Diari Més

Salut

Una enquesta revela que el 18% de joves tarragonins fuma cànnabis

Tarragona va acollir el congrés de ‘Youth in Europe’, que analitza el consum de drogues entre els menors d’Europa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un 18% dels joves tarragonins d’entre 15 i 16 anys fuma cànnabis de forma habitual, vora 370 joves. A més, 617 joves, el 30%, beuen alcohol amb certa freqüència i 226, l’11% fumen tabac diàriament.

Són alguns resultats de l’enquesta realitzada a 2.058 joves de tots els instituts de la ciutat en el marc del projecte Youth in Europe que es va presentar ahir a Tarragona. La iniciativa, gestada a Islàndia el 1998, és considerada com la més ambiciosa en l’àmbit europeu en la prevenció de l’abús de substàncies per part dels joves.

Tarragona és l’única ciutat de l’Estat participant i, de fet, hi va aportar un terç dels enquestats, un total de 6.516 joves. La tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, Ana Santos, va subratllar que les dades de consum de tabac se situen per sota de la mitjana europea i, la resta, dins la mitjana.

Un dels aspectes més positius manifestats pels joves tarragonins és el suport que reben dels seus pares i mares a l’hora de tractar aquests hàbits.

Ara s’obre una etapa d’anàlisi que pretén dissenyar i desenvolupar intervencions contra aquests hàbits, que impliquen minimitzar els factors de risc.

La primera fase del projecte es va realitzar l’any passat amb una enquesta de 40 preguntes que analitza les dades aportades per 6.516 adolescents d’entre 15 i 16 anys sobre els seus hàbits de consum en relació a l’alcohol i altres substàncies. A Tarragona hi van participar 2.058 joves de tots els instituts de la ciutat. De fet, és la ciutat amb major aportació de dades de tots els països participants.

L’enquesta es va fer a tots els adolescents censats a Tarragona, per la qual cosa la mostra és gairebé del 100%. El treball es realitzarà amb metodologies comunitàries on prendran part grups d’adolescents, famílies, personal tècnic i adults que treballen en l’àmbit de la joventut.

Youth in Europe permet realitzar un profund estudi comparatiu dels hàbits i estils de vida entre adolescents a cada ciutat pel que fa a la mitjana europea. A més d’avaluar les tendències de consum de tabac, alcohol i diferents drogues, l’informe les vincula i analitza l’impacte de factors socials com l’atenció dels pares i la influència dels amics, els professors o l’esport, per tal de poder crear mesures de prevenció i reducció de consum a posteriori.

Reduïr el consum

Jón Sigfússon, director del Centre Islandès de Recerca Social i Anàlisi (ICSRA), va subratllar que quan van iniciar el projecte l’any 1998, els joves islandesos presentaven els majors índexs de consum d’alcohol, tabac i cànnabis. Dues dècades més tard, són els que menys consumeixen de la Unió Europea. Des del 2006, el programa Youth in Europe ha treballat en 30 ciutats de 15 països europeus i ha registrat reduccions del consum d’alcohol, en algun cas, de més del 30%.

La clau, segons Sigfússon, depèn de canviar l’entorn dels joves i disminuir els factors de risc, tenint en compte les circumstàncies socials i reforçant el paper dels pares i mares. «No ens centrem només en els joves, sinó que l’estratègia és canviar el seu entorn i fer pedagogia a casa, a l’escola o entre els treballadors socials», va afegir.

Tarragona va acollir ahir la trobada internacional del projecte que va comptar amb la participació de representants de nou països: Espanya, Itàlia, Grècia, Portugal, França, Turquia, Malta, Letònia i Islàndia. La ciutat islandesa de Reykjavík i ICSRA impulsen aquest programa amb fons europeus i patrocinadors com la farmacèutica ActavisGroup.

Tarragona, amb l’assessorament del ICSRA, aspira a coordinar les noves accions de Youth in Europe de cara al període 2016-2018. El projecte s’inclou al programa Erasmus+, que impulsa la Unió Europea, per implementar projectes conjunts entre diferents països europeus en els àmbits de l’educació, l’aprenentatge, la joventut i l’esport amb l’horitzó 2020. L’objectiu és crear una estratègia conjunta per fer front als canvis socioeconòmics i promoure el creixement, l’ocupació, la igualtat social i la inclusió.

tracking