Diari Més

Laboral

Les infermeres de Joan XXIII denuncien la contractació precària

UGT denuncia que s’estan fraccionant els contractes per no haver de seleccionar els professionals per ordre de borsa

Les infermeres de Joan XXIII denuncien la contractació precària

Les infermeres de Joan XXIII denuncien la contractació precàriaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les infermeres de l’hospital Joan XXIII de Tarragona denuncien que, cada cop més, la duració dels contractes temporals és més curta. Segons la delegada sindical d’UGT a l’hospital, Loli Lorente, des de fa un temps han proliferat les contractacions de durada inferior a un mes, el que augmenta la inestabilitat laboral de les professionals d’infermeria i significa unes condicions laborals més precàries.

«Si obren una plaça per menys d’un mes, no cal que es contracti per l’ordre de la borsa de l’hospital, i poden escollir a dit a qui contracten i a qui no», deia la delegada. De fet, segons Lorente, per cobrir les vacants superiors a un mes, en comptes de crear un lloc de treball de llarga durada, creen diversos a curt termini, per exemple «si hi ha una baixa de maternitat, en lloc de contractar una persona perquè la cobreixi, se n’agafen moltes amb contractes de setmanes».

Des de l’hospital Joan XXIII però, defensen que aquesta no és, exactament, la realitat de les infermeres. El director de Recursos Humans del Camp de Tarragona per l’Institut Català de la Salut (ICS), Josep Maria Duró, explica que els contractes inferiors a un mes acostumen a ser entre el 8% i el 13% de les contractacions que realitza l’hospital. La majoria, diu, són d’entre 1 i 3 mesos, que ja han de passar per borsa. A més, «sempre intentem agafar les persones que estiguin més a munt de la borsa», així com les que millor encaixen en la plaça vacant.

«A vegades sí que hem hagut de fraccionar, però és que cada cop hi ha més dèficits. Per un sentit de prudència, els llocs de treball que no són clau, els anem cobrint per obra», admetia Duró. Tot i així, el fraccionament de les contractacions, està justificat per motius pressupostaris. El director explicava que «ens veiem amb la necessitat d’adequar les plantilles a les demandes pressupostàries de la Generalitat», el que implica que hi ha llocs de treball que no es cobreixen íntegrament. Posat el cas de què hi hagi una baixa de cinc mesos, en lloc de fer un contracte laboral per aquest període, es faran contractacions més esporàdiques per cobrir la plaça en el moment en què sigui imprescindible. De fet, aquesta és la principal queixa dels sindicats, que «van a necessitat, a dies», i que, moltes vegades, es perden professionals de nivell per falta d’estabilitat.

«Els professionals estan a la borsa i no saben mai quan els trucaran», lamentava Lorente, que acusava a l’administració de fer «encaje de bolillos» amb la llista de la borsa i amb el sistema de punts que permet pujar o baixar posicions. La sindicalista, doncs, considerava que «els gestors abans funcionaven d’una altra manera, ara els interessa que tot vagi malament i que la gestió pública se la quedin uns altres»

Duró però, defensa que hi ha un pacte sectorial de sanitat que regula la contractació, i que van signar el sindicat d’infermeres (Satse), UGT i l’ICS. A més, diu que «l’objectiu de la gerència del Camp de Tarragona i de l’ICS és aconseguir millorar la contractació i poder fer contractes més llargs».

tracking