Diari Més

Equipaments

Copisa renuncia al Palau d'Esports perquè ho considera econòmicament inviable

És la segona adjudicatària que es fa enrere per construir un equipament clau en els Jocs Mediterranis, fet que suposa un nou i important contratemps

Copisa renuncia al Palau d'Esports perquè és econòmicament inviable

Copisa renuncia al Palau d'Esports perquè és econòmicament inviableCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La segona adjudicatària del Palau d’Esports de Tarragona per als Jocs Mediterranis –Copisa, Calaf i Sau– ha renunciat. Així ho va notificar ahir el govern de la Generalitat. Segons ha pogut saber Diari Més, el grup s’ha fet enrere perquè consideraria que el projecte és econòmicament inviable. D’aquesta manera, el futur d’un dels equipaments claus per al certamen esportiu del 2017 continua trontollant, després que renunciés la primera adjudicatària formada per la unió de Rubau, Dragados i García Riera. Aquest darrer contratemps complica encara més la situació, atès que l’obra estava plantejada dins d’un termini d’execució de dotze mesos, quan falta un any i tres mesos per a la celebració dels Jocs. De fet, la proposta de Copisa, Calaf i Sau era una mica més barata que la de Rubau, Dragados i García Riera, de 8.062 milions d’euros (IVA exclòs) i contemplava un termini d’execució més llarg, de dotze mesos.

Per tal d’afrontar aquesta problemàtica, després de Setmana Santa es durà a terme una reunió amb totes les parts implicades per trobar una solució tècnica a la qüestió. A la reunió, que se celebrarà quan hagin passat aquests dies de festa, hi assistiran l’Ajuntament de Tarragona, la delegació del Govern al territori, Infraestructures.cat –empresa pública mitjançant la qual s’adjudiquen aquests treballs– i el Departament de Presidència de la Generalitat –del qual depèn la Secretaria General de l’Esport–. A més, també es preveu que la setmana vinent es realitzarà un Consell d’Administració d’Infraestructures.cat, on també es tractarà el tema. Estudiaran si la millor opció és adjudicar els treballs a l’empresa que va presentar la tercera millor oferta o bé optar per altres fórmules. Segons fonts properes al Govern, de moment, no es descartaria cap opció. A la vegada, cal destacar que una possibilitat seria obrir un nou concurs públic amb canvis en la partida econòmica, però que mantingués la celeritat en els terminis d’execució, atès que el certamen esportiu es durà a terme entre el 30 de juny i el 9 de juliol del 2017 i es necessitarà temps per provar les instal·lacions.

L’oposició reacciona

Una vegada es va conèixer la notícia, ahir al migdia, els diferents grups municipals de l’oposició van reaccionar i van destacar la importància d’aquesta segona renúncia. D’entrada, des del grup de CiU, Albert Abelló va demanar que es convoqués una Junta de Portaveus urgent. «Volem saber quin és ara el nou plantejament de l’equip de govern per no perdre el que havia de ser el gran llegat dels Jocs Mediterranis 2017», va defensar el portaveu. «Tornem a topar amb l’incapacitat de l’equip de govern socialista», lamentava, a la vegada que assegurava que «hi haurà un abans i un després d’aquest fet. Si fins ara la situació era complexa, amb aquest nou retard, considerem que és gairebé impossible que les obres puguin estar enllestides per quan s’iniciïn els Jocs Mediterranis 2017». A més, va apuntar que Tarragona necessita «un equip de govern que no només vulgui governar sinó que tingui capacitat per fer-ho». Per la seva banda, el portaveu d’ERC-MES-MDC va qualificar de «molt mala notícia per la ciutat» la renúncia. «No és gens normal que dues adjudicatàries renunciïn a fer una obra. De la coincidència d’arguments de les dues UTEs es desprèn que ni les condicions ni el temps d’execució fan recomanable assumir aquesta responsabilitat», defensava. A més, sentenciava que «esperem que les noves mesures a adoptar es facin pensant amb els ciutadans de Tarragona, amb la càrrega de futur que els pot llegar, i no pensant en la supervivència política del seu equip de govern». Des de la CUP, Laia Estrada va lamentar que aquesta segona renúncia afegeix una nova incertesa. «Quin serà el sobrecost d’aquest endarreriment?», plantejava. Així, va demanar que «ens expliquin qui pagarà aquest sobrecost, la Generalitat o l’Ajuntament amb els nostres impostos». Va continuar emplaçant a l’equip de Ballesteros perquè aturi el projecte, a la vegada que demanava a la resta de grups a l’oposició, que responguessin en conseqüència i que les seves crítiques no quedessin només amb paraules. La portaveu d’ICV-EUiA, Arga Sentís, va subratllar que «estem fora d’òrbita, tan a nivell local com nacional». En aquest sentit, va recordar que «nosaltres vam demanar que l’Ajuntament es tirés enrere quan encara hi érem a temps, però ara ja hem perdut l’oportunitat». A més, va reivindicar que «estem mirant cap a una altra banda i sembla que no siguem conscients de quina és el context actual. Plantejar uns Jocs Mediterranis quan hi ha gent que mor ofegada cada dia i formem part del drama dels refugiats, no té sentit». D’altra banda, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales va assenyalar que «en aquesta ocasió, l’Ajuntament no és qui té la competència de l’obra i cal demanar responsabilitats a la Generalitat». Així, va destacar que «aquest govern, que mira més cap a la independència que cap a una altra cosa, ha demostrat un cop més que deixa de banda la gestió real i del dia a dia».

En resposta, el regidor Javier Villamayor va considerar que «hi ha una actitud estranya per part d’aquells grups que ens assenyalen, quan es tracta d’una obra que licita i executa la Generalitat». Així, demanava màxima lleialtat institucional per part de la resta de partits. També va defensar que «confiem en el compromís establert per part de la Generalitat i els hi hem demanat que ens expliquin quina és la millor solució per desencallar aquesta situació». Va manifestar que «esperem que actuïn amb el màxim rigor i eficàcia pel bé de la ciutat i del país».

Rigau critica els Jocs

L’expresident executiu de la candidatura de Tarragona 2017, Mario Rigau, va criticar l’organització dels Jocs i, en declaracions a Viu Tarragona, va considerar un error que es «mantinguin equipaments plantejats només per ser nominats seu». Va reconèixer que el dossier de la candidatura plantejava equipaments estrella per aconseguir la nominació que després havien de negociar-se a la baixa, com la piscina olímpica de 50 metres, però «amb una de 25 ja és suficient».

tracking