Diari Més

PATRIMONI

Restaurar la façana de l'Església de Sant Francesc de Reus costarà 300.000 euros

Les obres, que es finançaran amb donatius i ajuts, busquen recuperar «l'estil original» de l'edifici

Imatge de l'exterior de l'Església de Sant Francesc d'Assís. Al fons, l'Institut Salvador Vilaseca.

Restaurar la façana de l'Església de Sant Francesc de Reus costarà 300.000 eurosGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de restauració de la façana de l'Església de Sant Francesc d'Assís costaran uns 300.000 euros. El rector de la parròquia, mossèn Josep Maria Gavaldà, explica que es demanarà ajuda a institucions com la Generalitat de Catalunya, l'Ajuntament de Reus o l'Arquebisbat de Tarragona «per poder fer front» al cost d'una intervenció que considera que és «una necessitat» i que «difícilment» podrien assumir de manera exclusiva els feligresos que col·laboren amb donatius al manteniment de l'església. També s'està plantejant la possibilitat de programar un concert, amb l'orgue mecànic que es conserva, per recaptar fons. «Voldríem sumar els esforços de tots per tirar endavant una obra que és pel bé de la ciutat», expressa Gavaldà.

Amb tot, abans de moure fitxa, serà necessari parlar amb el contigu Institut Salvador Vilaseca i amb el titular del centre educatiu, la Generalitat. Gavaldà comenta que hi ha «una part de la façana de l'església que pertany a l'institut i, per tant, a la Generalitat» i que, en cas d'executar els treballs de rehabilitació, s'hauria de valorar tota la façana com «un sol conjunt». Un cop s'acordi el compromís de cada part implicada, serà el moment de buscar el finançament i començar a planificar el calendari dels treballs.

El rector de la parròquia afirma que fa vora d'un any que van determinar que era necessari restaurar la façana, atès que «amb els propis ulls, un ja veu que hi ha zones afectades per les humitats». El mossèn comenta que hi ha la voluntat que «la façana principal recuperi el seu estil original». Concretament, assenyala que es voldria tornar a posar en funcionament una de les portes laterals, que actualment no està en ús; repassar els acabats i restaurar completament les parts més malmeses «per evitar un deteriorament més greu de l'edifici». Així mateix, afegeix que el projecte ja està «pràcticament enllestit».

Més endavant, es té la intenció de continuar amb el procés de rehabilitació de l'Església de Sant Francesc d'Assís. Gavaldà menciona que s'haurien de revisar els bancs, la il·luminació, l'electricitat, el baptisteri, les pintures i algunes imatges i capelles. Subratlla, però, que s'ha d'anar «pas a pas». «Qualsevol cosa costa molts diners, hem d'anar marcant-nos unes prioritats», afirma. Així mateix, pensa que s'està anant «pel bon camí» amb l'inici dels tràmits per catalogar l'immoble com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL).

tracking