Diari Més

Salut Pública

GAIA i Tarraco Gats esterilitzen 61 gats de la Part Alta en dos anys

Han aconseguit controlar tres colònies de gats al barri i, en el conjunt de la ciutat, n’han esterilitzat a 131

GAIA i Tarraco Gats esterilitzen 61 gats de la Part Alta en dos anys

GAIA i Tarraco Gats esterilitzen 61 gats de la Part Alta en dos anys

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Associació GAIA Tarragona amb la col·laboració de l’entitat Tarraco Gats, va esterilitzar 61 gats de la Part Alta de Tarragona i va aconseguir controlar completament tres colònies, dos anys després de l’inici del projecte. Les associacions no només es van centrar en aquest barri sinó en diferents àrees de la ciutat. El total d’esterilitzacions és de 138 gats, des del començament del projecte el 2014 i fins al 31 de desembre de 2015, 49 gats durant l’any 2014 i 89 durant l’any passat.

El projecte de control de gats de carrer va començar fa dos anys a través de l’associació GAIA Tarragona, que va detectar que no s’estava aplicant cap política de control i protecció d’aquests animals. Després de nombroses reunions amb l’Ajuntament de Tarragona es va signar un conveni per impulsar una prova pilot en diferents colònies de la Part Alta. En aquesta tasca, una part dels recursos procedeixen de l’Ajuntament de Tarragona i un altre de donacions i socis que col·laboren amb les entitats.

Les associacions destaquen que es tracta d’un projecte beneficiós, no només pels amants d’aquests animals, sinó també per les persones que viuen a prop d’una colònia.

El president de l’Associació de Veïns de la Catedral, Jordi Ferré, confirma que «ara hi ha menys sorolls i ha millorat l’aspecte dels animals, els veïns estan molt contents i noten la diferència respecte quan no es feia res i només fèiem que trobar cadellets malalts amb un aspecte deplorable. Totes les associacions de veïns de Tarragona haurien d’estar interessades en què arribés el projecte a la seva zona.»

El sistema que utilitza GAIA redueix notablement el soroll provocat per les èpoques de cel dels animals, les baralles, la proliferació descontrolada i l’alimentació basada en restes de menjar, donat que es promou una alimentació amb pinso, que no fa olor ni embruta. La presidenta de GAIA, Meritxell Salomó explica que «també curem els animals i els atenem en cas de què necessitin ajuda o estiguin ferits, la nostra política és la de protegir-los i aplicar un sacrifici zero».

Explica també que el més difícil és aconseguir els recursos necessaris per finançar el projecte i que es veuen molt limitats en no disposar d’un espai on poder recuperar els animals ferits. L’actual sistema que s’està aplicant és el sistema CES, Captura, Esterilització i Retorn al mateix punt on ha estat capturat l’animal. Es tracta d’un sistema implementat en nombroses ciutats catalanes i europees amb un èxit notable. Els animals esterilitzats són identificats amb una petita marca a l’orella per poder diferenciar-los dels animals no esterilitzats.

La coordinadora del projecte, Cristina Garcia, diu que «estem molt satisfets d’haver aconseguit controlar ja diverses colònies» i assegura que es noten molt els resultats: els gats estan més sans i la zona molt més neta. A més, agraeix la col·laboració amb l’Ajuntament de Tarragona, que valora essencial, però que s’ha de seguir ampliant: «El següent pas és crear protocols amb la Guàrdia Urbana per protegir les colònies i actuar davant qualsevol incidència com pot ser enverinaments que hem tingut recentment». La presidenta de l’Associació Tarraco Gats, Eva Núñez, coincideix amb Garcia, i considera que el més important actualment és «que cada cop hi hagi més gent implicada en aquest projecte».

tracking