Diari Més

Política

El govern de Tarragona desestima la proposta veïnal per urbanitzar la plaça Corsini

El plenari de Tarragona aprova per unanimitat la moció en contra dels abocadors il·legals

L'Associació de Veïns Tarragona Centre presenta una moció per la redefinició de la urbanització de la plaça Corsini

L'Associació de Veïns Tarragona Centre presenta una moció per la redefinició de la urbanització de la plaça CorsiniRoser Sans

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de Tarragona desestima la proposta de l’Associació de Veïns Tarragona Centre per redefinir la urbanització de la plaça Corsini, després que els grups de l’opocisió han portat avui a plenari la moció presentada a l’OMAC per part de l’associació. El text ha estat desestimat després que hi hagués un empat i l'alcalde hagi decidit no fer ús del vot de qualitat. En aquesta ocasió, han votat a favor ERC, C's, CiU, la CUP, ICV i l'han rebutjada Unió, PP i PSC. El debat ha estat seguit per un grup de veïns a la sala de plens, que han mostrat cartells on es llegia«plaça Corsini per a tots».

El text demanava la instal·lació d'un parc infantil, dibuixos a terra que facilitin i estimulin el joc, la instal·lació de pèrgoles o elements mòbils que permetin ombra a la plaça i carrers laterals i que el consistori es comprometés a reflexionar amb un procés de participació inclòs sobre el model de mercadet ambulant que es vol per al centre de la ciutat. Els grups que han votat a favor de la moció han demanat a l'ajuntament que es tinguin en compte les consideracions fetes pels veïns i que les converses no es donin per finalitzades.

Amb tot, la consellera de Comerç, Relacions Ciutadanes i Universitats, Elvira Ferrando, ha anunciat que el parc infantil tematitzat amb el seguici festiu de Tarragona serà al carrer Ixart, a prop de la plaça Corsini, i que se n'habilitarà un segon al carrer del Cardenal Cervantes.

Unanimitat contra els abocadors il·legals

El plenari de Tarragona ha aprovat aquest divendres per unanimitat la moció en contra dels abocadors il·legals presentada per un grup de tuitaires i assumida pels grups municipals d’ICV-EUiA, CUP, CiU, ERC-MES-MDC i Ciutadans. D’acord amb el text aprovat, el consistori es compromet a posar en marxa en el termini d’un mes un inventari en contínua actualització i, en el termini màxim de tres mesos, es compromet a presentar un protocol de funcionament de la deixalleria i un pla de prevenció i actuació contra els abocadors il·legals. D’altra banda, el plenari ha aprovat també una declaració institucional de rebuig a l’acord entre la Unió Europa i Turquia i s’ha compromès a oferir l’acolliment de refugiats a la ciutat.

Durant el debat de la moció impulsada pel grup de tuitaires #TgnTT, el portaveu d'ERC, Jordi Fortuny, ha assegurat que «es parla però no s'actua suficient». «Vivim al dia de la marmota perquè els temes es repeteixen», s'ha queixat Fortuny, que ha demanat que s'actuï«decididament»contra l'incivisme per mantenir neta la ciutat. En aquest sentit, el portaveu de CiU, Albert Abelló, ha reclamat una «tasca pedagògica»per conscienciar els ciutadans que «no es poden utilitzar abocadors»o que no es pot tirar la brossa«fora d'hora», «ni amb trenta mil euros s'acabarà la problemàtica», ha lamentat.

La consellera de Sostenibilitat, Medi Ambient i Neteja al consistori, Ivana Martínez, ha dit que «és mentida»que «no s'hagi fet res»per solucionar la problemàtica i ha assegurat que «cap grup municipal ha vingut a preguntar sobre el tema»fora del plenari. Amb tot, Martínez ha defensat que l'ajuntament ha actuat sempre que s'ha detectat un abocador incontrolat en una zona pública, com en el cas del camí del Llorito.

Amb la moció aprovada, el govern es compromet a fer una campanya de conscienciació a la població sobre el cost i el perill dels abocadors il·legals i que es procedeixi a un enduriment significatiu de les multes pels infractors en matèria del Medi Ambient. D'altra banda, també s'ha acordat que es continuï amb la neteja dels abocadors il·legals i, en el termini d'un any, s'elabori un nou pla amb requeriments en primera instància als propietaris dels terrenys o procedir a la neteja de forma immediata i subsidiària, amb reclamació posterior, en tots aquells que presentin risc d'incendi o un perill per la salut pública.

Des de principi d'any, s'han detectat més de 50 abocadors il·legals a Tarragona en terrenys públics i privats. L'any passat la xifra superava els 300 i es van retirar 416 tones de brutícia, només en sòls públics.

Acollida immediata de refugiats

Durant el ple celebrat aquest divendres s'ha aprovat també una declaració institucional en contra de l'acord entre la UE i Turquia. La declaració reclama que el govern espanyol permeti l'arribada de persones refugiades i ofereix Tarragona per fer una primera acollida immediata d'un mínim de deu persones. Al text s'apunta que s'oferirà una «atenció integral»coordinant els recursos del municipi i entitats per cobrir habitatge, educació, sanitat, llengua, inserció laboral i atenció psicològica.

Amb la declaració es demana també al Congrés que exigeixi al govern espanyol amb funcions que «bloquegi»l'acord entre la UE i Turquia i que es garanteixin les vies d'accés a la protecció internacional legal. El text denuncia l'expulsió de les ONG que treballen en el salvament, acollida i acompanyament dels refugiats en ruta a Grècia. Finalment, la declaració, que partia d'una moció del PSC i C's, apunta que es treballarà en la «sensibilització»de la població per prevenir el racisme i/o discriminació i promoure la cohesió social.

La passarel·la entre el Port i la Rambla, aprovada

El plenari també ha aprovat de manera definitiva el projecte de passarel·la de vianants Port-Ciutat, amb un únic vot en contra, d'ICV-EUiA. La portaveu del grup ecosocialista, Arga Sentís, ha demanat que es revisi perquè«Tarragona no es pot permetre el luxe de vestir a gust de qui paga», en aquest cas, l'Autoritat Portuària. Per Sentís, el projecte té un fort impacte urbà en una zona representativa per la ciutat com és el Balcó del Mediterrani. «No ens costarà diners però potser ens costarà unes altres coses», ha lamentat.

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha contestat que «no és un regal del qual no s'hagi mirat el contingut»i ha negat que el projecte pugui «fer mal a la línia del Balcó del Mediterrani». De fet, el batlle ha detallat que precisament no s'ha considerat «l'opció més immediata», que seria instal·lar una escala mecànica o un ascensor a la part alta de la baixada del Toro, per no trencar la visió.

Una dona sosté un cartell en defensa d'

Ajuntament de Tarragona, ple de Tarragona, plaça CorsiniJardí S.

tracking