Diari Més

Salut

El Joan XXIII duu a terme una nova tècnica per evitar les cesàries

El mètode 'versió cefàlica externa' gira el fetus quan està de natges, per procedir amb un part vaginal

El Servei de Ginecologia i Obstetricia de l'Hospital Joan XXIII duu a terme una nova tècnica per evitar les cesàries

El Servei de Ginecologia i Obstetricia de l'Hospital Joan XXIII duu a terme una nova tècnica per evitar les cesàriesCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei de Ginecologia i Obstetricia de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona va començar, a principis del 2016, a realitzar la tècnica 'versió cefàlica externa'. Aquest mètodeconsisteix en girar el fetus, al cap de37 setmanes de gestació com a màxim, quan està encaixat de natges. La tècnica es fa servir per evitar la cesària quan el fetus ve de natges i els pares volen un part vaginal, donantel seu consentiment per fer-la.

Existeixen algunsfactors limitants per realitzar la tècnica, com són l’edat gestacional, que la dona tingui poc líquid amniòtic o que el fetus no tingui el cap flexionat. El ginecòleg i obstetra del Joan XXIII, Dr. Albert Guarque, assegura que «si el fetus gira, la maniobra no arriba al minut i la mare tolera bé un dolor lleu o moderat a causa dela curta durada». En els darrers anys han disminuït els parts de natges. Guarque explica que «un article de la Dra. Mary E. Hannah, publicat a The Lancet l’any 2000, no recomanava el part de natges pel patiment del fetus o per possibles complicacions, com fractures o altres seqüeles». El mateixdoctorreconeix que l’alternativa al part de natgesésla cesària que, per a la mare, «té els riscos propis d’una cirurgia, com el sagnat o possibles infeccions». Amb la tècnica de la versió, «una tècnica molt segura», defensa, s’eviten els riscos del part de natges i els riscos de les cesàries.

A l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona realitzen aquesta tècnica el mateix Dr. Albert Guarque i la Dra. Mònica López, des de principis d’aquest 2016. L’objectiu és fer formació als altres companys del servei i als residents per consolidar-la, perquè «les futures mares perdin la por i coneguin que existeix aquesta possibilitat».

tracking