Diari Més

Salut

La URV investiga amb el suc de taronja

Vol demostrar els efectes beneficiosos de l'hespidrina per regular la pressió arterial

La URV investiga amb el suc de taronja

La URV investiga amb el suc de taronja

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un equip d'investigació del Centre Tecnològic de Nutrició i Salut (CTNS) de Reus –vinculat a la URV– treballa per demostrar els efectes beneficiosos de l'hesperidina –un compost fenòlic que es troba de forma natural a la taronja– per regular la pressió arterial. La iniciativa requereix de la participació de 250 voluntaris que, durant tres mesos, han de prendre dos gots de suc de taronja al dia. L'estudi es va adjudicar al CTNS, per un import de 536.000 dòlars, en una convocatòria internacional que va fer el Florida Department of Citrus dels Estats Units, per tal d'avaluar els efectes d'un consum de suc 100% taronja de Florida. La proposta del centre reusenc es va imposar entre disset projectes més.

«El que es vol demostrar és que un suc de taronja natural enriquit amb aquest compost fenòlic pot tenir un efecte regulador de la pressió arterial», ha explicat a l'ACN la doctora Rosa Solà, metgessa internista de l'Hospital Sant Joan de Reus i professora de la URV, i també responsable clínica de l'estudi d'intervenció nutricional Citrus. Així, la variable principal d'estudi és la pressió arterial sistòlica, que anomenem màxima, però també es vigilen altres paràmetres com la capacitat de dilatar-se de les artèries o marcadors d'inflamació i oxidació.

Per això, s'estudiaran un total de 252 voluntaris que prendran tres tipus de suc: sense hesperidina, natural i enriquit. A més, a 60 d'aquests se'ls farà també un estudi postprandial a l'inici i al final del procés, és a dir, es controlarà si el seu cos absorbeix l'hesperidina després d'haver pres un suc recollint sang i orina durant les sis hores posteriors. Tot plegat sense que ni els voluntaris ni els propis investigadors sàpiguen quin suc pren cadascú, el que s'anomena un estudi a doble cec –tan sols una tercera persona fa un seguiment i no comunica aquesta informació fins al final-.

Pel que fa a la tasca que han de fer els voluntaris, és relativament senzilla. Cadascun rep una bossa amb el suc congelat en unes llaunes. El producte s'ha de reconstituir i, durant tres mesos, n'han de prendre dos gots al dia –complint amb les mesures que els indiquen des del CTNS–. A més, durant aquest temps han d'acudir a diverses visites periòdiques per tal que se'ls pugui fer un seguiment. Un suc produït amb taronges de Florida, ja que és aquest estat nord-americà el que ha encarregat l'estudi, però que probablement tindria un resultat similar amb la fruita que es produeix al nostre país, ha apuntat la doctora Solà.

Carme Garcia és, justament, una de les voluntàries. Porta quinze dies inclosa en el treball i reconeix que no li suposa cap gran esforç haver de seguir les pautes que li donen des del CTNS. Fins i tot ha reconegut que «el suc és bo». Ella és metgessa i, en veure anunciat l'estudi, li va interessar i es va animar a participar. «Sempre tendim a tractar les malalties –cardiovasculars– amb coses medicamentoses, i el fet q es pogués tractar amb una cosa natural seria un gran què», ha afirmat, convençuda, ja que «podria tendir a que se'n pogués beneficiar molta gent».«Espero que surti bé i que sigui, realment, un bon treball», ha manifestat.

Referent als resultats, la doctora Solà ha exposat que «ens agradaria demostrar que un producte natural, i que prenen moltíssimes persones, té un efecte beneficiós que fins ara no s'havia demostrat». Així mateix, no ha descartat que puguin «trobar algun altre ingredient de la taronja» interessant o algun nou «efecte sobre la salut», ha detallat esperançada.

Però encara fan falta més voluntaris per poder concloure l'estudi amb èxit, i és que tot i que Citrus ja ha començat a caminar, estan en plena campanya de reclutament. La responsable clínica de l'estudi ha detallat que només cal «ser no fumador, tenir la pressió arterial una mica més alta del que es considera òptima, no prendre medicaments, ni complements alimentaris especials»i, sobretot, «que els agradi el suc de taronja»per poder entrar a formar part de l'estudi, ha conclòs.

tracking