Diari Més

Reconeixements

La URV homenatja la professora catalanista Montserrat Bertran

Va ser la primera mestra republicana que va donar classes en català a Tarragona

A la dreta, la filla de Bertran, després d'haver destapat la placa commemorativa.

La URV homenatja la professora catalanista Montserrat BertranCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Montserrat Bertran Vallès va ser la primera mestra republicana de Tarragona en educar en català, a l’escola Normal. Fou una professora que va tornar a la ciutat, després d’haver estudiat a Madrid, amb la maleta plena de nous mètodes per l’ensenyança i d’idees poc convencionals i molt avançades als seus temps. Bertran era especialment sensible a les demandes de la comunitat d’estudiants, a qui escoltava i a qui defensava en el claustre de professors. A més, principalment, va ser una gran lluitadora per l’escola en català, i va liderarnla resistència a les aules.

Ahir, la URV li va dedicar el nom d’una aula de la facultat de Ciències de la Educació i Psicologia, a més, també van participar la seva filla i les seves nétes, que van destapar la placa commemorativa, en record als anys de lluita en l’època de la República i després de la guerra. Abans que li permetessin ser directora del centre, va tenir molts problemes amb la direcció de l’escola Normal, que encara es regia per ideals convencionals i a la qual, la professora tarragonina, incomodava profundament. Tal com explicava Antoni Gavaldà, professor de la URV, «la direcció no era prou catalanista, i Montserrat Bertran sempre va haver de combatre i liderar».

Tots aquests van ser arguments suficients perquè l’àrea de Didàctica de les Ciències Socials de la URV reconegués ahir la seva tasca. A més, «era una professora que ensenyava a pensar als seus alumnes, que els ensenyava a fer servir el raciocini», explicava Gavaldà. Bertran, però, no sempre va estar a Tarragona. Com tantes professores republicanes va haver d’escollir entre no poder seguir dedicant-se a l’ensenyança o acceptar que la destinessin fora de Catalunya. Així, la professora va treballar durant prop de cinc anys a Tenerife, però va tornar a Tarragona amb més ganes que mai de defensar els drets dels alumnes, dels professors i del català.

«Era una dona d’ideologia esquerranosa, republicana i catalanista. En aquella època, era una molèstia per la direcció de l’escola i per molta gent», explicava Gavaldà. La manera de treballar de Bertran es resumia perfectament en una frase que ella mateixa repetia: «La primera tasca de l’escola és ensenyar a viure, a pensar i... a llegir i a escriure».

tracking