Diari Més

Dansa

Josep Lluís Peñalver: «La gent creu que només fem Sardanes»

L’Esbart Dansaire reinventa la tradició catalana

Nens i nenes a la trobada d'Osca de danses tradicionals.

Josep Lluís Peñalver: «La gent creu que només fem Sardanes»Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Esbart Dansaire de Tarragona ja compta amb 34 anys d’història a les seves espatlles, el que els ha permès consolidar-se com una de les entitats de cultura tradicional catalana més arrelades a Tarragona.

Es tracta d’una entitat que reinterpreta la música i la dansa folklòrica catalana sense perdre’n l’escència, amb grups per nens com per adults. Una de les seves tasques, és transmetre la dansa tradicional catalana a altres territoris i, amb aquest objectiu en ment, aquest abril van viatjar fins a Osca per participar del III Encuentro Nacional de Escuelas de Folklore José Rodrigo, amb els grups més joves de l’entitat. «Així, veuen altres nens que també fan danses tradicionals i això els motiva a continuar amb aquest tipus de dansa», diu el president de l’Esbart Dansaire de Tarragona, Josep Lluís Peñalver.

De fet, l’únic problema que afronta actualment l’esbart és la desconeixença del públic cap al seu format de dansa. El president explicava que «moltes vegades la gent creu que només fem sardanes, i en realitat tenim un centenar de danses de diferents racons de Catalunya, entre les quals hi ha moltes diferències, tant en la música com en el mateix ball». Una de les tasques de l’Esbart, que realitza, sobretot, el seu «buc insígnia», el cos de ball, és redescobrir danses que s’havien oblidat o que no estan documentades, i músiques per les quals ja no hi ha partitures, creant un espectacle que sigui modern però evoqui a les arrels de la cultura. La propera actuació en la qual presentaran una nova dansa serà Santa Tecla.

«Hi ha coreografies que busquen l’espectacularitat però utilitzant les danses tradicionals», assegurava. Amb aquesta afirmació doncs, l’única manera que hi ha per conèixer, realment, l’espectacle que ofereix l’Esbart, és anant-lo a veure.

tracking