Diari Més

Sanitat

Els col·lectius denuncien l'entrada de Santa Tecla al Parc Sanitari

El Grup de Defensa de la Sanitat Pública no vol una xarxa privada dins d’un conveni públic

Membres del Grup de Defensa de la Sanitat Pública, davant dels Serveis Territorials de Sanitat.

Els col·lectius denuncien l'entrada de Santa Tecla al Parc SanitariDM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Grup de Defensa de la Sanitat Pública no veu amb bons ulls que una entitat privada, com és la Xarxa Santa Tecla, s’inclogui dins del Parc Sanitari de Tarragona. Ells aposten per una sanitat pública completament desvinculada d’entitats privades, per tal d’impedir que aquestes puguin accedir a recursos de caire públic. A més, no abaixen la guàrdia davant del nou delegat territorial, Roger Pla, tot i reconèixer que «les formes són millors, per començar, perquè no ve de la Xarxa Santa Tecla, com l’anterior». Laia Estrada, membre de la taula de treball del Grup, explicava que el problema segueix vigent, i és la privatització de la sanitat pública, a causa dels plans funcionals de la Generalitat. Aquests plans contemplen la creació del Parc Sanitari, que uniria tots els serveis mèdics del Camp de Tarragona.

El Grup de Defensa de la Sanitat Pública no es va mostrar en contra del Parc com a tal, sinó del fet que inclogui els centres vinculats a la Xarxa Santa Tecla, privada i amb vinculació religiosa. «Mentre la Xarxa Santa Tecla tingui el bisbat, no hi ha d’anar ni un euro públic», deia Agustí Aragonès, delegat sindical a Joan XXIII i membre de la taula de treball del Grup. Per ells, l’única opció és eliminar qualsevol centre privat i crear el Parc amb l’hospital Joan XXIII de Tarragona, el Sant Joan de Reus i el Pius de Valls. A més, també denuncien la manca d’informació que hi ha respecte al Parc, «no se sap a què es destinen els recursos o quins criteris se segueixen per realitzar una operació en un centre o un altre. Només esperem que no siguin motius econòmics», deia Estrada. Els representants del Grup es van mostrar especialment crítics amb la llei 5/2015, que permet que els hospitals públics acullin un 49% d’activitat privada.

Pel que fa a l’acumulació de pacients en les llistes d’espera a la sanitat pública, van exigir que les bones intencions del conseller de Salut, Toni Comín, «no es quedin en només això, va tenir bona voluntat però va ser poc concret», deia Estrada. A més, va explicar que només un canvi en el sistema sanitari, que elimini les relacions publicoprivades, podria solucionar les llargues llistes d’espera. També explicava que les llistes «es falsegen, perquè la gent que encara no li han donat hora per operar-se, no es comptabilitza», i que els pacients de mútues tenen preferència.

Així, el Grup mantindrà la recollida de signatures, després d’haver-ne entregat més de 5.500 el passat més de febrer. Actualment, diuen, ja en tenen prop de 2.500 més.

tracking