Diari Més

Uns mariners albiren una iubarta, una balena gens vista al Mediterrani, a 7 milles de la costa tarragonina

Els biòlegs creuen que el misticet prové de l'Atlàntic i s'ha degut perdre del grup

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jornada pesquera d’ahir va ser diferent pels mariners de l’embarcació serrallenca Germans Fortuny. A unes 7 milles de la costa tarragonina, els mariners van trobar una balena amb un comportament poc habitual: segons sembla es tractava d’una iubarta, una balena amb una aleta en forma de gepa, gens vista en aigües mediterrànies.

Els pescadors tarragonins estan acostumats a veure el rorqual comú, conegut entre els pescadors com la mulà, una balena blava i grisa molt abundant al Mediterrani. Però ahir, tant els pescadors, com l’equip de biòlegs que casualment es trobaven a l’embarcació, es van adonar que el comportament del misticet no era l’habitual, que el moviment de la cua era diferent. Segons Fermí Masdeu, propietari de l’embarcació, «després de veure i analitzar el vídeo, tècnics de l’Institut Oceanogràfic Espanyol han assegurat que es tracta d’una iubarta».

Aquesta espècie és inconfusible pel seu cos cobert de tubercles dèrmics de forma arrodonida i la seva aleta dorsal en forma de gepa. El seu nom llatí vol dir «gran aleta de Nova Anglaterra», fent esment a l’abundància de l’espècie a les costes del nord-est dels Estats Units i a la desorbitada grandària de les seves aletes pectorals, que semblen ales i poden arribar a tenir fins a 5 metres de llargada.

Les iubartes es troben des de les aigües fredes fins a les latituds equatorials de tots els grans oceans. A l’Atlàntic nord-oriental, la població realitza migracions estacionals. Segons els biòlegs, l’exemplar trobat a la costa tarragonina prové de l’Atlàntic. El pescador Fermí Masdeu i els biòlegs que es trobaven a l’embarcació sospiten que aquest cas es tractaria d’una iubarta que es devia perdre del seu grup o bé que hauria canviat d’hàbits alimentaris.

Els mariners que van ser testimonis de l’efemèride asseguren que mai abans havien vist una cosa així en directe, «només per la televisió». Encara ara, un dia després, estan al·lucinats amb la troballa.

Fotograma del vídeo que es va grabar des de l'embarcació.

Uns mariners albiren una iubarta, una balena gens vista al Mediterrani, a 7 milles de la costa tarragoninaCedida

tracking