Diari Més

Programa d'actes de la Festa Major de Sant Pere de Reus 2023

Descobreix els actes programats durant tot el mes de juny per celebrar una nova edició de la Festa Major de la ciutat

Festa major de Sant Pere de Reus 2022

Festa major de Sant Pere de ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Com cada any, la Festa Major de Sant Pere torna a marcar la programació del mes de juny a Reus amb actes oberts i pensats per a tothom.

L'àmplia i variada programació d'activitats que s'aplega sota el paraigües de la festa major és resultat de la suma de voluntats i d'esforços de moltes entitats i persones a títol individual per mantenir vives les tradicions i fer-les arrelar en les generacions més joves.

Enguany, com cada any, la Festa Major tornarà a ser una cita ciutadana de primer ordre amb la que Reus dona la benvinguda a l'estiu, un període especialment assenyalat per afermar les relacions entre les persones i viure la ciutat a l'aire lliure.

Dcobreix tots els actes programats per aquesta festivitat a Diari Més:

Dissabte 3 de juny

18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Mercat al Mercadal.

Diumenge 4 de juny

10.30 h, al SANTUARI DE MISERICÒRDIA, rosari. A les 11.00 h, missa, renovació del Vot de Poble a la Mare de Déu de Misericòrdia i, seguidament, concert del Cor Da Capo.

19.00 h, al CENTRE CULTURAL EL CASTELL, Reus Jazz Cava, amb Eleonora Strino Quartet.

19.00 h, a l'ESCOLA PRAT DE LA RIBA, Circ Llunar, Qui Cu Qui Què Quina, de la Cia Nom Provisional.

Dimecres 7 de juny

A les 18.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, presentació del nou vestit de la Vitxeta, regal de Reus Transport, amb motiu del seu 25è aniversari.

Dijous 8 de juny-La Coca amb cireres

A les 9.30 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l'AJUNTAMENT, sortida en cercavila de la Mulassa i dels Gegants per recórrer els carrers de la ciutat.

9.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa i dels Gegants per a tots els infants de les escoles, mentre mengen la típica coca amb cireres.

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l'atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l'Ou com Balla.

A les 16.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels membres dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat. Al mateix temps, des de l'AJUNTAMENT, sortida en cercavila de la Mulassa i dels Gegants per recórrer els carrers de la ciutat.

19.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, arribada de la Mulassa i dels Gegants, que ens oferiran les seves ballades al so de la música de les gralles i el timbal. Durant l'acte, degustació de coca amb cireres per a tothom, amb la col·laboració del Col·lectiu del Masclet i del Forn Sistaré.

Divendres 9 de juny

De 10.30 a 13.00 i de 17.00 a 20.30 h, a l'atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l'Ou com Balla.

16.45 h, des de la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, VIII Ral·li Costa Daurada Legend Reus 2023. Organitza: Escuderia Baix Camp.

17.00 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Festa del Voluntariat LECxit. Cloenda amb els voluntaris i voluntàries del Baix Camp participants al projecte LECxit (lectura per a l'èxit educatiu) de la Fundació Jaume Bofill.

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club feminisme i Club de lectura LGTBI: Señoras que se empotraron, de Cristina Domènch.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, presentació del llibre Eugeni Perea Simón: escriptor, historiador, arxiver i poeta, a càrrec de Josep Murgades.

19.30 h, al CENTRE CULTURAL EL CASTELL, xerrada "Les músiques genuïnes del Corpus Christi" a càrrec de Mn. Jaume Gené Nolla, director de Música Sacra de l'Arquebisbat de Tarragona. Organitza: Confraria de La Verònica de Reus.

Dissabte 10 de juny

08.30 h, des de la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, VIII Ral·li Costa Daurada Legend Reus 2023. Organitza: Escuderia Baix Camp.

A partir de les 10.00 h, al PASSEIG DE SUNYER (tram entre c. de Prat de la Riba i pl. de Joan Rebull), Epíleg 2023, fira de llibres & idees radicals, amb parades de llibres en català. Organitza: Casal Despertaferro.

De 10.30 a 13.00 h, a l'atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l'Ou com Balla.

10.30 h, des de l'AJUNTAMENT, sortida en cercavila dels Nanos petits, la Mulassa petita, els Gegants petits i l'Àliga petita i, de manera excepcional, els Gegants petits del Pi de Barcelona.

11.00 h, al PASSEIG DE SUNYER, dins la Fira Epíleg, actuació de Mestres Àvies Recuperadores de Contes.

11.30 h, des de l'ESTACIÓ ENOLÒGICA (pg. de Sunyer 4-6), ruta La petjada de Lluís Domènech i Montaner, dins la Ruta del Modernisme. Visita per conèixer i sentir de manera participativa i lúdica les façanes modernistes més emblemàtiques i el batec de la ciutat on va néixer Gaudí, descobrir les obres de Lluís Domènech i Montaner i soprendre's amb les de Pere Caselles. Durada: 90 min. Activitat de pagament amb adquisició prèvia d'entrades a https://ticket.reusturisme.cat/

12.00 h, des del CAMPANAR DE LA PRIORAL, Toc de Festa, que anuncia la vigília de la festivitat de Corpus.

13.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, darreres ballades dels Nanos petits, la Mulassa petita, els Gegants petits, l'Àliga petita i els Gegants petits del Pi de Barcelona.

13.00 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, actuació del Circ de les Musaranyes.

13.10 h, des de la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, VIII Ral·li Costa Daurada Legend Reus 2023. Organitza: Escuderia Baix Camp.

14.00 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, dinar popular i concert d'El Roseret.

De 17.00 a 20.30 h, a l'atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l'Ou com Balla.

17.00 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, homenatge a Gabriel Alomar, amb Elisabeth Ripoll, Xavier Domènech i Xavier Graset.

18.00 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, homenatge a Xavier Amorós, a càrrec de l'alumnat dels instituts de Reus, Salva Soler i Fetitxe 13.

