Diari Més

Actes

Programa d'actes de la Setmana Santa de Tarragona

Relació dels actes del 17 al 27 de març

Programa d'actes de la Setmana Santa de Tarragona

Programa d'actes de la Setmana Santa de TarragonaCristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dijous 17 de març

A les 20.15 h. Església de Natzaret. Presentació del programa de la CONGREGACIÓ DE SENYORES DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT, a càrrec de la Sra. JOANA VIRGILI GASOL.

Divendres 18 de març

A les 19 h. Església de Sant Llorenç. VIACRUCIS per l’interior de l’església. A les 20 h. PROCESSÓ pels carrers de la Part Alta. Organitza: GREMI DE PAGESOS.

Hi participen: armats de Constantí i del Gremi de Pagesos, els passos de la Pietat i Sant Sepulcre, i el Sant Crist de la secció de les Senyores de la Pietat.

Itinerari: Arc de Sant Llorenç, les Coques, Pare Iglésias, Merceria, plaça de les Cols, Major, baixada de la Misericòrdia, Cós del Bou, baixada de la Pescateria, plaça del Rei, Santa Anna, plaça del Fòrum, Merceria, plaça Pescateries Velles, Mercè, plaça de Sant Antoni, Descalços i església de Sant Llorenç.

Dissabte 19 de març

A les 18.30 h. Església de Sant Nicolau de Bari (c. Pau del Protectorat, 36). VIACRUCIS per l’interior de l’església. Organitza: COFRADÍA DEL CRISTO DEL BUEN AMOR Y NUESTRA SEÑORA DE LA AMARGURA CON SAN JUAN EVANGELISTA. A les 19.30 h sortirà de la mateixa església la PROCESIÓN DE PASIÓN, que recorrerà els carrers Pau del Protectorat, Barcelona, Sant Miquel, Nou de Santa Tecla, Smith, plaça dels Infants, Reial, plaça dels Carros, Apodaca, Barcelona i Pau del Protectorat.

A les 20 h. Església gòtica de Sant Llorenç. Tradicional CONCERT SACRE, en la seva trentena edició, a càrrec del COR L’ÀNCORA. Organitza: GREMI DE PAGESOS.

Del dissabte 19 de març al dissabte 26 de març

MOSTRA DEL PATRIMONI ARTÍSTIC DE LA SETMANA SANTA TARRAGONINA, EN DIFERENTS TEMPLES DE LA CIUTAT, organitzada per l’Agrupació d’Associacions, amb l’horari d’obertura següent: a Sant Agustí, Sant Llorenç, Sant Miquel del Pla i església de Natzaret, d’11 a 13 h i de 17 a 20.30 h; a l’església de Sant Nicolau de Bari, Dimarts Sant i Dijous Sant, de 17 a 19 h (per concertar altres horaris de visites en aquesta església, truqueu al telèfon 679 488 566). NOTA: No es podran fer visites en cap dels temples dins els horaris de celebracions litúrgiques.

DIUMENGE DE RAMS, 20 de març

A les 11 h. Al carrer de les Coques i organitzada pel Capítol de la Catedral. Solemne BENEDICCIÓ DE PALMES I RAMS. Tot seguit, PROCESSÓ DE PALMES I RAMS pel carrer de les Coques i el pla de la Seu fins a l’interior de la Catedral.

A les 12 h. Altar major de la Catedral. Missa Pontifical de Diumenge de Rams, presidida per l’arquebisbe, Dr. Jaume Pujol i Balcells. Durant l’Ofertori, la REIAL GERMANDAT DE JESÚS NATZARÈ lliurarà el ciri pasqual en nom de l’Agrupació d’Associacions.

A les 16.30 h. Des de la parròquia de Sant Joan sortirà la PROCESSÓ DEL DIUMENGE DE RAMS, amb el pas Entrada triomfal de Jesús a Jerusalem.

Organitza: GERMANDAT DE NOSTRE PARE JESÚS DE LA PASSIÓ.

Itinerari: plaça de l’Església de Sant Joan Baptista, Mitja Lluna, Gasòmetre, Soler, plaça Corsini, Cañellas, Rambla Nova (tram central), Unió i Mitja Lluna.

A les 19 h. Església de Natzaret. VIACRUCIS pel recinte emmurallat i la Part Alta.

Organitza: REIAL I VENERABLE CONGREGACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG.

Itinerari: plaça del Rei, Portella, Granada, portal de Sant Antoni, passeig de Sant Antoni, Torroja, interior del Passeig Arqueològic, portal del Roser, plaça del Pallol, Cavallers, Major, Merceria, Pare Iglésias i pla de la Seu. A l’interior de la Catedral es fa una breu predicació i els fidels veneren la imatge del Sant Crist mentre canten l’Stabat Mater. En acabar, la imatge és conduïda novament a l’església de Natzaret, acompanyada amb el cant del Miserere pel pla de la Seu, Pare Iglésias, Merceria, Major, la Nau i plaça del Rei.

