Diari Més

Ballesteros: «Hi ha grups que no fan ni brot, només mocions al ple»

La CUP, ERC i ICV demanen investigar els crims del franquisme

L'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros.

Ballesteros: «Hi ha grups que no fan ni brot, només mocions al ple»Cristina Aguilar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, hacarregatavuicontra alguns grups de l’oposició, que han manifestat la seva incomoditat amb les mocions que s’aproven però no sempre s’executen. Sense especificar grups polítics en concret, deia que «com són nous, sembla que descobreixin les sopes d’all». Ballesteroshaexplicatque les mocions no són altra cosa que una «declaració d’intencions», que aprovar-les no implica que hi hagi un compromís legal per executar-les. Deia que, aprovar una moció, és donar suport a unes idees, però que després són les comissions informatives les que han de valorar si hi ha pressupost i si tenen competències per executar-les.

L’alcalde ha fet especial èmfasi en la qüestió de les competències, explicant que, sovint, s’aproven mocions que fan referència a funcions de la Generalitat o el Govern central i que, des de l’Ajuntament, no es pot actuar més enllà del suport o la denúncia. «Si l’oposició vol governar, que entri a govern», deia l’alcalde, que va ser especialment dur amb la manera de treballar d’alguns grups de l’oposició. Criticaque «no fan ni brot durant tot el mes i després fent tres o quatre rodes de premsa i assistint a algun acte es conformen amb presentar moltes mocions al ple per quedar bé». I és que el plenari de demàcompta amb 21 mocions de diferents grups. La CUP, ERC i C’s en presenten quatre cada un, CDC en porta tres, ICV i PSC una i se’n presenten tres més de forma conjunta entre diferents grups. Així doncs, el mateix equip de govern presentará una moció, relacionada amb l’adhesió de la ciutat al programa Ciutats Amigues de la Infància, i el seu soci de govern, el PP, contra la supressió de les diputacions provincials.

Crítica a la CUP

D’altra banda, Begoña Floria i Ana Santos, regidores socialistes, han expressatel seu rebuig a algunes de les mocions presentades. A tall d’exemple, Floríaha criticatal grup municipal de la CUP per utilitzar les entitats i associacions de la ciutat en la seva agenda política. És el cas, diu, de la moció presentada en relació a l’anella verda, amb la qual els cupaires demanen l’adopció de mesures urgents per tal de prevenir el risc d’incendi al pulmó verd del Tarragonès.

Floríaha denunciatque, així com les sol·licituds que arriben de les entitats al PSC, el grup les gestiona de forma interna, la CUP treballa «apropiant-se i fent-se-les seves». Diuque és una pràctica que es produeix des de ja fa uns quants plenaris, i que la «instrumentalització política de les entitats és inacceptable».

Tambéha anunciatque han presentat una esmena a la moció convergent que demana que els trens regionals en direcció a Barcelona s’aturin a l’aeroport del Prat. Els socialistes han demanat a Convergència que modifiqui la moció, perquè realitzar la parada faria encara més llarg el trajecte fins a la ciutat comtal.

Ana Santos, regidora de Serveis a la Persona, ha criticatels mètodes de la CUP, titllant al partit d’«incoherent», ja que, segons ella, exigeixen recursos contra la violència de gènere en l’àmbit local, però a la Generalitat «pacten amb Junts pel Sí, que han estat dels que més han retallat en aquest camp». Santos denunciaque la CUP «prioritza les banderes a l’Estat del benestar». La regidoraha demanatque s’actuï contra la violència de gènere de forma «compacta» i que deixin de fer «discursos de demagògia».

La CUP, ERC i ICV demanen investigar els crims franquistes

La CUP, ERC i ICV conjuntament presentaran demà en el ple una moció per demanar una investigació pels crims franquistes. La moció demana que l'ajuntament interposi una querella criminal davant els Jutjats d'Instrucció de Tarragona perquè«s'investiguin els crims contra la humanitat comesos per la dictadura franquista». El text anima els ciutadans a relatar els fets«a través d'aconseguir testimonis i qualsevol altre tipus de documentació».

Està documentat que més de seixanta tarragonins van ser executats després de ser sotmesos a judicis sumaríssims i que onze veïns van morir a la presó per les males condicions de la presó. Hi ha documentats 704 casos de tarragonins que van ser empresonats a la presó de Pilat per les autoritats franquistes per motius polítics.

La moció l'han presentada avui les tres formacions, el Fòrum Tarragona per la Memòria, la Plataforma Tarragona Patrimoni de la Pau i familiars de Juan Gabriel Rodrigo Knafo, tarragoní mort en estranyes circumstàncies el 7 de març de 1976.

tracking