18.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, Festival Simfònic a càrrec de Blaus de Mar. Organitza: Festival Simfònic.

18.00 h, al TEATRE FORTUNY, 27è Festival de Dansa, El fil vermell. Organitza: Escola de Dansa Núria Díez.

18.30 h, des de la CASA RULL i pels carrers del nucli antic, cercavila del Canó de les Festes. Pólvora, música i sàtira per convidar a la festa.

17.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, arribada del VIII Ral·li Costa Daurada Legend Reus 2023. Organitza: Escuderia Baix Camp.

18.30 h, des del PAVELLÓ OLÍMPIC MUNICIPAL, caminada popular a benefici de l'Associació de Salut Mental Dr. Tosquelles. Organitza: Regidoria d'Esports, Reus Esport i Lleure, amb el suport de Tretzespots. Inscripcions gratuïtes a www.reusesport.cat.

19.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades de la Mulassa i dels Gegants amb l'acompanyament musical de gralla, metall i percussió.

19.30 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, actuació de La Gata Borda.

20.30 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, actuació de Meritxell Gené i Aina Torres.

20.30 h, des del CAMPANARET, cercavila dels Bous de Foc, amb la participació dels Bous i la Vedella de Foc, que passarà pel carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i PLAÇA DEL MERCADAL.

21.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació dels Bous de Foc, un acte de bèsties festives amb pirotècnia que permeten, en les seves evolucions a la plaça, el joc, ruixant d'espurnes el públic que les envolta. Per finalitzar l'acte encesa conjunta amb la col·laboració del públic amb bengales infantils, que es repartiran abans de l'encesa.

21.15 h, al LOCAL DELS XIQUETS DE REUS, assaig especial de castells.

21.30 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, sopar popular.

22.00 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, actuació de Magí Garcia, Modgi.

22.30 h, al PASSEIG DE SUNYER, Fira Epíleg, actuació dels punxadiscos Mandrília Selectors.

Diumenge 11 de juny-La Professió de Corpus

Durant el matí, PELS CARRERS per on passarà la professó, elaboració de catifes de flors, a càrrec de diverses entitats de la ciutat.

10.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que anuncia la sortida dels Gegants des de l'AJUNTAMENT, per recórrer els carrers de la ciutat.

De 10.30 a 13.00 h, a l'atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l'Ou com Balla.

De 10.45 a 13.00 h, al PARC DEL FERROCARRIL, viatges amb trenet. Col·laboració d'1,50 €. Organitza: Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus.

11.00 h, al GAUDÍ CENTRE, visita «Observem, escoltem i toquem en família» per descobrir, a través d'un educador, qui era l'arquitecte Gaudí a través dels personatges lligats a la seva vida i taller per crear una petita obra d'inspiració gaudiniana. Taller per a públic familiar. Edat recomanada: de 4 a 12 anys, amb l'acompanyament d'una persona adulta. Durada: 90 min. Activitat amb adquisició prèvia d'entrades a: https://ticket.reusturisme.cat/.

12.00 h, a l'ESTACIÓ ENOLÒGICA, visita i maridatge. Una visita per conèixer la història de l'Estació Enològica, descobrir el seu valor arquitectònic com a edifici modernista i saber per quin motiu Reus és la capital del vermut. Activitat maridada amb productes del territori vinculats a la ciutat: vi de DO de proximitat, avellana DO Reus, oli DOP Siurana i vermut de Reus, que es podran degustar durant la visita. Activitat de pagament amb adquisició prèvia d'entrades a https://ticket.reusturisme.cat/

12.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.

De 17.00 a 20.30 h, a l'atri de Sant Sebastià, a la PLAÇA DEL CASTELL, l'Ou com Balla.

18.00 h, al TEATRE DE L'ORFEÓ REUSENC, representació de Bogeria a la perruqueria, a càrrec del grup de teatre de l'Avern. Organitza: Orfeó Reusenc.

18.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, ofici religiós, celebració de la missa. A la mateixa hora, a l'ESGLÉSIA DE SANT FRANCESC, celebració de la missa i trobada amb els infants que han celebrat la primera comunió. Posteriorment s'afegiran a la professó.

18.45 h, des de l'AJUNTAMENT, anada dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l'Àliga a la professó de Corpus.

19.30 h, a la PORTA DE LA PRIORAL, ball solemne curt de l'Àliga. Tot seguit, PROFESSÓ DE CORPUS. Toc General. Precediran la professó els nanos, la Mulassa, els gegants i l'Àliga. Encapçalaran el seguici religiós la creu processional, els representants de les confraries amb els penons i estendards, els nens i nenes que fan la primera comunió, l'escolania i la capella de cantors, el Santíssim sota tàlem, els vicaris i rectors de les parròquies i el prior. Tancarà la professó la Banda Simfònica de Reus. En diferents indrets del recorregut, catifes florals i llançament de pètals de flors al pas de la Santíssim.

Recorregut: plaça de Sant Pere, carrer del Fossar Vell, raval de Sant Pere, carrers de Sant Pere Apòstol, de l'Hospital i de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols, PLAÇA DEL MERCADAL, carrer Major i plaça de Sant Pere.

20.45 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, fi de la festivitat de Corpus amb les darreres ballades dels Nanos, la Mulassa, els Gegants i l'Àliga.

Dilluns 12 de juny

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club Llegir el teatre: Mal de coraçon, de Victoria Szpunberg.

19.00 h, al CENTRE CULTURAL EL CASTELL, taula rodona Esport i Societat a Reus: «Dels inicis de l'esport modern al franquisme, el fet social de l'esport». Organitza: Reus Esport i Lleure

19.30 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, presentació del llibre Excursions a peu per les Muntanyes de Prades, de Màrius Domingo de Pedro

Dimarts 13 de juny

10.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Hola Sant Pere! Els alumnes del primer cicle de les escoles de la ciutat donen la benvinguda a la Festa Major amb un mosaic gegant del Ball de Cavallets. El resultat es podrà veure en directe per Canal Reus TV i també durant tota la Festa Major. Organitza: Canal Reus TV. Col·labora: Regidoria d'Educació i Regidoria de Cultura i Política Lingüística.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, projecció de l'audiovisual Seguint les passes del Quixot, de Santi Nogués.