DILLUNS SANT, 21 de març

A les 10.30 h. Catedral. MISSA CRISMAL organitzada pel Capítol de la Catedral.

A les 19.30 h. Ermita de Sant Magí (Portal del Carro). Celebració de l’Eucaristia.

A les 20.15 h. Des de la mateixa ermita. VIACRUCIS PROCESSIONAL per la Part Alta.

Organitzen: ASSOCIACIÓ LA SALLE, CONGREGACIÓ DEL DESCENDIMENT i IL·LUSTRE CONFRARIA DE SANT MAGÍ, MÀRTIR.

Itinerari: Portal del Carro, Arc de Sant Llorenç, Sant Pau, pla de Palau, Mare de Déu del Claustre, Escrivanies Velles, pla de la Seu, Nou del Patriarca, plaça Pescateries Velles, Mercè, plaça de Sant Antoni, Descalços, Arc de Sant Llorenç i Portal del Carro.

DIMARTS SANT, 22 de març

A les 19 h. Església de Sant Francesc d’Assís. Missa i VIACRUCIS a l’interior de l’església. Organitza: REIAL GERMANDAT DE JESÚS NATZARÈ.

A les 20 h. PROCESSÓ pels carrers de la Part Alta de la ciutat. Hi participen un escamot dels armats de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang, els tres passos –El Cirineu, Jesús Natzarè i Jesús és despullat de les seves vestidures–, un grup de penitents amb la creu al coll i el Sant Crist, acompanyats pel Cor d’Aspirants, Banda Infantil de Timbals, banda de cornetes, gaites i timbals de la Germandat i una formació musical de ministrers.

A les 21.30 h. Catedral de Tarragona. CONCERT: LA PASSIÓ SEGONS SANT MATEU, amb l’ORQUESTRA SIMFÒNICA DEL VALLÈS I COR CIUTAT DE TARRAGONA. Organitza: Ajuntament de Tarragona i Joventuts Musicals.

DIMECRES SANT, 23 de març

A les 19 h. Església de Sant Joan Baptista. RÉS DEL ROSARI DEL DOLOR i predicació.

A les 19.30 h. Des de la plaça de Sant Joan Baptista i organitzat per la GERMANDAT DE NOSTRE PARE JESÚS DE LA PASSIÓ: PROCESSÓ DEL DOLOR.

Hi participen: armats de la Confraria de la Creu, de Torredembarra, seguits dels cinc passos corresponents al Rosari del Dolor: L’oració de Jesús a l’Hort (Associació La Salle), La flagel·lació (R. i V. Congregació de la Pma. Sang), Ecce-Homo (Germandat del Sant Ecce-Homo), El Cirineu (Reial Germandat de Jesús Natzarè) i Jesús de la Passió i Sant Crist (Germandat de N. P. Jesús de la Passió).

Itinerari: Mitja Lluna, Gasòmetre, Soler, plaça Corsini, Cañellas, Rambla Nova, Unió i Mitja Lluna. Nota: Durant la processó no es poden estendre les cues de les vestes. Es demana, si és possible, a qui en disposi, l’assistència amb cucurulla penitencial.

A les 22.30 h. Parròquia de la Trinitat de la plaça del Rei. VIACRUCIS DE LA TRINITAT O DELS GITANOS, que recorrerà els carrers de la Part Alta.

DIJOUS SANT, 24 de març

A les 19 h. Des de Sant Agustí fins a la Rambla Nova. Esmendada, trasllat dels passos del Gremi de Marejants.

Cada associació de Setmana Santa organitza les celebracions de la MISSA DE DIJOUS SANT a les respectives esglésies i parròquies de la ciutat. A la Catedral se celebrarà a les 20 h, presidida per l’arquebisbe.

A les 20 h, fins a les 22 h. A l’església de Natzaret i després de l’ofici de Dijous Sant, torns de GUÀRDIA D’HONOR dels armats de La Sang al Santíssim Sagrament.

A les 21.30 h. Església de Sant Pere del Serrallo. PASSADÍS DE LA LLUM I TORNS DE GUÀRDIA D’HONOR dels armats del Gremi de Marejants, davant el Santíssim Sagrament.

DIVENDRES SANT, 25 de març

A les 0.15 h. VIACRUCIS fins al santuari del Loreto.

Organitza: GERMANDAT DEL SANT ECCE-HOMO I ASSOCIACIÓ JUVENIL LORETO.

Itinerari: avinguda Maria Cristina (davant de l’edifici de Sanitat), carretera del Cementiri, camí Vell del Llorito, fins a arribar al santuari del Loreto. (En acabar es disposa d’un servei d’autocars per retornar a Tarragona.)

