Diari Més

Literatura

'Què vols fer?' es pregunten els autors

Segons l’autor convidat, Sant Jordi és el dia que els escriptors «semblen» per excel·lència

La Casa de les Lletres es va omplir d'autors, editors, llibreters, crítics i lectors.

'Què vols fer?' es pregunten els autorsCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’autor tarragoní Jordi Tiñena diferenciava entre què és un autor i el que sembla. «El que som té a veure amb la voluntat i el compromís literari i el que semblem depèn de l’entorn», reflexionava Tiñena durant la recepció al sector de les lletres de Tarragona, que va tenir lloc ahir a la Casa de les Lletres i que se celebra cada any dies abans de la diada de Sant Jordi.

«El què semblem està format per interferències, com ara els interessos dels llibreters o els criteris dels mitjans de comunicació», explicava. I és que segons Tiñena, el dia de Sant Jordi, la majoria d’autors i escriptors «passem a ser espectadors de l’ombra que els altres projecten de nosaltres mateixos. És el dia què semblem per excel·lència».

Jordi Tiñena va ser l’autor convidat de l’acte, que va fer una llarga i entretinguda reflexió sobre la jornada de Sant Jordi. «Dies abans ja sabem quins llibres i autors triomfaran», afirmava Tiñena. Amb el seu posat característic, marcat per una timidesa elegant, l’autor va destacar la importància que té pels autors fer-se la pregunta'Què vols fer?' «Ser ric, especialitzar-me en novel·la policíaca, ser l’escriptor del meu temps o fer una societat millor». Aquestes eren algunes de les opcions. «La resposta és el que som», sentenciava.

La segona part de l’acte previ a Sant Jordi va ser l’homenatge pòstum a l’autor, editor, llibreter i professor Joan Antònio i Guàrdias. L’any passat es van celebrar els 50 anys de la seva mort. Guàrdias també era conegut per ser el propietari de la llibreria de la plaça de la Font, que més tard es traslladaria a la Rambla Nova. En aquesta última etapa, Guàrdias va desenvolupar una intensa activitat cultural. Entre algunes de les seves obres es coneixen A 'Flor de llavi' i 'Oda nova a Tarragona i altres poemes'. També va publicar una guia turística de la ciutat, en versions catalana i castellana.

El seu nét Tomàs Forteza va parlar de Guàrdias des de la vessant més humana. Va recordar anècdotes de quan era petit i va descriure el mas ple de xiprers situat al costat de l’Ermita de la Salut. A més, Tomàs Forteza va explicar que el seu avi va militar a Esquerra Republicana de Catalunya i que va ser un dels principals lluitadors per portar una delegació de la Universitat de Barcelona a Tarragona.

La part més emotiva de l’acte va arribar amb el recital del poema de Joan Antònio i Guàrdias, Oda nova a Tarragona i altres poemes, per part de l’actriu Josepa Urbano. Només una veu, plena d’intenció, ressonava a l’edifici de l’Antic Ajuntament.

A més, la sala acull una exposició dedicada a Joan Antonio i Guàrdias, que permet conèixer la seva obra, la repercussió a la premsa i les seves relacions amb altres autors. Aquesta mostra forma part de l’exposició 'Lletres llegades. El patrimoni literari de Tarragona', un homenatge a tots els autors tarragonins.

tracking