Dimecres 14 de juny

17.30 h, al JARDÍ DE LA BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, cloenda del Passaport Cultural amb l'espectacle del Circ Llunar i presentació del Joc de lectura23 Amorós de Reus, que tindrà lloc a les biblioteques municipals durant els mesos d'estiu.

18.00 h, en format VIRTUAL, Club de lectura Clàssics: Réquiem por un campesino español, de Ramon J. Sender. Plataforma Tellfy: tfy.to/bibliotequesreus/literatura.

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club A: La veritat sobre la llum, d'Audur Ava Ólafsdóttir.

18.30 h, a la BIBLIOTECA PERE ANGUERA, Club de lectura en castellà.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, presentació del llibre Un pueblo abandonado. los engaños en la desconolización del Sáhara Occidental, d'Alberto Maestre Fuentes.

Dijous 15 de juny

10.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club El sentit de la vida: Una motxilla per a l'univers: 21 rutes per viure amb les nostres emocions, d'Elsa Punset.

18.00 h, a la SALA D'ACTES DE LA UOC, L'agulla en un paller. Taller de lectura de la poesia de Xavier Amorós Solà enfocada a l'escriptura, a càrrec de Xavier Amorós Corbella.

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club Apunt de música: Músiques de la Festa Major de Reus, amb Daniel Carbonell, graller i professor de l'Aula de Sons de Reus i de l'ESMUC.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, recital Un cant a la terra: poetes del Camp homenatgen Xavier Amorós.

Divendres 16 de juny

18.00 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, el Xiquet i la Xiqueta –Nanos de Reus–, presentaran el programa de la Festa Major d'enguany i el repartiran en cotxes antics tot fent el tomb de ravals, fins arribar a la PLAÇA DEL MERCADAL.

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club de lectura LGTBI: Us, de Sara Soler.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, conferència «Somiant la pau. Una mirada femenina al nou Afganistan dels talibans» a càrrec de Nadia Ghulam.

20.00 h, al CARRER DE SANT LLORENÇ, 8a Festa Sant Llorenç Somriu, amb les sessions musicals de PD La Bullanga i DJ Ecléctico, amb la col·laboració del veïnat, entitats i establiments. Organitza: Remahlik SCCL.

20.00 h, al CENTRE CÍVIC LLEVANT, projecció de cinema de muntanya, amb les pel·lícules guanyadores del Festival Internacional de Cinema de Muntanya i Aventura de Torelló. Organitza: Associació Excursionista Catalunya de Reus.

22.00 h, al CAMPANAR, concert de gralles. Alumnes avançats de l'Aula de Sons ens anuncien la festa d'una manera molt especial, ja que hi ha dades que indiquen que al voltant del segle XV hi havia els ministrers tocant en “campanars, torres i cadafals” per anunciar festes i amenitzar actes.

Dissabte 17 de juny

11.00 h, a la PLAÇA DE PACO CANDEL DEL BARRI HORTS DE MIRÓ, Activa't, fes barri. Actuació de la Colla Gegantera Pau Miró, activitats infantils i vermut.

11.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, contacontes i presentació d'El xumet de foc. Dracs i diables: un conte de festa major per als més petitons. Organitza: Biblioteca Central Xavier Amorós i El Cep i la Nansa.

11.30 h, des de l'ESTACIÓ ENOLÒGICA (pg. de Sunyer 4-6), ruta La petjada de Lluís Domènech i Montaner, dins la Ruta del Modernisme. Visita per conèixer les façanes modernistes més emblemàtiques i el batec de la ciutat on va néixer Gaudí, descobrir les obres de Lluís Domènech i Montaner i sorprendre's amb les de Pere Caselles. Durada: 90 min. Activitat de pagament amb adquisició prèvia d'entrades a https://ticket.reusturisme.cat/

12.00 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA, Ganxet Summer Fest. Actuació de carrer. El col·lectiu ciutadà Platging Reus exigeix platja a la ciutat amb l'organització d'una plantada de tovalloles i un festival de la cançó com a bona ciutat costanera que és, amb DJ Blue Mambo amb música de soul, pop i rock. Organitza: Teatre Estable del Baix Camp (TEBAC).

12.00 h, a la PLAÇA DE LA RÀDIO, Beer Reus Fest, vermut amb la millor selecció de cerveses artesanes a càrrec de PDs La Bullanga i altres convidats. Actuacions del Borinot i del Bou de Reus. Organitza: Associació Cervesers Baix Camp i Associació Joves Mestral de Reus.

16.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, exposició de vehicles clàssics i d'època. Organitza: Grup D'Aficionats als Vehicles d'Època (GAVE).

17.00 h, a la PLAÇA DEL CASTELL, plantada d'elements convidats i padrins a la presentació de la Somera de Reus. Organitza: Colla Gegantera dels Alegre.

17.15 h, a la CASA NAVÀS, visita teatralitzada guiada per Domènech i Montaner «Un somni amb caràcter». Preu: 17 €, cal comprar l'entrada anticipadament a casanavas.cat.

18.00 h, a la PLAÇA DEL CASTELL, espectacle de presentació de la Somera de Reus, a càrrec de Jaume Ciurana i Jordina Almacellas. Entrega de records, balls de lluïment i estrena del ball de la Somera. Seguidament, cercavila pel nucli antic. Organitza: Colla Gegantera dels Alegre.

18.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, Diada Castellera de Sant Pere, amb els Castellers de Vilafranca, els Castellers de la Vila de Gràcia i els Xiquets de Reus.

18.00 h, des de la PLAÇA DEL NEN DE LES OQUES, cercavila de la Banda de Cornetes i Tambors La Rosa de Reus.

