Diari Més

Història

Recuperen la vestimenta dels Voluntaris de Tarragona de 1802

L’Associació Projecte Tarragona 1800 està reproduint el casc i el vestit del regiment

Recuperen la vestimenta dels Voluntaris de Tarragona de 1802

Recuperen la vestimenta dels Voluntaris de Tarragona de 1802Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació Projecte Tarragona 1800 està treballant per recuperar la vestimenta –casc i vestit– del Regiment d’Infanteria Lleugera Espanyola Voluntaris de Tarragona que va ser reglamentada l’any 1802. A la vegada, també vol recuperar la figura i la indumentària de les Germanes de Sant Crist, una associació de dones que van dedicar-se a auxiliar les tropes. De moment, el grup de difusió cultural sobre la ciutat de Tarragona de finals del segle XVIII i principis del segle XIX ha creat la primera reproducció del casc de cuir i de pell del regiment.

El president de l’associació, Elies Torres, destaca que «aquest regiment és la primera vegada que es representarà a tot l’Estat espanyol i portarà la marca Tarragona». En aquest sentit, assegura que han pogut documentar que la creació d’aquest grup militar es va fer sota la invocació de Santa Tecla i «el regiment va estar lluitant durant tot el setge». De fet, l’objectiu de recuperar la representació i la indumentària d’aquest grup ja va iniciar-se fa dos anys, però no ha estat fins ara que han aconseguit recrear el casc de la mà d’un artesà de Móra d’Ebre. A la vegada, la modista que va crear els vestits de les milícies urbanes està treballant per recrear l’uniforme verd i els pantalons blancs del regiment de la infanteria lleugera espanyola. Un altre artesà també està elaborant les espardenyes d’època que portaven.

Tot i que Torres és conscient que «podrem seguir avançant en funció de la gent que reunim i de la capacitat econòmica» destaca que l’objectiu general és «fer una presentació oficial de la figura i la vestimenta durant les Jornades de divulgació històrica Tarragona 1800 de l’octubre, per tal d’explicar quina feina van fer». Enguany, la data coincideix amb el cinquè aniversari de celebració d’aquestes jornades basaden en aprofundir sobre el període napoleònic, la Guerra del Francès i el Setge de Tarragona de 1811. A més, també se celebra el 205è aniversari del Setge Tarragona 1811.

D’altra banda, l’associació està treballant en el patronatge de la indumentària de diferents classes socials de l’època. En aquest sentit, Torres explica que «fa pocs mesos vam trobar uns llibres del 1900 en els quals es parlava de les Germanes del Sant Crist. Era un grup de dones que es va dedicar a auxiliar a les tropes». A més, subratlla que «encara que es digui que el paper de les dones durant el setge pràcticament només era el de rentar plats, però es té constància que, per exemple, eren les encarregades d’elaborar la pólvora al taller d’artilleria que hi havia al claustre de la Catedral».

L’entitat també ha estat treballant per recuperar fins a vuit baralles de cartes de l’època. Una altra de les novetats serà poder contemplar un dòmino d’època, un joc de l’oca i entendre com hi jugaven i què significava per a la societat del moment. Torres reconeix també que la voluntat final del projecte és «consolidar Tarragona com un referent nacional en la divulgació d’aquesta època. Hem d’aconseguir entrar en el cicle de representacions que es fan arreu d’Europa».

Recuperen la vestimenta dels Voluntaris de Tarragona de 1802

Recuperen la vestimenta dels Voluntaris de Tarragona de 1802Cedida

tracking