Diari Més

Educació

«Som l'últim referent que queda al territori perquè l'ofici es mantingui»

Els estudis de joieria de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona celebren 40 anys amb exposicions, conferències i desfilades a partir de l’1 d’abril

«Som l'últim referent que queda al territori perquè l'ofici es mantingui»

«Som l'últim referent que queda al territori perquè l'ofici es mantingui»Elena Pedrola

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona (EADT) està d’aniversari. Ja fa quatre dècades que al joier Tomàs Palos «se li va acudir començar ensenyaments de joiera on abans no se n’ensenyava», tal i com explica l’actual director de l’escola, Daniel Uzquiano. I afegeix: «I què ha passat? Doncs ha passat que aquesta escola ha esdevingut un referent, tant català com fins i tot nacional, en l’àmbit de la joieria artística contemporània». La coordinadora de l’àrea de Joieria Artística de l’escola, l’Eugènia Arnavat, va arribar a l’escola fa 28 anys com a estudiant del cicle ‘Arts Gràfiques i Oficis Artístics’, sent alumna del mateix Palos. I en fa 20 que imparteix classes al centre. Per Arnavat, «en aquests anys l’especialitat ha avançat molt. Abans era un ensenyament més tècnic, molt professionalitzador. Ara és una especialitat cada vegada més artística, molt més interdisciplinària i més oberta a continguts conceptuals i simbòlics».Això mateix és el que es transmet cap als alumnes. L’Albert Bertomeu, de 18 anys, és estudiant del primer curs del cicle de Grau Superior. «Després de Batxillerat no sabia què estudiar. Vaig estar buscant graus i vaig trobar aquest», explica el jove. «No havia estat el meu somni estudiar joieria, però ara veig que va ser una gran elecció. És una forma molt bonica d’expressar-nos, i pots fer tot el que vulguis. Pots crear tot allò que et passi pel cap», continua.

El grau és de dos anys, i actualment s’ofereixen quinze places. Normalment se n’omplen entre deu i dotze, però la voluntat de l’escola és seguir treballant per mantenir els estudis, que «d’altra manera es perdrien», assegura el director del centre. «I si es perden els estudis, a la llarga també es perdrà l’ofici», segueix. Uzquiano és conscient que l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona és l’últim referent que queda al territori en aquesta disciplina, i lluitarà per mantenir-ne el nivell de qualitat que sempre els ha caracteritzat. A més, aprofita per recordar que «és un moment en el què hem d’aprofitar per aturar-nos i reflexionar sobre què suposa arribar on hem arribat».

L’art de la joia

«La joieria el que té és que és petita. Necessita poques coses i gairebé tot ho pots fer tu mateix». Això és el que va enamorar l’Eugènia Arnavat quan va descobrir aquest art, justament al grau que va cursar a l’EADT. Després d’estudiar a l’Escola, va cursar Gemologia i l’especialitat en Diamant a Barcelona, per aprofundir més en la disciplina que li havia descobert la seva gran passió, la joieria artística. «Pots controlar la peça des de l’inici: la idea, l’esbós, projectar la peça fins els acabats finals, controlant en tot moment l’obra», segueix explicant l’Eugènia, amb notable passió. I conclou: «Amb pocs elements pots fer coses molt interessants». L’Albert Bertomeu també destaca que és una molt bona manera d’expressar la seva creativitat, i que «un cop estàs dins d'aquest món, és molt divertit i enriquidor». Un art, en definitiva, que tot i que agrupa menys estudiants que fa uns anys, des de l'EADTasseguren que no s'ha de perdre mai.

Actes de celebració Divendres, 1 d’abril - 19.00 h: Palau de la Diputació: inauguració de l’exposició Joies entre 4, dels alumnes de joieria de l'Escola de Art i Superior de Disseny de València, 'Escuela de Arte y Superior de Conservación y Restauración de Bienes Culturales Mariano Timónde Palencia', Escola de Art i Superior de Disseny de les Illes Balears i Escola d’Art i Disseny de Tarragona. - 19.30 h: Museu Nacional Arqueològic de Tarragona: inauguració de l’exposició 'Meet me there', d’Estela Sàez. - 20.00 h: Museu d'Art Modern de Tarragona: inauguració de l’exposició Microutopies, de Sílvia Walz i Ramon Puig Cuyàs i de l’exposició Joies en context, dels alumnes de joieria de l’EADT. Dilluns, 4 d’abril - 10.30 h: xerrada i demostració d’encastat de gemmes a càrrec de Xavi Mostaza (encastador), al taller de joieria de l’EADT. Dimecres, 6 d’abril -17 h: Joies a la vista! Joies als aparadors. Aparadors amb joies, mostra a les botigues del centre de Tarragona, projecte expositiu del Col·lectiu Baula, alumnes de 2n curs de Joieria Artística de l’EADT. - 18 h: Inauguració de l’exposició On ets? de Joyas Sensacionales i Matilde Grau, a Donato – Art. - 19.30 h: inauguració de l’exposició Escapis-me, dels alumnes de joieria de l’EADT, a l’Espai Kesse. Dijous, 7 d’abril - 17.15h: conferència Maria Díez. Joieria, a càrrec de Maria Díez (joiera), al Museu d’Art Modern de Tarragona. - 18.30h: conferència Els meus referents, a càrrec d’Imma Gibert (joiera), al Museu d’Art Modern de Tarragona. Divendres, 8 d’abril - 12 h: exposició 'Nonsense. Alícia al país de la joieria', a l’Escola d’art i Disseny de Tarragona. Amb la participació de: l’Escola d’Art i Disseny de Tarragona ila 'Escuela de Arte y Superior de Conservación y Restauración de Bienes Culturales Mariano Timón de Palencia'. - 17 h: conferència Mudances, del col·lectiu de joiers Bigòrnia, al Museu d’Art Modern de Tarragona. - 18.15 h: conferència'Imposible de Imaginar', a càrrec de Jorge Manilla (joier), al Museu d’Art Modern de Tarragona. - 19.30 h: inauguració de l’exposició 'No hay nada que temer', de Jorge Manilla, a The Grey Square. - 20.30 h: inauguració de l’exposició Mudances, del Col·lectiu Bigòrnia, a V i A 1979. Dissabte, 9 d’abril - 11.30 h: inauguració de l’exposició 'Orígen', de Mar Sánchez, a la joieria Òxid, Reus. - 12.30 h: inauguració de l’exposició Jo hi er-a. Exposició d’antics alumnes de l’EADT, a Jud Joies, Reus.

tracking