Diari Més

Habitatge

Els estrangers han aprofitat la crisi per comprar pisos més barats a Tarragona

El Col·legi d’Administradors de Finques destaca que el futur es troba en les «tinences intermèdies», opcions mixtes de venda i lloguer

Els estrangers han aprofitat la crisi per comprar pisos més barats a Tarragona

Els estrangers han aprofitat la crisi per comprar pisos més barats a TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tarragona és la vuitena demarcació de tot l’Estat espanyol en volum de compravenda d’habitatges per part de persones amb nacionalitat estrangera, per darrere de províncies com Alacant, les Illes Balears, Girona o Las Palmas. Al llarg del 2015, el 12,45% del total de la compravenda va dur-se a terme a través d’aquest client que, principalment, busca una segona residència a la costa per passar-hi les vacances o per passar-hi una llarga estada durant el període de la jubilació. El vicepresident del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària de Tarragona, Héctor Guasch, destaca que «els estrangers no compren a l’interior i, sobretot, se centren a adquirir habitatges a punts de la costa com Salou, Cambrils, Miami Platja, Tarragona o la zona de Calafat, a l’Ametlla de Mar». A la vegada, des del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona, Àlex Savé, detalla que «tot i la crisi econòmica, hi ha hagut grups de gent estrangera, sobretot procedents de Rússia, Bèlgica o França, que han continuat comprat a la costa i han aprofitat els preus baixos dels darrers anys». Per la seva banda, Guasch destaca la presència «d’alemanys i holandesos que van buscant apartaments i cases adossades, enlloc de xalets».

Tot i això, els dos professionals coincideixen a destacar que la compravenda d’habitatges a la demarcació de Tarragona dels darrers anys ha anat «en paral·lel» tant pel que fa a estrangers com clients nacionals. «Hem de continuar confiant en les vendes al client del país, ja siguin de Catalunya o persones vingudes de punts com Logronyo o del País Basc, que havien adquirit diversos habitatges», explica Guasch. Per aquest motiu, subratlla que «encara no podem parlar d’una recuperació del sector, perquè no hi ha una continuïtat en els moviments. Ens estem trobant que una setmana hi ha vendes però, pocs dies després, torna a decaure». En aquest sentit, doncs, considera que «hi ha una sensació latent que tot anirà millor, però encara no ho podem constatar».

Per la seva banda, des del Col·legi d’Agents de la Propietat Immobiliària tenen una visió més positiva. «Des del tercer i el quart trimestre de l’any, s’han registrat vendes mensuals i hi ha cert optimisme dins del sector», afegeix Àlex Savé.

Al llarg del 2015, la demarcació de Tarragona va registrar la compravenda de 7.335 habitatges. D’aquests, el 83% (6.099 immobles) van correspondre a habitatges usats, mentre que la resta, 1.236, van ser habitatges de nova construcció.

En aquest sentit, des del Col·legi d’Administradors de Finques de Tarragona defensen que «podem veure una certa recuperació que ha anat lligada als bancs. D’una banda, fins fa poc, els bancs han aconseguit vendre gairebé tot el seu estoc perquè ho feien per sota el preu de mercat. A més, cal sumar-hi les dificultats que han patit amb l’augment del nombre de pisos ocupats de manera il·legal i els requisits de les administracions per impedir que els bancs tinguin pisos buits». Àlex Savé assegura que «la suma d’aquests tres factors ha perjudicat al particular que volia vendre el seu immoble. Però, ara, això està canviant i hem vist clients nacionals que pregunten preus i es comencen a comprar habitatges amb uns preus més accessibles».

En comparació amb la resta de l’Estat, Tarragona també es troba entre les deu primeres demarcacions amb major proporció de compravenda d’habitatges per cada mil habitants. Concretament, ocupa la vuitena posició, per darrere de províncies com Màlaga, Alacant, Almeria, Girona, Castelló, les Illes Balears i Las Palmas. En el cas de la ciutat de Tarragona, Guasch explica que «hem notat que hi ha persones jubilades que potser tenien estalvis al banc i, en els últims temps, han decidit recuperar els diners adquirint un habitatge i posar-lo al mercat del lloguer. Així, han vist que aconsegueixen treure’s unes rendes més elevades que els interessos que cobrarien per mantenir els diners al banc». Aquest fet s’ha produït, sobretot, «en pisos per valor inferior als 100.000 euros», afegeix.

A la recerca d’alternatives

Encara que alguns experts podrien definir l’actual situació com una tímida recuperació del sector, cal destacar que des de la irrupció de la crisi econòmica, el lloguer ha estat el principal aliat per tot aquell que ha buscat un habitatge. Àlex Savé del Col·legi de Finques de Tarragona explica que «el futur de la compravenda són les tinences intermèdies». De fet, destaca que la Càtedra de l’Habitatge de la URV «està estudiant noves maneres de poder ser propietari, sobretot pensant en el públic espanyol que té molt arrelada la idea de ser propietaris». Així, detalla que una de les principals alternatives que estan treballant suposaria «comprar el 30, 40 o 50% d’un habitatge i la resta en lloguer. D’aquesta manera, una vegada la persona tingués més capital podria anar comprant a poc a poc com, per exemple, el 10%».

Tanmateix defensa que aquestes idees s’estan treballant de cara a capitals com Barcelona o, fins i tot, Tarragona, on el centre de la ciutat s’està degradant perquè no hi ha gent que pugui comprar els seus habitatges per l’elevat cost que presenten.

tracking