Diari Més

Veïnal

El nou equip de govern decideix eliminar el regidor de barri

L’ajuntament està estudiant noves fórmules de contacte amb els veïns més efectives per la realitat de Tarragona

El nou equip de govern decideix eliminar la figura del regidor de barri

El nou equip de govern decideix eliminar la figura del regidor de barriCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Tarragona subsituirà la figura del regidor de barri, per tal de «guanyar més proximitat del govern», segons explica la regidora Begoña Floría. Tot i que no hi ha una alternativa oficial al regidor de barri, s’estan estudiant maneres d’acostar a la ciutat les regidories més properes als problemes del dia a dia dels tarragonins, com podrien ser les de Neteja, Guàrdia Urbana o Protecció Civil.

Segons Floría, enlloc de ser càrrecs nominals, sobre un sol regidor, les regidories treballaran de forma «més transversal» i seran molt més accessibles pels veïns.

A més, «hi ha hagut queixes pel que fa a l’homogeneïtat dins la ciutat, perquè no tota està dividida per barris», explicava Floría. Segons la regidora, la ciutat ha crescut i les línies de divisió entre els barris s’han tornat més difoses. «Com a regidora de barri de la Part Alta, els veïns tenen molt clar que poden contactar amb mi, i el barri en si està molt ben delimitat, o els barris de Ponent també estan molt clars. Però, i Tarragona II? I les noves construccions al voltant de Joan XXIII? No tota la ciutat està dividida per barris», exemplificava Floría. La regidora socialista explicava que el creixement de la ciutat havia deixat la figura del regidor de barri obsoleta, «tot i que en el seu moment va ser una eina molt útil, però el model ja no funciona tal com ha estat fins ara».

Un altre dels motius de més pes, en la decisió de buscar una nova manera d’estar en contacte amb la ciutadania, va ser que els tarragonins, quan detecten un problema, poden posar-se en contacte amb l’Ajuntament a través de moltes altres vies, com per exemple Twitter.

Floría explicava que ara «hi ha gent que veu alguna cosa, li fa una foto, i ens la diu a través de Twitter, o ens les fan arribar d’alguna manera online». Aquesta nova forma de comunicació està molt relacionada amb la difusió de les fronteres entre barris, que causa, tal com deia la regidora, «que molts tarragonins ja no s’involucrin o no se sentin representats per les associacions de veïns», ciutadans que opten per acudir directament a l’Ajuntament amb les seves inquietuds.

Tot i que la valoració de l’ajuntament en començar la legislatura passada era molt positiva, la ciutat ha canviat i «necessita una nova manera d’estar en contacte amb el ciutadà», deia Floría. Tot i així, no és una figura que el consistori cregui que es podrà eliminar del tot: «Als barris seguirem essent un referent. La gent de la Part Alta seguirà acudint a mi per moltes coses».

El model fins avui

Fins ara hi ha vuit regidors amb barris assignats, tots del PSC. La seva tasca és atendre i respondre a les queixes i qüestions dels ciutadans, tal com s’ha fet des de l’any 2007, any en què es va crear la figura del regidor de barri. De forma periòdica, depenent de l’acord al que arribin el regidor i les entitats i associacions, es realitzen reunions per intercanviar idees i resoldre dubtes.

Els regidors tenien diversos barris o zones assignades, i és la seva responsabilitat delegar les peticions dels veïns a la regidoria pertinent. Per exemple, l’Elvira Ferrando s’ocupa de Sant Pere i Sant Pau, la Begoña Floria de la Rambla Nova i la Part Alta, la Ivana Martínez de Sant Salvador i Sant Ramon i Pau Pérez, amb Torreforta i Icomar. També en Josep Maria Milà, que té assignada la Plaça Imperial Tarraco i Joan XXIII, Francesc Roca la Vall de l’Arrabassada i el Miracle, la regidora Ana Santos de la Part Baixa i el Serrallo i finalment en Javier Villamayor de Campclar i Bonavista. La resta de zones també estan repartides entre ells vuit.

tracking