Diari Més

Justícia

El cas de la tragèdia del festival Love Parade es tanca sense judici

Les famílies de Clara Zapater i Marta Acosta, les dues tarragonines que hi van morir, se senten «decepcionades»

Clara Zapater i Marta Acosa, víctimes a Love Parade.

El cas de la tragèdia del festival Love Parade es tanca sense judiciACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La justícia alemanya va decidir ahir tancar la investigació i no celebrar judici pel cas de Love Parade, on van morir vint-i-una persones , dues de les quals eren noies de Tarragona i Cambrils: Marta Acosa i Clara Zapater, filla de l’ex-regidor socialista a Tarragona, Paco Zapater. El jutjat alemany va argumentar que les proves eren insuficients per mantenir l’acusació als sis funcionaris de l’Ajuntament de Duisburg i als quatre treballadors de l’empresa organitzadora, Lopavent. Tots deu, estaven acusats d’homicidi imprudent i lesions imprudents des de fa dos anys.

El cas de Love Parade data del 24 de juliol de 2010. En el festival alemany es va produir una allau humana, al túnel d’entrada al recinte, que va resultar en tragèdia, amb la vintena de morts i més de cinc-cents ferits. Les dues noies del Camp de Tarragona van ser les úniques víctimes catalanes en el popular festival de música dance i electrònica. Havien assistit al festival per celebrar el final de curs durant l’Erasmus a la ciutat, quan van quedar atrapades al túnel, on van morir ofegades.

Els familiars de les dues noies tarragonines deien sentir-se traïts per la fiscalia. «Tancar el cas ha sigut com una bufetada per a nosaltres, com si haguessin tornar a matar a les nostres filles», expresaven en un comunicat oficial, els pares de les víctimes.

Explicaven també, que se’ls va excloure totalment del procés d’investigació obert per la fiscalia alemanya, ja que els seus advocats no van poder participar-hi. «Se’ns han vulnerat els nostres drets fonamentals», deien els familiars, que afegien que hi havia indicis suficients de criminalitat per, com a mínim, celebrar un judici. L’autoritat judicial assegurava que, després de l’examen exhaustiu dels arguments de la Fiscalia i les proves, no existeixen proves suficients per iniciar un procés penal que garantís una possible condemna. Els jutges tampoc van considerar sòlids els arguments d’experts aportats pels acusadors públics alemanys que constataven seriosos dèficits de planificació en l’esdeveniment. El ministeri públic liderava l’acusació per obrir el procés penal, a la qual es van adherir les famílies de les víctimes tarragonines. D’altres van optar per presentar reclamacions contra la ciutat de Duisburg i l’estat de Nord Renània-Westfalia, del qual depenia la policia, a la qual es va acusar d’actuar negligentment i no haver evitat la tragèdia.

Els pares de les noies van arribar a la conclusió de què «al Tribunal de Duisburg li ha tremolat el pols davant dels poderosos, i ha deixat de costat a les víctimes i als seus familiars». Per aquest motiu mostraven que encara tenen energia per continuar amb la investigació de la mort de les seves filles, i van avisar de què recorreran la sentència «fins al Tribunal d’Estrasburg, si és necessari».

A més, agraeixen la població alemanya el suport que els ha donat en aquests sis anys, i els demanen que ho segueixin fent: «Els demanem que influeixin sobre els seus dirigents perquè episodis com el de la Love Parade i el judici frustrat no es tornin a repetir».

tracking