Diari Més

Educació

El 60% dels professors tarragonins han patit agressions a les aules

El sindicat de professors de secundària diu que el problema és el sistema educatiu i la manca de suport de l’Administració

Alumnes de secundària a la biblioteca de l'institut.

El 60% dels professors tarragonins han patit agressions a les aulesACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat de professors de la província afirmen haver patit algun tipus d’agressió al lloc de treball, segons l’enquesta realitzada pel Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament (USTEC - STE). El 60% a Tarragona i el 61% a Terres de l’Ebre, diuen haver rebut agressions verbals, físiques, amenaces, de destrucció de béns personals o tractes denigrants, en algun moment de la seva carrera professional.

El territori, però, es troba per sota de la mitjana catalana, que és gairebé del 70%. L’estudi demostra que la densitat de població és un factor rellevant. Els docents a l’àrea metropolitana de Barcelona són els més castigats per aquest tipus de conductes, i els de Lleida els que menys, molt a prop de les xifres tarragonines, amb només el 57% dels enquestats havent patit situacions agressives.

Tot i així, és preocupant que a qualsevol territori català el nombre de docents que han viscut aquesta situació és superior als que no l’han patit. Els docents més afectats per violència física o verbal a les aules són els d’educació secundària, ja que, a tota Catalunya, el 74% dels professors d’ESO han patit agressions. La franja d’edat de secundària és la que més agredeix verbalment, un 49% del total, però no destaca en nombre d’agressions físiques, que en realitza el 35%. Els professors de primària i infantil són els que més pateixen agressions físiques, però en batxillerat i formació professional aquesta violència és gairebé inexistent.

Un mal sistema educatiu

Des del sindicat de professors de secundària (ASPEPC), expliquen que és normal que els professors que es troben en una situació de més risc són els que estan en contacte amb adolescents i preadolescents.

Fina Tudó, secretaria d’Organització del sindicat, valorava que el problema recau en la manca de reacció per part del govern català: «El departament d’Ensenyament mai ha fet res mínimament acceptable per conèixer els motius d’aquests comportaments». Denunciava la manca de sensibilitat de l’administració pública vers els docents de secundària, ja que «sempre es culpa al professorat de què no sap fer la seva feina, quan el que passa és que el sistema educatiu és una pifia». Tudó demanava que l’administració estudiï els motius pels quals la violència a les aules és habitual, per tal d’arribar a l’arrel del problema, en lloc de culpar directament al professor.

«Els professors d’ESO reben insults i amenaces dels alumnes pràcticament de forma diària», denunciava la sindicalista, i les dades de l’estudi ho corroboren. Més de la meitat dels enquestats (51, 3%) diuen rebre faltes de respecte sovint o molt sovint, mentre que els insults i les amenaces són un fet més ocasional. A més, un percentatge similar dels enquestats consideren que mai han rebut suport de l’Ensenyamentdavant d’una situació de conflicte, i només un 10% creu que l’ha rebut sempre.

Segons Tudó, els professionals de secundària estan preparats i formats, «amb les excepcions inevitables, com a qualsevol sector, que hi ha de tot», així que no és la causa de la violència a les aules. Un possible motiu, deia, «és que s’està diluint la tasca del professor. No som els pares, els tutors legals, ni els germans grans» i explicava que fins que això no es reconegui «anem camí a ser dels pitjors mundialment». L’estudi proposa que el principal problema és la dificultat de les famílies per educar als fills i que el docent té una mala imatge pública.

tracking