Diari Més

Judicial

El centre comercial Wala haurà de pagar l'impost de grans superfícies

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya justifica la sentència dient que a l’establiment no s’hi pot arribar mitjançant tres tipus de transport públic

La botiga d'esports Wala, situada a la N-340.

El centre comercial Wala haurà de pagar l'impost de grans superfíciesCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El centre comercial Wala de Tarragona haurà de pagar l’impost de grans superfícies comercials de la Generalitat arran d’una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Així ho avançava Diari Ara aquest dilluns. Una sala del contenciós del TSJC ha argumentat que a aquest centre comercial, situat a Campclar, no s’hi pot arribar mitjançant tres tipus de transport públic, un dels requisits que estableix la normativa de l’impost per acceptar que un gran establiment està situat en trama urbana.

De fet, la sentència ha estat dictada arran d’un recurs que va presentar la mateixa empresa propietària dels establiments Wala, Unipreus, contra una resolució de la Junta de Finances de la Generalitat que l’obligava a pagar poc més de 16.000 euros per l’impost de grans superfícies de l’any 2012. En aquest sentit, el tribunal ha desestimat el recurs i ha establert que la companyia ha de liquidar aquest impost i, a més, haurà d’incloure la botiga al padró d’establiments sotmesos a aquest impost.

La sentència recorda que hi pot haver una bonificació del 40% sempre que es pugui accedir a l’establiment amb tres mitjans de transport públic, a més del vehicle privat. Així mateix, estableix que, en aquest cas concret, s’hi pot accedir en autobús o taxi, però «no s’acredita la proximitat a l’estació de trens de Renfe».

D’altra banda, la decisió del tribunal també rebutja que l’impost, tal com plantejava l’empresa, sigui inconstitucional i, en aquest sentit, ha citat una sentència del Tribunal Constitucional en què es rebutjava el recurs presentat pel govern espanyol contra la llei catalana. Així, el TSJC ha argumentat que l’impost no respon a motius estrictament de recaptació econòmica, sinó a motius extrafiscals deguts a l’impacte dels establiments en el medi ambient i l’urbanisme, «a més del cost social que provoca la desestructuració del petit comerç urbà».

Tomben la normativa catalana

El Tribunal Constitucional va tombar, aquest dilluns, la disposició transitòria 8a que prohibeix la implantació d’establiments comercials amb una superfície igual o superior a 800 metres quadrats dins de les trames urbanes consolidades. Els magistrats van considerar que la llei catalana no justifica aquesta mesura per «raons imperioses d’interès general», tal com exigeix la llei bàsica de l’Estat.

tracking