18.00 h, a la PLAÇA DE LA RÀDIO, Beer Reus Fest, festa de la cervesa artesana de qualitat, amb música de DJ Bullanga i DJ AC/DC. Organitza: Associació Cervesers Baix Camp i Associació Joves Mestral de Reus.

18.30 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, ruta al refugi antiaeri de Reus. Informació i reserves a https://anseducacio.cat/rutes

18.45 h, a la CASA NAVÀS, visita teatralitzada guiada per Domènech i Montaner «Un somni amb caràcter». Preu: 17 €, cal comprar l'entrada anticipadament a casanavas.cat.

19.00 h, al TEATRE DE L'ORFEÓ REUSENC, actuació de l'Esbart Sant Martí. Organitza: Orfeó Reusenc.

19.00 h, a la PLAÇA DE PACO CANDEL DEL BARRI HORTS DE MIRÓ, Activa't, fes barri. Sopar comunitari i concert amb el grup Canelita en Rama.

19.00 h, al GAUDÍ CENTRE, escape room L'Enigma de Takeshi Nazo. Takeshi Nazo, un japonès apassionat de l'obra de Gaudí, va deixar un tresor en algun indret del Gaudí Centre amb una nota que deia que qui aconseguís obrir la caixa es podria quedar el tresor. Fins ara ningú ho ha aconseguit. Sereu vosaltres? Cal portar un mòbil amb nivell de bateria per fer l'activitat. Durada: 60 min. Activitat gratuïta amb reserva prèvia d'entrades a https://ticket.reusturisme.cat/.

20.00 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, concert del cicle d'orgue a càrrec de Laia Magarí (fagot) i Miquel González (orgue positiu).

22.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, festa de la Diada Castellera de Sant Pere, enguany organitzada conjuntament amb els Xiquets de Reus i l'IMRC.

Diumenge 18 de juny

10.00 h, a la PLAÇA D'ANTON BORRELL, II Torneig de Bitlles/Birles de Sant Pere. Organitza: Coordinadora de Bitlles.

De 10.45 a 13.00 h, al PARC DEL FERROCARRIL, viatges amb trenet. Col·laboració d'1,50 €. Organitza: Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus.

13.00 h, a la RAVAL DE ROBUSTER, al bar La Mulasseta del Centre d'Amics de Reus, concert vermut a càrrec de la Xaranga Bandsonats amb motiu del seu desè aniversari. Organitza: Xaranga Bandsonats.

18.30 h, des de LA PLAÇA DE LA LLIBERTAT, cercavila de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia, amb petites exhibicions a la PLAÇA DEL MERCADAL i a la plaça de Prim.

Dilluns 19 de juny

18.00 h, en format VIRTUAL, Club de lectura Breus: Modelos de mujer, d'Almudena Grandes. Plataforma Tellfy: tfy.to/bibliotequesreus/relatsbreus.

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club poesia: La veritat cansa, de Xulo Ricardo Trigo.

18.30 h, des de la PLAÇA DE CATALUNYA, ruta sobre la postguerra a Reus. Informació i reserves a https://anseducacio.cat/rutes

19.00 h, al CENTRE CULTURAL EL CASTELL, taula rodona Esport i Societat a Reus: «Dels inicis de l'esport modern al franquisme, el fet social de l'esport ». Organitza: Reus Esport i Lleure.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, conferència «Els vitralls de la Casa Navàs desapareguts durant la Guerra Civil espanyola» a càrrec de Coia Guiu.

19.00 h, al VESTÍBUL DEL CENTRE DE LECTURA, inauguració de l'exposició «Som imatge» (3a edició), del col·lectiu Fotocat.cat.

Dimarts 20 de juny

18.00 h, al CARRER DEL VIDRE, al costat del Gaudí Centre, taller «El vitrall somiat d'Antoni Gaudí a la Sagrada Família» per aprendre a fer un vitrall modernista a partir de l'estudi de la maqueta de la Sagrada Família i de l'anàlisi de la importància de la llum. Edat recomanada: de 6 a 12 anys, amb l'acompanyament d'una persona adulta. Durada: 45 min. Activitat gratuïta amb reserva prèvia a https://ticket.reusturisme.cat/.

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club B: Les vencedores, de Laetitia Colombanie.

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, conferència «Pensament econòmic català del segle xxi: plantejament de problemes encara no resolts», a càrrec de Francesc Artal.

19.30 h, al CASTELL DEL CAMBRER, presentació del vídeo col·lectiu i solidari de Reus Refugi amb motiu del dia Mundial de les persones Refugiades. Organitza: Reus Refugi.

Dimecres 21 de juny

17.30 h, a la PLAÇA DE M. ÀNGELS OLLÉ (BOCA DE LA MINA), L'hora del conte: contacontes i activitats realitzades per l'Associació de Veïns del Barri Gaudí.

18.30 h, a la BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, Club anglès: Milkman, d'Anna Burns.

18.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació de l'orquestra i cors del grau elemental de l'Escola de Música del Centre de Lectura.

18.30 h, al GAUDÍ CENTRE, visita «Ho saps tot de Gaudí?». Els elements expositius transmetran al visitant sensacions o aspectes més vivencials i sensorials de la figura d'Antoni Gaudí. Activitat per a públic general, gratuïta amb reserva prèvia d'entrades a https://ticket.reusturisme.cat/

18.30 h, al GAUDÍ CENTRE, activitat «Un drac de trencadís», adreçada a infants que aprendran l'art del trencadís ideat per Antoni Gaudí. Edat recomanada: de 6 a 12 anys, amb l'acompanyament d'un adult. Activitat gratuïta amb reserva prèvia d'entrades a https://ticket.reusturisme.cat/

18.30 h, al GAUDÍ CENTRE, taller de ceràmica «Decora la teva rajola fent servir la trepa. T'animes?». Els edificis modernistes de Reus estan plens d'exemples de ceràmica artística i industrial amb motius dissenyats expressament o seleccionats amb molta cura. En aquest taller coneixerem la tècnica de la ceràmica en trepa a partir d'un dels motius dels edificis modernistes de la ciutat. Taller per a públic familiar. Edat recomanada: de 6 a 12 anys. Durada: 60 min. Activitat gratuïta amb reserva prèvia d'entrades a https://ticket.reustusime.cat/.

