Diari Més

Pesca

«Administració escolteu-nos, no ens deixeu morir»

Els pescadors de Tarragona han engegat les primeres mobilitzacions per demanar ajudes immediates arran de la crisi del peix blau

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«Els pescadors estem agonitzant. No ens deixeu morir». Aquest lema desesperat ha encapçalat la concentració que els pescadors tarragonins han protagonitzat aquest dilluns al matí. Desenesde mariners s’han reunit davant la Confraria per posar de manifest, un cop més, la difícil situació que està vivint el sector. Han reclamat la necessitat de rebre ajudes immediates per pal·liar els efectes d’una situació que han definit com a «molt greu» i al mateix temps, han insistit en la necessitat de fer un estudi biològic que clarifiqui «què està passant a les aigües de Tarragona», en paraules del president de la Confraria, Esteve Ortiz.

La manifestació d'aquest dillunsha estat la primera de les accions que els pescadors duran a terme al llarg de la setmana. Per dimartsa les 11 han convocat una marxa des de la Confraria fins a arribar a la seu de la Subdelegació del Govern a la plaça Imperial Tarraco per continuar demanant la implicació de Madrid i dimecreses concentraran davant dels serveis territorials del Departament d’Agricultura.

Possibilitat de vaga

«Si les administracions competents no donen solucions, es pot arribar a una vaga», haconstatatEsteve Ortiz. En un primer moment, la vagaestava convocada per aquest dilluns, però un acord entre armadors i mariners va decidir ajornar-la, per no «agreujar encara més la situació econòmica de les empreses». El president de la Confrariahaafirmatque «és el primer pas que estem fent la gent de la mar i això no acabarà aquí si no tenim respostes immediates». Així mateix, no ha descartatla possibilitat que les mobilitzacions s’estenguin a altres ports pròxims, com el de Cambrils o el de Vilanova i la Geltrú, si «no es fa res».

Ortiz harecordatque des de la Generalitat «està intentant moure's» perquè es faci l’estudi però que des de l’Estat «ningú ha respirat», i ha afegitque «creiem que no és tan difícil fer aquest estudi». El representant dels pescadorsharemarcatque l’origen de la crisi del peix blau «no és un tema de sobreexplotació com va passar al Cantàbric fa uns anys, sinó que és un tema mediambiental. Hi ha alguna falta de nutrients a l’aigua o algun efecte contaminant. No ho sabem, necessitem que es faci l’estudi».

Situació límit

Durant la concentració alguns dels mariners reunitshan relatatla situació de penúries que estan vivint a causa de la manca de sardina i seitó. Just després de la lectura del manifest, un pescadorhamostratla seva nòmina, de 140 euros, per demostrar que «els números no enganyen». Al seu torn, Youssef Takfaharelatatque «amb el que cobrem no ens arriba ni per pagar la llum». Takfahacontinuatdient que «ens surt més a compte no treballar i tenir l’ajuda de 400 euros que sortir a la mar» i hasubratllatque aquesta situació s’allarga des dels inicis de 2015. «No ho podem suportar més. Fa un any que passem gana», hamanifestatamb angoixa Takfa.

El president de la Confraria hacalculatque hi ha unes 250 famílies que viuen directament de la captura de peix blau i que estan afectades per la crisi i que aquells que cobren més no arriben als 300 euros al mes.

«Administració escolteu-nos, no ens deixeu morir»

«Administració escolteu-nos, no ens deixeu morir»Anna Ferran

«Administració escolteu-nos, no ens deixeu morir»

«Administració escolteu-nos, no ens deixeu morir»Anna Ferran

«Administració escolteu-nos, no ens deixeu morir»

«Administració escolteu-nos, no ens deixeu morir»Anna Ferran

tracking