Diari Més

Els Tres Tombs: una manera de preservar la tradició

Gairebé 80 carruatges i 140 cavalls han desfilat tres vegades al voltant de la Rambla Nova

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tot i els problemes econòmics inicials, avui d'ha celebratla festivitat dels Tres Tombs a Tarragona. El Gremi de Pagesos de Sant Llorenç i Sant Isidrehan estatels encarregats d’organitzar l’acte, que aquest any ha comptat amb la col·laboració de Repsol. Gairebé 80 carruatges i 140 cavallshan protagonitzatles tres desfilades per la Rambla Nova de Tarragona.

Abans de sortir a passejar, els genets i organitzadorshan celebratun esmorzar popular al pàrquing dissuasori de la Tabacalera. Amb les piles carregades, i enfilant el carrer Francesc Bastos, els Tres Tombs han arribatal centre de la ciutat. Encapçalaven la desfilada la Banda Musical de la Misericòrdia de Reus i la bandera dels Tres Tombs. Actualment, la celebració de Tarragona és de les poques que conserven la tradició de donar tres tombs a la plaça del poble. En aquest cas, a la Rambla Nova.

Mossèn Isidre Torramadéha estatl’encarregat de beneir els animals i carruatges que han participaten els Tres Tombs. I és que tradicionalment, aquesta festivitat era un ritual precristià que servia per beneïr als animals de peu rodó, com ara els caballs, els rucs i els ases. Als anys 60 es va deixar de celebrar aquesta festivitat, però al 1983, el Gremi de Pagesos va decidir recuperar-la.

Els Tres Tombs se celebren al gener, per Sant Antoni, que és el patró dels animals. Però d’ençà que Tarragona va entrar a formar part de la Coordinadora dels Tres Tombs, se celebra la festa després de Setmana Santa. A Tarragona, segons Raül Font, president del Gremi de Pagesos, «hi participen els millors carruatges de Catalunya».

«Les noves tecnologies i la motorització han fet desaparèixer el món de l’agricultura. Els Tres Toms són una manera de preservar la tradició des d’una perspectiva romàntica», explica Raül Font.

Tot un ritual

La d’enguany ha estat l’edició més multitudinària pel que fa a nombre de participants. El carruatge de la família Masia Barreres de Vilanova i la Geltrú, hatransportatbrisa, l’esquelet del raïm. Segons expliquenles propietàries dels cavalls, la brisa serveix per fer alcohol. Minuts abans de començar la desfilada, els més joves de la famíliahan empolainatLa Nena, l’egua.

El ‘Xolo’ de Valls tambéha participaten la desfilada amb el seu cavall ‘Enredu’. Però en aquesta ocasió, ha vinguta Tarragona a estrenar el seu carro, acabat de pintar, que transportava gallines.

La d'enguany ha estat l'edició més multitudinària pel que fa a participants.

Els Tres Tombs: una manera de preservar la tradicióCarla Pomerol

tracking