Diari Més

infraestructures

Adif ha rebut ofertes de 28 empreses per les obres de l'estació de tren

El projecte té un pressupost de més de cinc milions i mig d’euros i s’hauran de dur a terme en onze mesos

Adif ha rebut ofertes de 28 empreses per les obres de l'estació de tren

Adif ha rebut ofertes de 28 empreses per les obres de l'estació de trenCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Hi ha 28 empreses interessades a realitzar el projecte d’obres de millora de l’accessibilitat de l’estació de Tarragona. Així ho ha confirmat Adif, l’empresa licitadora, que ara estudiarà cada una de les ofertes en la taula de valoració, on tindran en compte diverses qüestions tècniques i econòmiques.

És un nombre molt alt d’ofertes, si es compara amb projectes similars. Per fer les obres de l’AVE a Segrera, a Barcelona a començaments d’any, nou empreses van presentar oferta. Per dissenyar el nou tramvia de Balaguer, aquest mateix abril, van optar deu empreses de tot l’Estat. Més a prop de l’obra tarragonina, vint empreses van presentar projectes per soterrar l’AVE de Múrcia, el febrer de l’any passat.

Serà la taula, formada per tècnics de l’empresa ferroviària, la que emetrà un informe amb l’empresa a la qual se li adjudiquen les obres provisionalment, que Adif haurà de ratificar. Després, durant un mes aproximadament, les ofertes que no han estat seleccionades podran presentar les al·legacions que considerin, fins que, finalment, Adif signi un contracte amb l’empresa adjudicatària.

Tot i així, les obres no començaran just després de l’adjudicació del projecte, ja que existeix un marge per polir els detalls.

El projecte actual de reformes de millora contempla que les obres es realitzin al llarg d’onze mesos, i tenen un pressupost de més de cinc milions i mig d’euros, amb impostos inclosos.

Una estació per a tothom

Les obres de l’estació són una reclamació històrica de la ciutat que, des de la licitació el passat mes de febrer, comença a tenir resposta. El principal problema de l’estació, i que a dia d’avui encara es manté, és que no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda, ja que no disposa d’ascensors o rampes per accedir a les andanes.

Així, les obres tenen com a objectiu garantir la plena accessibilitat en els trànsits per l’interior de l’estació i augmentar els nivells de seguretat i confort de les instal·lacions per oferir un millor servei als clients del ferrocarril de la capital tarragonina.

Per tal d’assolir-lo, les obres contemplen instal·lar ascensors i dues escales mecàniques a cada una de les andanes 1 i 2. A més, per millorar la comoditat dels passatgers, s’ampliarà l’andana 2, a 7,75 metres d’amplada. També a les andanes, s’augmentarà l’altura fins als 68 centímetres respecte a la cota de carril, per tal de facilitar, sobretot, el trànsit de mercaderies. El projecte també inclou canviar les rajoles perquè tinguin el relleu d’orientació de persones cegues, instal·lar una il·luminació eficient i construir una marquesina de 80 metres de llargada a l’andana 2. També es millorarà el pas subterrani, rehabilitant el terra i les parets i instal·lant un fals sostre d’alumini i una nova il·luminació.

El projecte també menciona un dels elements més polèmics, l’adaptació definitiva dels rails a l’ample de via europeu, el tercer fil, una de les reivindicacions de més durada a Tarragona, i que estava aturada per manca de pressupost. A més, es preveu l’eliminació del magatzem de mercaderies, que actualment cohabita amb l’estació, i la construcció de dues passarel·les que l’enllacin amb la costa, la primera finançada per l’Autoritat Portuària.

Es tracta de la segona fase d’obres d’Adif. La primera va ser el 2011, va costar més d’un milió tres-cents mil euros i va servir per remodelar el vestíbul de l’estació.

tracking