Diari Més

Societat

Tarragona registra el menor nombre d'agressions per LGTBIfòbia del país

Barcelona concentra el percentatge més elevat d'incidències, tenint en compte la ponderació en relació a la població de cada província

Tarragona és la demarcació catalana que registra menys agressions per LGTBIfòbia

Tarragona és la demarcació catalana que registra menys agressions per LGTBIfòbiaACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'informe 'Estat de la LGTBIfòbia a Catalunya 2015' revela que a la demarcació de Tarragona es van registrar un 8,1% d'agressions i incidències per LGTBIfòbia el passat any. El percentatge, calculat tenint en compte la població de cada àrea de Catalunya, és el més baix d'entre les quatre demarcacions del país. Per contra Barcelona, amb un 51,7% de denúncies, és el territori que més en va concentrar. Girona és la segona demarcació, amb un 25,6%, i Lleida se situa en tercera posició, amb un 14,7%. En xifres absolutes, també és Barcelona la zona que més denúncies va registrar, un 89,9%, per l’elevat nombre de població en comparació amb les altres tres demarcacions.

113 incidències denunciades a tot Catalunya

L'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH), en la presentació de l’informe el passat dimecres, va revelarque es van registrar 113 incidències per LGTBIfòbia durant el 2015. D'aquestes, un 30% corresponen a agressions, sumant les verbals (15,04%), físiques (9,04%) i vexacions o assetjaments. El col·lectiu més afectat per la LGTBIfòbia són els homes gais o bisexuals, que representen el 55,7% de les incidències, mentre que el 16,8% de casos es dirigeixen a la comunitat LGTBI en general i un 13,3% a persones transsexuals. El president de l'OCH, Eugeni Rodríguez, ha manifestat a la presentació de l'estudi que la població LGTBI no sap «què és una vulneració de drets ni on adreçar-se». A més, ha reiterat la petició d'un desplegament efectiu de la Llei contra la LGTBIfòbia, en vigor des del 18 d'octubre del 2014, especialment en educació i salut.

El director de l'OCH ha demanat crear un sistema «que sigui claríssim», de manera que es pugui explicar un protocol definit a l'hora de notificar casos d'LGTBIfòbia amb mesures com «que es pogués fer les denúncies a totes les comissaries dels Mossos d'Esquadra». En la mateixa línia, ha remarcat la necessitat d'establir un marc d'infraccions i sancions.

Actualment, la majoria d'incidències s'han acollit a l'itinerari de denúncia del deure d'intervenció, és a dir, actuacions automàtiques de persones empleades per l'administració pública. Aquesta via ha canalitzat el 39,8% d'incidències, a través de Fiscalia (4,42%), Mossos d'Esquadra (3,54%) i sobretot, Benestar Social (31,86%). En contrast, els casos que l'OCH ha rebut com a incidències i no s'han denunciat representen el 27,43%.

tracking