A les 6 h. A la Catedral. SERMÓ DE PASSIÓ, anomenat popularment “de la bufetada”.

A les 6.15 h sortiran de l’església de Natzaret, encapçalats per la Creu dels Penitents, el Sant Crist de la Sang, acompanyat de congregants i representants de les confraries tarragonines, amb vesta i cucurulla, per dirigir-se a la catedral, des d’on a les 6.30 h s’iniciarà el VIACRUCIS PROCESSIONAL per la Part Alta, que finalitzarà a l’església de Natzaret.

Organitza: REIAL I VENERABLE CONGREGACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG.

Itinerari: pla de la Seu, les Coques, Sant Pau, pla de Palau, Guitarra, plaça de Sant Joan, baixada del Roser, Salines, Sant Domènec, plaça de la Font, Cós del Bou, baixada de la Pescateria i plaça del Rei.

VIACRUCIS PARROQUIALS: A les 10 h, a Sant Joan Baptista, amb la GERMANDAT DE N. P. JESÚS DE LA PASSIÓ, a Sant Pau, amb la CONGREGACIÓ DEL DESCENDIMENT, i a Sant Agustí. A les 11 h, a Sant Francesc d’Assís, amb l’assistència de la REIAL GERMANDAT DE JESÚS NATZARÈ.

El Museu Bíblic Tarraconense ofereix una jornada de portes obertes de 10 a 13 h (entrada gratuïta).

A les 12 h. A la Catedral. ACCIÓ LITÚRGICA DE DIVENDRES SANT.

A les 12.30 h. Des de l’ermita de Sant Magí (Portal del Carro). SERMÓ DE LES SET PARAULES, organitzat des del 1957 per l’ASSOCIACIÓ LA SALLE, amb la participació de la CORAL MOS CANTARS.

A les 16 h. Des de l’església de Natzaret sortiran els armats de la Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang per iniciar la RECOLLIDA de misteris a la Rambla Vella, plaça Verdaguer, Rambla Nova, carrer Unió i Part Alta de la ciutat i traslladar-los a la plaça del Rei. Cada confraria situarà els seus misteris als llocs determinats per rebre les reverències als horaris assignats:

Primera recollida: Rambla Vella, plaça Verdaguer, Rambla Nova i carrer Unió.

• A les 16.10 h. A la Rambla Vella, dos passos: L’oració de Jesús a l’Hort i Vetlleu i pregueu.

• A les 16.20 h. A la plaça Verdaguer, dos passos: Presa de Jesús i Descendiment de la Creu.

• A les 16.30 h. Tram Adrià - Roger de Llúria, quatre passos: Jesús és despullat de les seves vestidures, Jesús Natzarè, El Cirineu i Retorn del Calvari.

• A les 16.50 h. Rambla Nova, coca central del tram Adrià-Cañellas, cinc passos: Sant Enterrament, Sant Sopar, Cristo del Buen Amor, Ntra. Sra. de la Amargura con San Juan Evangelista i Ecce-Homo

• A les 17.15 h. Al carrer Unió, un pas: Jesús de la Passió.

Itinerari de la primera recollida: Rambla Nova, Sant Agustí, Portalet, plaça de la Font, Cós del Bou, baixada de la Pescateria (on es fa la tradicional pujada de misteris) i plaça del Rei.

Segona recollida: Part Alta

• A les 17.35 h. A la plaça del Rei, dos passos: Crist de la Humiliació i Flagel·lació.

• A les 17.55 h. A la plaça de la Pagesia, dos passos: La Pietat i Sant Sepulcre.

• A les 18.05 h. Al pla de la Seu, un pas: La Soledat.

Itinerari de la segona recollida: les Coques, Pare Iglésias, Merceria, plaça de les Cols, Major, baixada de la Misericòrdia, Cós del Bou, baixada de la Pescateria i plaça del Rei.

PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT

A les 19.30 h. Des de l’església de Natzaret, a la plaça del Rei, sortirà la magna i tradicional PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT, declarada FESTA PATRIMONIAL D’INTERÈS NACIONAL per la Generalitat de Catalunya, organitzada per la REIAL I VENERABLE CONGREGACIÓ DE LA PURÍSSIMA SANG DE NOSTRE SENYOR JESUCRIST. Hi participen els armats de La Sang i les dotze associacions de Setmana Santa que acompanyaran els respectius passos (vint en total).

