Diari Més

Sanitat

Comencen els trasllats de 19 pacients de l'hospital Joan XXIII cap a altres centres

Van donar l’opció a trenta-tres persones, pendents d’operacions de maluc, d’anar a Reus

Les infermeres de Joan XXIII denuncien la contractació precària

Les infermeres de Joan XXIII denuncien la contractació precàriaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un total de 19 pacients de Joan XXIII que estaven en llista d’espera seran operats a l’hospital Sant Joan de Reus. És la primera fase de trasllats que va planificar la Gerència Territorial de l’ICS al Camp de Tarragona, per tal de descongestionar les llistes d’espera de Joan XXIII, que s’havien fet inassumibles, amb el tancament per reformes de tres quiròfans.

La setmana passada es van començar a trucar als primers pacients, ja que la decisió de traslladar-se per fer-se l’operació a un altre hospital recau en cada un d’ells. La gerència de l’ICS es va posar en contacte amb trenta-tres pacients, tots en espera per una operació de maluc.

D’aquesta trentena, tres no van respondre el telèfon, així que se’ls hi comunicarà per carta certificada. Sis pacients van denegar la derivació, i van preferir esperar que es reobrin els quiròfans a Tarragona. Un pacient amb qui es va contactar ja s’havia operat, i un altre, per culpa d’altres patologies associades, no es podia operar encara. A més, encara s’està esperant la resposta per una altra de les trucades, que va demanar poder-ho consultar amb la família abans d’acollir-se al trasllat. Finalment, dos pacients no van estar d’acord amb traslladar-se a Sant Joan de Reus, i els van demanar que se’ls operés a l’hospital de Santa Tecla.

Aquests són els primers trasllats de pacients pendents d’operacions de l’hospital Joan XXIII, que l’ICS va anunciar que afectaria a 2.459 pacients a quiròfans d’altres centres. Els hospitals que rebran aquests pacients seran l’hospital Sant Joan de Reus, al Pius de Valls i als hospitals de la xarxa Santa Tecla.

Joan XXIII té tres quiròfans tancats per reformes des del passat més de juliol i, els tres restants, no poden assumir totes les operacions, tot i estar treballant a màxim rendiment durant el dia. Així, es va decidir derivar als pacients que, si s’esperessin a la reobertura dels quiròfans, quedarien fora del màxim legal que es pot estar en llista d’espera. La majoria d’aquests pacients necessiten una operació de cirurgia ortopèdica i traumatologia, categoria on s’inclouen les trenta-tres operacions de maluc.

Els tres quiròfans sota reformes seguiran inoperatius fins al setembre d’enguany, així que s’ha donat l’opció de què els cirurgians de Joan XXIII es desplacin als centres que acolliran les operacions, per tal de donar suport a l’equip de cirurgia.

El gerent de la Regió Sanitària Camp de Tarragona, Roger Pla, va explicar que «es tracta d’una situació puntual, no és un subterfugi per derivar malalts», i que no té cap relació amb l’estratègia de la Generalitat per reduir les llistes d’espera, que es podrà dur a terme si s’aproven els pressupostos.

A més, el gerent va assegurar que els professionals dels centres receptors no patirien una sobrecàrrega de feina, ja que el seu centre s’haurà d’encarregar de no saturar els seus propis serveis. De fet, els hospitals receptors només operaran a un nombre de pacients un cop coberts els compromisos amb els seus usuaris.

tracking