amb Ajuntaments i Consells Comarcals que els permeten oferir el servei a través de l’Administració. No és el cas de Tarragona ni de Reus, que tenen subcontractades altres empreses.

El servei de teleassistència de Creu Roja compta amb 280 usuaris

El servei de teleassistència de Creu Roja compta amb 280 usuarisCedida

tracking