19.00 h, al JARDÍ DE LA BIBLIOTECA CENTRAL XAVIER AMORÓS, presentació del llibre La pensió d'alemanys, de Montserrat Corretger, juntament amb l'historiador Joan Navais.

Dijous 22 de juny-L'assaig del Seguici

18.00 h, al CARRER DEL VIDRE, al costat del Gaudí Centre, taller «El vitrall somiat d'Antoni Gaudí a la Sagrada Família» per aprendre a fer un vitrall modernista a partir de l'estudi de la maqueta de la Sagrada Família i de l'anàlisi de la importància de la llum. Edat recomanada: de 6 a 12 anys, amb l'acompanyament d'una persona adulta. Durada: 45 min. Activitat gratuïta amb reserva prèvia a https://ticket.reusturisme.cat/.

18.00 h, a la SALA D'ACTES DE LA UOC, L'agulla en un paller. Taller de lectura de la poesia de Xavier Amorós Solà enfocada a l'escriptura, a càrrec de Xavier Amorós Corbella.

19.30 h, a LA PALMA, assaig del Seguici Festiu de la ciutat. Els diferents elements del Seguici Festiu faran el darrer assaig abans de les festes. Amb l'acompanyament musical de la Banda de la Festa Major. Col·labora: Borges.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major.

Divendres 23 de juny- El foc de Sant Joan

17.00 h, a l'AJUNTAMENT, rebuda institucional de la 51a Flama del Canigó. Seguidament, cercavila de la Flama del Canigó fins a la plaça de la Llibertat. Organitza: Patronat Sardanista de Reus i Òmnium Cultural.

17.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, arribada i repartiment de la Flama del Canigó a les delegacions de les nostres comarques. Organitza: Patronat Sardanista de Reus i Òmnium Cultural.

18.00 h, al CAMPANAR, al punt més alt del pinacle major, hissada de la bandera de Reus.

18.00 h, des de l'AJUNTAMENT, cercavila del gegant Carrasclet amb motiu de la Diada dels Països Catalans.

20.30 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, lectura del missatge i encesa de la foguera de Sant Joan, a càrrec de la Sra. Mònica Balsells, presidenta del Reus Deportiu.

22.00 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL i pels CARRERS DEL CENTRE, Cercavila de Foc de la Nit de Sant Joan, amb la primera encesa dels elements participants amb la Flama del Canigó, amb la participació del Ball de Diables Infantil, el Drac petit, la Cabra petita, el Ball de Diables, la Víbria, el Drac, la Vedella de Foc, els Bous de Foc i la Cabra. Recorregut: PLAÇA DEL MERCADAL, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrers de les Peixateries Velles, de l'Hospital, de la Presó i de Santa Anna, plaça de la Farinera, carrers de Santa Anna, de Rosich, d'en Vilar, d'Aleus, de Donotea i del Vidre i PLAÇA DEL MERCADAL.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major.

Dissabte 24 de juny- El pregó

18.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, espectacle familiar amb Rebooombori. Espectacle explosiu per agitar el personal. Un remolí que t'envestirà a ritme de música marxosa i estimulant. Cançons, danses i jocs musicals que busquen la participació total dels veritables protagonistes de la festa: vosaltres, el públic! Un grup d'alt voltatge musical i un animador amb humor, ritme i sensibilitat que et proposaran que entris en el seu joc de provocacions, en l'espiral d'un gran re…BOOOM!…bori

18.30 h, des de la CASA RULL, sortida de la cercavila del Canó de les Festes. Música i canonades que anuncien la festa!

18.30 h, a la PLAÇA DE PRIM, actuació de l'Esbart Santa Llúcia, que ens oferirà una exhibició de dansa tradicional catalana.

19.00 h, pels CARRERS DEL CENTRE, cercavila del Bou de Reus amb el Grup de Tabalers del Bou de Reus amb motiu de la Diada dels Països Catalans.

19.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, ballades dels gegants i la Mulassa com a inici de la festa de la ciutat, amb l'acompanyament musical de Metralla.

19.30 h, a l'AJUNTAMENT, obertura de portes del Saló de Plens per assistir al pregó acompanyada musicalment pels Ministrers de Reus.

20.00 h, al SALÓ DE PLENS DE L'AJUNTAMENT, Pregó de la Festa Major En finalitzar, lliurament del Tro de Festa 2023. Durant el pregó es repartirà la postal de la Festa Major, número 50, protagonitzada en aquesta ocasió.

Quan acabi el pregó, el pregoner farà la Crida a la Festa des del balcó de l'Ajuntament, amb l'acompanyament musical dels Ministrers de Reus. Llavors s'encendrà la primera TRONADA. Seguidament, des del campanar, Toc General que anuncia l'inici de la Festa Major.

En finalitzar la Tronada, el pregoner iniciarà la Cercavila del Masclet amb el primer tast, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, lloc on hi haurà el llançament de botes. Novament, la cercavila agafa el caire de seguici amb la participació de diversos elements festius i diferents acompanyaments musicals. El Masclet no es repartirà gratuïtament, sinó que es podrà comprar als establiments durant tots els dies de la festa.

21.00 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, tradicional concert de Festa Major de l'Orfeó Reusenc, que ens oferirà un repertori de diferents estils i autors.

22.00 h, a LA PALMA, XXV Trobada d'Havaneres, amb l'actuació dels grups de la ciutat Sopa de Peix i Balandra. Degustació de rom cremat per a tothom.

22.00 h, al PARC DE LA FESTA, Barraques de Festa Major.

