Diari Més

Economia

Arrimadas defensa donar per llei una segona oportunitat a empresaris «de bona fe» que fracassin

La portaveu de C's al Parlament defensa a Tarragona que els treballadors autònoms puguin cotitzar per dies

Pla general d'un moment de l'acte 'AutONoms', a la Cambra de Comerç de Tarragona. Imatge del 30 d'abril de 2016

treballadors, ATA, Celia Ferrero, cotització, Inés Arrimadas, defensa, Rubén Viñuales, Ciutadans, gallina dels ous d'orMarsal J.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La portaveu de C's al Parlament, Inés Arrimadas, ha acusat les administracions públiques d'haver utilitzat els treballadors autònoms com la «gallina dels ous d'or»en un acte sobre els problemes d'aquest col·lectiu que ha tingut lloc aquest dissabte ala Cambra de Comerç de Tarragona. Arrimadas, que no ha fet pràcticament cap referència a l'actualitat política catalana o de l'Estat espanyol, ha volgut aixecar la bandera de la defensa dels interessos dels autònoms.

La formació reclama que puguin cotitzar per dies, i no per mesos com fins ara, a més de compensar els deutes que contreuen amb els administracions amb els pagaments que aquestes tenen pendents d'abonar-los. També ha apostat per aprovar una llei de segona oportunitat que permeti les iniciatives empresarials fallides«de bona fe»poder tornar a «aixecar-se».

La cap de l'oposició ha negat que la Generalitat no pugui prendre mesures per millorar la situació d'un col·lectiu que a l'Estat espanyol suma més de tres milions de treballadors per compte propi.

En un discurs íntegrament en castellà, Arrimadas ha intentat explotar el greuge de les administracions cap als autònoms, tot assegurant que, tradicionalment, han estat utilitzats com la «gallina dels ous d'or». No només per les seves aportacions contributives al sistema fiscal, sinó també pel fet que, ha abundat, s'inclogui l'increment del seu nombre per intentar demostrar que s'està creant ocupació a l'Estat. «El treballautònomha de ser una oportunitat per a moltes persones, no un drama», ha assegurat, tot apuntant que «un país que maltracta els més de tres milions d'autònoms»ha assolit pics d'atur superior al 20% durant diversos cops en les últimes dècades.

La portaveu de C's creu que la millora de la situació dels treballadors autònoms passa en bona mesura per mesures per reduir les traves burocràtiques i administratives per establir-se i treballar. Considera que «no té sentit»que aquests requisits els obliguin a passar pel taulell de diferents administracions, siguin ajuntaments, consells comarcals, Generalitat o estatal. «No eliminarem burocràcia fins que eliminem els xiringuitos d'endollats», ha exclamat, arrencant aplaudiments dels assistents. Creu que és una «gran mentida»que la Generalitat no pugui prendre mesures al respecte i, segons ha dit, intenti traslladar el problema a l'Estat. En aquest context, ha instat el Govern a habilitar ajuts a través de l'Institut Català de Finances.

La formació taronja, segons ha explicat, assumeix bona part de les demandes de les associacions del sector i, planteja, entre d'altres, que els autònoms puguin cotitzar per dies i no per mesos, com succeeix fins ara. També que aquells que tenen factures pendents de cobrar de les administracions, puguin compensar aquests diners amb els seus deutes contributius. «Molts han hagut de tancar perquè els ajuntaments o diputacions no els han pagat», ha assegurat. Arrimadas creu necessari, a més, aprovar una llei de segona oportunitat que permeti els empresaris«de bona fe»que fracassen puguin tornar a «aixecar-se».

En l'acte a la Cambra de Comerç de Tarragona, batejat com 'AutONoms', han participat també la vicepresidenta de la Federació Nacional d'Associacions de Treballadors Autònoms (ATA), Celia Ferrero, el diputat al Congrés per Tarragona, Sergio del Campo, i el portaveu municipal de la formació al consistori tarragoní, Rubén Viñuales. Ferrero ha recordat que els autònoms són actualment el 90% dels empresaris i generen un 50% de l'ocupació. «Són la clau del canvi del teixit empresarial i el model productiu», ha assegurat. Els representants del partit han recordat les iniciatives presentades davant les diverses administracions, als ajuntaments, al Parlament i al Congrés.

tracking