Diari Més

Síndic de greuges

L'Ajuntament de Tarragona va rebre un total de 35 queixes durant el 2015

Els tarragonins van presentar 30 queixes a l’administració local i 114 a la Generalitat de Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Síndic de Greuges va rebre 35 queixes dirigides a l’Ajuntament de Tarragona durant el 2015, de les quals 30 les van realitzar ciutadans de la localitat.

La majoria de les queixes van estar relacionades amb polítiques territorials, que en va rebre dotze, entre qüestions d’urbanisme, habitatge i de medi ambient. També hi va haver onze qüestions relacionades amb l’administració pública i drets. En positiu, no hi va haver cap queixa relacionada amb tributs, pensions i treballs, ni salut. La resta de temàtiques, com seguretat ciutadana i justícia o polítiques socials, van rebre, com a màxim, set queixes.

En els últims cinc anys, el pitjor resultat per l’Ajuntament de Tarragona va ser el 2011, que va rebre 456 queixes, un nombre inusualment alt. La majoria de queixes anaven dirigides a qüestions de seguretat ciutadana i justícia. El 2015 va registrar el nombre més baix, tenint en compte que el següent va ser el 2012 amb 41 queixes i el 2013 amb 70. El 2014 va ser un any especialment negatiu en medi ambient, que va registrar un nombre molt elevat de queixes, 106.

Queixes veïnals

Les queixes les poden realitzar els ciutadans com poden ser actuacions d’ofici del Síndic de Greuges. Les queixes i les consultes són de temàtiques molt diverses, des d’uns veïns que no estan segurs que les antenes de telefonia del terrat estiguin dins de normativa a multes de tràfic injustificades.

Durant el 2015, per exemple, un veí es va queixar de què la durada del trajecte del servei de transport adaptat, del qual fa ús un noi per acudir des del seu domicili fins a una escola d’educació especial de Tarragona, triga més d’una hora. El Síndic va inquirir en el tema i, en conseqüència, l’Ajuntament va enviar una carta explicativa a la família.

En una altra ocasió, veïns del barri del Port es van queixar de què el sistema de clavegueram no podia assumir la pluja, i acabava escampant aigües fecals pel barri. El síndic va demanar a l’Ajuntament que fes d’intermediari amb el promotor que s’encarrega del clavegueram, i aquest va informar que hi havia una sèrie d’actuacions programades pel 2015 que solucionarien el problema. També ha actuat d’Ofici en diverses ocasions. És el cas d’un possible desajustament entre les places ofertades i demandades a les escoles. El Síndic va demanar al departament d’Ensenyament i a l’Ajuntament de Tarragona que adoptessin criteris d’equitat en la programació de l’oferta de places, tenint en compte a l’alumnat empadronat, en lloc de tenir en compte el nombre de sol·licituds a les escoles, amb l’objectiu de combatre la segregació escolar al municipi.

Dins la mitjana

Tarragona no rep moltes més queixes que les ciutats amb nivells de població similars. De fet, la mitjana és de 29,4 queixes. Reus, per exemple, va rebre 28 queixes, en canvi Lleida en va registrar 38. Els tarragonins però, no només en van presentar cap al seu ajuntament, sinó que, de les 114 que es van realitzar en total, la majoria estaven relacionades amb la Generalitat de Catalunya, que en va rebre 73, el 64,04%. D’aquestes, el departament que va crear més conflicte és el de Salut, que en en va rebre gairebé el 25%, seguit de Benestar Social i Família. Una vegada més, la població tarragonina no destaca respecte a la d’altres localitats similars, ja que fa més queixes i consultes de Mataró i Reus però menys que Terrassa.

Altres entitats també han rebut queixes, però en un nombre molt menor. És el cas de la URV i la UPF i dos col·legis professionals, el de metges i el d’advocats.

Les queixes al Síndic també es poden presentar de forma presencial. El trenta d’abril de l’any passat l’oficina itinerant d’atenció a les persones va rebre un total de 4 visites en el seu desplaçament al centre cívic de Sant Pere i Sant Pau. Es van presentar 3 queixes i 1 consulta sobre temes relacionats amb consum (sobretot telefonia i electricitat), serveis socials i medi ambient, entre altres problemàtiques. Una d’aquestes queixes anava adreçada a l’Ajuntament.

tracking