Diumenge 25 de juny

A partir de les 10.00 h, a la PLAÇA DE LA PATACADA, Sant Pere Solidari. Jornada familiar i festiva en favor de l'AFANOC i de la Casa dels Xuklis. Tallers per a infants, visita d'elements festius, vermut solidari, Banc de Sang i marxandatge de l'AFANOC.

A partir de les 10.00 h, al GAUDÍ CENTRE, visita teatralitzada dinamitzada per La Gata Borda per donar a conèixer la figura d'Antoni Gaudí. Activitat gratuïta de 45 minuts, distribuïda per torns, amb reserva prèvia d'entrades a https://ticket.reusturisme.cat/.

De 10.00 a 14.00 h, al GAUDÍ CENTRE, visita gratuïta a l'equipament si el vostre nom és Antoni, Antònia, Toni, Tona o Anton.

10.00 h, a la CASA NAVÀS, visita fotogràfica, en què apassionats/ades de la fotografia podran immortalitzar cadascun dels racons d'aquesta joia modernista. Preu: 32 €, cal comprar l'entrada anticipadament a casanavas.cat.

10.30 h, a la PLAÇA DEL CASTELL, ball complet i parlaments del Ball de Marcos Vicente, el Ball de Gitanes petit i el Ball de Pastorets petit. Seguidament, cercavila.

De 10.45 a 13.00 h, al PARC DEL FERROCARRIL, viatges amb trenet. Col·laboració d'1,50 €. Organitza: Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus.

12.00 h, a la PLAÇA DEL FARINERA, ball complet i parlaments del Ball de Marcos Vicente, el Ball de Gitanes petit i el Ball de Pastorets petit.

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb Filibusters. Amb una trajectòria de quasi 20 anys repartint folk dalt i baix dels escenaris d'arreu, amb temes tan propis com populars que giren al voltant de la música tradicional catalana i també amb arrel de folk irlandès per oferir un folk de qualitat, compromès i festiu.

De 18.00 a 20.00 h, a la PLAÇA DE SANT PERE, Aixeca el teu gegant. La Colla Gegantera us ofereix la possibilitat de posar-vos sota un gegant i aixecar-lo. Donatiu d'1 €, que es destinarà a finalitats solidàries. Organitza: Colla Gegantera.

De 18.00 a 20.00 h, a la PLAÇA DE SANT PERE, Dona el teu xumet a la Mulassa! Si ja ets gran i vols deixar el teu xumet en bones mans, aprofita-ho i dona'l a la Mulassa. Organitza: Colla Gegantera.

18.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, Bang!, espectacle de teatre, màgia i circ. Des del Chicago dels anys 20, dos lladres de bancs arriben a la plaça amb el seu botí, una caixa forta gegant. Només tenen un petit problema: no saben com obrir-la. Ho intentaran de totes les maneres possibles, però... ho aconseguiran?

18.30 h, des de la CASA RULL, sortida de la cercavila del Canó de les Festes. Música i canonades que anuncien la festa!

19.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, 61è Concurs de Colles Sardanistes. Organitza i coordina: Patronat Sardanista de Reus, amb l'actuació de la Cobla Reus Jove.

18.30 h, des del CARRER DE MARTÍ NAPOLITÀ, Correbanyes, correbars del Bou, amb els Nans de Tàrrega, el Peix de Bellmunt del Priorat i el Borinot de la Bullanga, amb l'acompanyament musical dels Bandsonats. Final del recorregut: plaça de la Farinera. Venda anticipada a la Taverna Despertaferro. Organitza: Associació Cultural i Cívica El Bou de Reus.

19.00 h, a la PLAÇA D'ANTON BORRELL, concert a càrrec de l'Orquestra Internacional Selvatana.

19.00 h, a la PLAÇA D'EVARIST FÀBREGAS, parlaments del Ball de Gitanes i del Ball de Pastorets. Representació dels parlaments satírics sobre temes actuals, culturals i de la ciutat amb les danses dels respectius balls. Tot seguit, cercavila fins al següent punt de representació.

19.45 h, a la PLAÇA D'EVARIST FÀBREGAS, parlaments del Ball de Gitanes i del Ball de Pastorets. Representació dels parlaments satírics sobre temes actuals, culturals i de la ciutat amb les danses dels respectius balls. Tot seguit, cercavila fins al següent punt de representació.

20.30 h, a la PLAÇA DE SANT PERE, parlaments del Ball de Gitanes i del Ball de Pastorets. Representació dels parlaments satírics sobre temes actuals, culturals i de la ciutat amb les danses dels respectius balls.

21.00 h, a LA PALMA, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada.

22.30 h, a la PLAÇA D'ANTON BORRELL, ball de gala a càrrec de l'Orquestra Selvatana.

22.00 h, a la PLAÇA DE LA FARINERA, Nit de Banyes, amb l'actuació musical de PD Lo Puto Cat i PD Darik (local). Organitza: Associació Cultural i Cívica El Bou de Reus.

Dilluns 26 de juny- Els cóssos

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb La Cosina. Amb Clara Colom a l'acordió diatònic i veu principal, Dídac Mariné a la bateria i cors, Joan Ferrando a la guitarra i cors i Dídac Prat al baix i cors. La Cosina ofereix una barreja de ritmes d'arrel i moderns, amb lletres desenfadades amb les quals el grup es proposa aportar un directe festiu, alegre i compromès.

18.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, espectacle familiar Mice, preestrena de la Cia. Passabarret. Què passaria després d'una catàstrofe humanitària mundial? Diuen que, possiblement, només sobreviurien rates i ratolins. En aquesta aventura, dos passatgers descobreixen com crear un nou món a través del teatre i el circ.

19.00 h, a la PLAÇA DE PRIM, ballada de sardanes de Festa Major amb la Cobla Reus Jove. Organitza: Colla Sardanista Rosa de Reus.

