Diari Més

El Gremi de Llibreters espera millorar les vendes i la facturació del passat any

El sector editorial ofererirà més de 40.000 títols de tots els gèneres, entre narrativa, assaig, poesia, narrativa infantil i juvenil o llibres especialitzats

En cinc anys s'ha incrementat cinc punts el volum de llibres que es compren en català.

El Gremi de Llibreters espera millorar les vendes i la facturació del passat anyOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les previsions per aquesta Diada són positives en la tònica dels darrers anys. Sant Jordi 2015 es va tancar amb un increment del 4% el nombre de llibres venuts amb un 6% més de facturació respecte l’any 2014. Durant la Diada de Sant Jordi es van vendre 1,53 milions de llibres i la facturació va ser de 20,35 milions d’euros. En aquest context, el president del Gremi de Llibreters de Catalunya, Antoni Daura, confiaen millorar en aquest Sant Jordi 2016 aquestes dades de venda i de facturació. Recentment, va destacar que «la conjuntura és favorable» i «no perquè hi hagi una pujada espectacular ja que la situació del país és la que és», però «confiemque la gent seguirà la tradició i ens acompanyarà per Sant Jordi». Tot i això, ha reconegut que tradicionalment «no és tan favorable» quan se celebra com aquest any en cap de setmana que no pas un dia feiner. El Gremi va difondre fa uns dies un missatge en vídeo de l’escriptora bielorussa Svetlana Aleksiévitx, Premi Nobel de Literatura 2015, en què s’afegeix a la diada reivindicant la importància del llibre.

Daura va assenyalar que no contemplen anar endarrere pel que fa la venda i facturació de llibres, però aquest any coincideix amb cap de setmana i la tradició diu que no és tan favorable com un dia feiner. En qualsevol cas, ha ressaltat que comptem en assolir la xifra del passat any i que «segueixi la tendència positiva de participació i vendes dels dos últims anys».

El Gremi de Llibreters de Catalunya espera que es pugi el nivell de vendes de l’any passat i oferir una amplíssima oferta de llibres, de més de 40.000 títols de tots els gèneres, des de la narrativaa l’assaig i la poesia passant per la literatura infantil i juvenil i els llibres especialitzats.

La Cambra del Llibre de Catalunya ha expressat el desig que «aquest Sant Jordi es pugui posar de manifest la recuperació del sector iniciada al 2015 i que ha seguit els primers mesos d’aquest any després de cinc anys de davallada en les vendes», com ha explicat Patrici Tixis, president del Gremi d’Editors i de la Cambra del Llibre. La Cambra també va remarcar l’esforç de tot el sector, des de la indústria gràfica fins als editors, distribuïdors i llibreters, perquè la jornadasigui un èxit i poder complir les expectatives del públic tant pel que fa a la logística i organització com a la varietat i qualitat de títols ofertats.

Col·laboració amb Diplocat

Aquest Sant Jordi, el Gremi col·labora, com ha explicat Daura, enuna iniciativa de Diplocat que busca potenciar la dimensió internacional de la festa i que consisteix en la visita a Catalunya d’una quinzena de llibreters europeus de països com França, Dinamarca, Alemanya, Escòcia, Anglaterra i també del’Estat. Tal com ha apuntat, el Gremi acompanyarà els llibreters en una ruta per diferents parades i llibreries per tal que puguin viure la festa i també conèixer detalls sobre la seva organització i funcionament de primera mà.

Lectura en català

Una altra dada significativa per enguany, és que el 26,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual de llibres d’oci, el 71% el castellà i el 2,6%, altres l’any 2015. Aquestes són algunes dades de l’Estudi els Hàbits de Lectura i Compra de Llibres a Catalunya 2015 realitzat per Conecta. L’estudi indica que en cinc anys, el català ha guanyat 5,2 punts percentuals com a llengua de lectura habitual entre els lectors. De fet, el 2011, el 21,2% dels lectors tenia el català com a llengua de lectura habitual de llibres d’oci i el 77,6% el castellà; el 2012, un 76,6% escollien el castellà i el 22% el ca· talà, i el 2013, un 76,3% escollien el castellà i 22,1% el català. Una de les dades destacades és que el 66,3% dels catalans és lector de llibres, quatre punts percentuals més que el 2011.

L’informe presentat al Departament de Cultura està elaborat per Conecta a petició de la Conselleria amb entrevista telefònica amb qüestionari estructurat. La mostra s’ha fet a partir d’un total de 1.200 entrevistes a les quatre demarcacions catalanes de maig a desembre de 2015.

El conseller de Cultura, Santi Vila, ha volgut fer notar les bones xifres en l’increment de lectura en llibres en català. «Que en cinc anys s’ha incrementat cinc punts vol dir que es treballa en la bona direcció». Segons l’informe, a l’any 2015, el 26,4% dels lectors té el català com a llengua de lectura habitual de llibres d’oci, el 71% el castellà i el 2,6%. Pel que fa l’índex de lectura, el 66,3% dels catalans és lector de llibres, mentre que la mitjana europea és d’un 68%. L’any 2011 aquest índex era del 62,3%. Així mateix, el 61% dels catalans llegeix per oci una mitjana de 10,6 llibres l’any i el 22,4% llegeix per feina o estudis. Un 33,7% de la població respon que no llegeix mai o quasi mai. Un percentatge que s’ha reduït quatre punts des de 2011.

tracking