Itinerari: plaça del Rei, Portella, passeig de Sant Antoni, portal de Sant Antoni, plaça de Sant Antoni, Descalços, Arc de Sant Llorenç, Sant Pau, pla de Palau, Mare de Déu del Claustre, Escrivanies Velles, pla de la Seu, les Coques, Pare Iglésias, Merceria, plaça de les Cols, Major, baixada de la Misericòrdia, plaça de la Font, Bocacalle, Comte de Rius, Rambla Nova, Sant Agustí, Rambla Vella, Sant Oleguer, baixada de la Pescateria i plaça del Rei.

ORDRE DE LA PROCESSÓ DEL SANT ENTERRAMENT

1. Cohort Romana. 2. Bandera Negra de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang i matraques. 3. Aspirants del Gremi de Marejants, amb el pas Sant Sopar. 4. Associació La Salle, amb els passos L’oració de Jesús a l’Hort i Vetlleu i pregueu. 5. Confraria de Pescadors, amb el pas Presa de Jesús. 6. Aspirants de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang, amb el pas La flagel·lació. 7. Cofradía del Cristo del Buen Amor y Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista, amb els passos Cristo del Buen Amor i Nuestra Señora de la Amargura con San Juan Evangelista. 8. Germandat del Sant Ecce-Homo, amb el pas Ecce-Homo. 9. Germandat de Nostre Pare Jesús de la Passió, amb el pas Jesús de la Passió. 10. Reial Germandat de Jesús Natzarè, amb els passos El Cirineu, Jesús Natzarè i Jesús és despullat de les seves vestidures. 11. Reial i Venerable Congregació de la Puríssima Sang de Nostre Senyor Jesucrist, amb la Creu dels Penitents, i penitents amb improperis amb el pas Crist de la Humiliació. 12. Sant Crist de la Sang. 13. Reial Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu, amb el pas Descendiment de la Creu. 14. Gremi de Pagesos, amb el pas La Pietat. 15. Il·lustre Confraria de Sant Magí, Màrtir, de Barcelona, amb el pas Retorn del Calvari. 16. Gremi de Marejants, amb el pas Sant Enterrament i escorta romana del Gremi. 17. Gremi de Pagesos, amb el pas Sant Sepulcre i armats del Gremi. 18. Congregació de Senyores de la Mare de Déu de la Soledat, amb el pas La Soledat. 19. Bandera Principal de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang, amb acompanyants. 20. Excm. i Rvdm. Sr. Arquebisbe de Tarragona, acompanyat dels capitulars. 21. Presidència de la R. i V. Congregació de la Puríssima Sang i president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa de Tarragona. 22. Corporació municipal. 23. Autoritats provincials. 24. Banda Unió Musical de Tarragona.

DISSABTE SANT, 26 de març

A les 18 h. Església de Natzaret. PROCESSÓ DE LA SOLEDAT, organitzada per la CONGREGACIÓ DE SENYORES DE LA MARE DE DÉU DE LA SOLEDAT. Hi participa el pas de La Soledat, acompanyat solament per les senyores de la Congregació, amb vesta, i per les senyores convidades que pertanyen a les altres associacions tarragonines, de rigorós vestit negre i mantellina, i la Coral Augusta.

Itinerari: plaça del Rei, Nau, Major, Merceria, Pare Iglésias i pla de la Seu. Després de la funció religiosa amb la Corona Dolorosa i predicació, surt de la Catedral per retornar a l’església de Natzaret, seguint pel pla de la Seu, Pare Iglésias, Merceria, Major, baixada de la Misericòrdia, Cós del Bou, baixada de la Pescateria i plaça del Rei.

A les 19 h. Carrer Major. Inici de la tradicional cantada de CARAMELLES per tota la ciutat, organitzada pel COR GREGAL.

A les 22.30 h. VETLLA PASQUAL a la Santa Església Catedral Metropolitana i Primada, organitzada pel Capítol de la Catedral. També a la mateixa hora se celebrarà a totes les parròquies de la ciutat l’acte culminant de la Setmana Santa, amb l’assistència de les respectives associacions de Setmana Santa.

Després de la Vetlla Pasqual, cantada de CARAMELLES interpretada pel COR GREGAL, a la Sala dels Canonges de la Catedral. El diumenge al matí actuaran pels carrers del Serrallo.

DIUMENGE DE PASQUA, 27 de març

A les 11 h, a la Catedral, i a les 12 h, a Sant Agustí. OFICI DE PASQUA.

Divendres 1 d’abril

A les 20 h. Centre Tarraconense El Seminari (c. Sant Pau, 4). VI CONFERÈNCIA PASQUAL: “L’orde del Sant Sepulcre a Catalunya”, a càrrec de l’Il·lm. Sr. Joan Pons Godas. En acabar, VI CONCERT PASQUAL a càrrec del COR JOVE DELS AMICS DE LA CATEDRAL, dirigit per Anna Mateu. Organitza: Agrupació d’ASST i Orde Eqüestre del Sant Sepulcre de Jerusalem.

tracking