19.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, els Cóssos, 14è torneig de jocs tradicionals entre equips dels elements festius de la ciutat. Els jocs que formaran part de la competició són les bitlles, les curses de sacs, les carreres de cintes i el pal ensabonat. D'aquesta manera, Reus recupera i crea les curses o cóssos, un dels actes més característics que havia tingut la Festa Major de Sant Pere durant el segle XIX.

20.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, presentació de la novel·la La terra del silenci trencat, de Cristina Fornós.

21.00 h, a LA PALMA, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada.

22.30 h, a la PLAÇA D'ANTON BORRELL, humor, ball, màgia i música a La Revista 2023, amb Talent Show, amb les actuacions de la popular artista Maria Jesús i el seu acordió, que des de Benidorm ens portarà els seus grans èxits, des de «Los Pajaritos» fins al «Sitio de Zaragoza» i nombroses melodies en un xou que sorprendrà el públic assistent, la supervedet argentina Sasha Montenegro, l'atracció visual circense d'Ivo Stankov, l'humor de Lluís Miquel, la veu del gran cantant cubà Mario de la Vega i el Ballet Sensació.

22.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, concert a càrrec la Banda de Fer l'Índiu i la Banda Simfònica de Reus, com a preàmbul de La Nit de Fer l'Índiu.

23.30 h, des de l'AJUNTAMENT, inici de la cercavila de La Nit de Fer l'Índiu. L'Àliga i els gegants Indis pujaran en cercavila fins al Campanaret per recollir l'element convidat d'aquest any, el Ball de Mossèn Joan de Vic, amb motiu del seu 40è aniversari. Recorregut: PLAÇA DEL MERCADAL, carrer de Monterols, plaça de Prim, carrer de Llovera, Campanaret, carrer de Llovera, plaça de Prim, carrer de Monterols i PLAÇA DEL MERCADAL. Organitza: Colla Gegantera i CRAC.

A continuació, a la PLAÇA DEL MERCADAL, per acabar la Nit de Fer l'Índiu, concert.

Dimarts 27 de juny- La Festa Major Petita

De 10.30 a 13.30 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, parada de jocs de la companyia Tombs Creatius amb L'estrany viatge del Sr. Tonet. La vida del Senyor Tonet és fascinant, les seves aventures són un tresor per descobrir. Des que vam conèixer la seva història, no hem pogut deixar de pensar en els seus viatges. Volem compartir les seves troballes úniques, totes les criatures màgiques que va conèixer en les seves expedicions. Estan dins de cadascun dels 10 jocs construïts amb material de desús. Entre fustes, palets i mobles antics s'amaguen els seus secrets. Cada joc en una caixa. En cada caixa, una història. I en cada història, una criatura nova.

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb Fenya Rai! El grup vol ser irreverent, canalla i fresc, i passa el cançoner popular pel seu propi taller de «planxa i pintura». Amb l'objectiu de reintroduir algunes de les cançons del nostre patrimoni a la memòria col·lectiva actual, el grup versiona i juga amb les lletres, els ritmes i les harmonies per adequar-les al segle XXI.

De 17.00 a 20.00 h, al PARC DE MAS IGLESIAS, parada de jocs de la companyia Tombs Creatius amb L'estrany viatge del Sr. Tonet.

17.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets, fins a les 22.30 h.

18.00 h, des del CAMPANAR, Toc de la Festa Major Petita per anunciar la sortida del Seguici Petit, a càrrec dels Ràngers i Noies Guia dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia, campaners de la ciutat.

Al mateix temps, des de l'AJUNTAMENT, inici de la cercavila del Seguici Petit, amb la participació del Ball de Diables Infantil, el Drac petit, la Cucafera, el Basilisc petit, el Lleó petit, els nanos petits, la Mulassa petita, els Vitxets, Moros i Indis petits, el Ball de Marcos Vicente, el Ball de Pastorets petit, el Ball de Cercolets petit, el Ball de Bastonets de l'Esbart Santa Llúcia, el Ball de Prims petit, el Ball de Valencians petit, el Ball de Mossèn Joan de Vic petit, el Ball de Gitanes petit, l'Escola de Bastons de l'Orfeó Reusenc, la Canalla dels Xiquets de Reus, l'Àliga petita i la Banda de Música del Pare Manyanet.

Recorregut: PLAÇA DEL MERCADAL, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrer de les Peixateries Velles, carrer de l'Hospital, carrer de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim, carrer de Monterols i PLAÇA DEL MERCADAL.

18.30 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, berenar popular, gentilesa de Borges. Oganitza: Borges.

19.00 h, al PALAU BOFARULL, inauguració de l'exposició de FOTOSPORT 2022, XXVII Biennal Internacional de Fotografia de l'Esport. Exposició de les obres premiades en la FOTOSPORT 2022, biennal que es convoca des del 1970 per part del Club Natació Reus Ploms i FotoArt Reus. Presentació del llibre catàleg que es lliurarà a tots els assistents interessats. Organitza: FotoArtReus i Club Natació Reus Ploms.

19.30 h, a la PLAÇA DE SANT MIQUEL, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

20.15 h, al JARDÍ DE LA CASA RULL, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

21.00 h, al CARRER DE MARTÍ NAPOLITÀ, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

21.00 h, a LA PALMA, Varietées de Sant Pericu. Bravium Teatre ens ofereix i coordina un espectacle amb diferents exhibicions de música, dansa, teatre, màgia, humor, etc., que es barregen en actuacions sorprenents i esbojarrades. Espai amb capacitat limitada.

21.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, mostra de dansa a càrrec de les escoles que formen la Coordinadora de Dansa de Reus: Escola de Dansa i Arts Escèniques Artis, Escola de Dansa del Centre de Lectura i Escola de Dansa Núria Díez.

21.30 h, a la PLAÇA D'ANTON BORRELL, sopar popular de bou i arròs, el plat tradicional de la Festa Major, i a les 22.30 h, ball de revetlla. Organitza: Associació Cultural i Cívica El Bou de Reus, amb la col·laboració de Cal Bacanal, Casa Borrull, Fruites i Verdures Cal Pere, Forn Sistaré, Colmado Baró i Arròs Montsià.

21.45 h, al CARRER DEL VIDRE, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

Dimecres 28 de juny- La vigília/ Les completes

9.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, a càrrec dels agrupaments escoltes i guies MontsantCim i Misericòrdia.

9.00 h, des de l'AJUNTAMENT, sortida de la cercavila dels Gegants, la Mulassa, els Nanos i l'Àliga per recórrer els carrers i places de la ciutat.

12.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa, que ens anuncia la vigília de la festivitat.

13.00 h, a LA PALMA, concert vermut amb la Banda de la Festa Major. El ja tradicional vermut de la vigília, amb les versions de les peces musicals del nostre seguici portades a l'escenari amb una orquestra de músics locals i una posada en escena original, despreocupada i festiva.

17.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa.

17.00 h, des de l'AJUNTAMENT, cercavila dels Gegants, els Nanos i l'Àliga.

18.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets, fins a les 24.00 h.

18.00 h, pels CARRERS DE NUCLI ANTIC, cercavila del Lleó.

18.15 h, a la PLAÇA DE DAVID CONSTANTÍ, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

19.00 h, a la PLAÇA DE SANT MIQUEL, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

19.45 h, a la CARRER DEL VIDRE, representació del Ball parlat satíric de Dames i Vells.

20.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, el Seguici Festiu de la ciutat amb el Ball de Diables, el Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els Nanos, la Mulassa, els Gegants, el Carrasclet, el Ball de Sederes, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l'Esbart Santa Llúcia, el Ball de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l'Orfeó Reusenc, els Xiquets de Reus i l'Àliga, ens oferiran els seus balls, danses i castells.

20.15 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, inici de l'anada a Completes del Seguici Festiu.

Simultàniament, des del CAMPANAR, Toc General.

20.45 h, a la PORTA DE L'AJUNTAMENT, ball solemne curt de l'Àliga com a salutació a les autoritats.

21.00 h, des de la PLAÇA DEL MERCADAL, anada a Completes de la Corporació Municipal amb el convidat d'honor de la Festa Major. També hi són convidats els alcaldes i el president del Consell Comarcal del Baix Camp, precedits per la Bandera de la Ciutat, els macers i els guardadors de la Tronada, amb l'acompanyament musical de la Banda Simfònica de Reus.

21.15 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, Solemne Ofici de Completes. Presidirà el prior amb l'antiga capa pluvial, peça reservada per a aquest acte, confeccionada i regalada a la Prioral durant la primera meitat del s. XX per Marià Fortuny Madrazo, fill de l'il·lustre pintor reusenc Marià Fortuny. Obertura de l'arca de l'altar major, on es guarda durant tot l'any el bust reliquiari de la imatge de Sant Pere, amb tres panys. Les claus que obren l'urna, les guarden el prior, l'alcalde i un dels preveres de l'Arxiprestat. Antigament, era custodiada pel síndic de la Comunitat de Preveres. Durant la celebració es podran escoltar els “Goigs de Sant Pere”, amb l'acompanyament musical de l'orgue de la prioral a càrrec de Josep Enric Peris i Vidal.

Tot seguit, Toc General de Festa, tornada del seguici i tradicional pilar caminant de la colla castellera dels Xiquets de Reus, des de la prioral fins a la porta de l'Ajuntament. La festa continuarà amb les ballades dels gegants i del bestiari.

Quan finalitzin les ballades, l'alcalde, des del balcó de l'Ajuntament, mostrarà un mocador blanc per indicar l'encesa de la TRONADA. A continuació, tindrà lloc un castell de focs plantat al mig de la plaça, que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat, més artesanals i de proximitat, amb jardineres als fanals, rodes, focs fixos i giratoris, i altres artificis. Un singular espectacle que tindrà acompanyament musical en viu per retrobar un costum antic propi de les festes i solemnitats més importants.

Un cop acabada l'anada a Completes, sopar popular, ofert conjuntament pels Xiquets de Reus i el Casal Despertaferro, al carrer de Rosich i al carrer de Martí Napolità. El sopar consistirà en una fideuà. Venda de tiquets a la Taverna Despertaferro.

23.00 h, a la PLAÇA D'ANTON BORRELL, gran revetlla de Sant Pere amb l'Orquestra Costa Brava

24.00 h, a la PLAÇA DE LA LLIBERTAT, revetlla jove amb Band the Cool i la Bruixa Express

24.00 h, al MAS IGLESIAS, Nit de Marxa.

Dijous 29 de juny- Sant Pere

7.00 h, pel NUCLI ANTIC, matinades tronades, a càrrec de membres i tabalers del Ball de Diables.

7.30 h, des de DIVERSOS BARRIS DE LA CIUTAT, tradicionals matinades, a càrrec dels grups de grallers de la ciutat, que es dirigiran cap als carrers del nucli antic.

8.00 h, matinades galejades del Ball de Pere Joan Barceló.

8.00 h, pel NUCLI ANTIC, matinades amb la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

8.00 h, a DIFERENTS ESTABLIMENTS, esmorzars de forquilla.

9.00 h, des de l'AJUNTAMENT, 29 avisos pirotècnics per despertar Reus.

9.00 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa i des de l'AJUNTAMENT sortida dels Gegants per recórrer els carrers i les places de la ciutat.

De 9.30 a 14.00 h, la PRIORAL DE SANT PERE restarà oberta per a la veneració, devoció i pregària del bust reliquiari de Sant Pere, llevat de les hores de culte.

A les 10.00 i a les 12.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, celebració de la missa.

De 10.00 a 12.30 h, al CAMPANAR, visites al campanar a càrrec dels Campaners. Entrada per estricte ordre de cua. Preu: 1 €/persona. El pagament s'ha de fer en efectiu a l'entrada del campanar. Es prega entregar l'import exacte.

10.20 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, actuació de la Banda de Cornetes i Tambors Verge de Misericòrdia.

10.30 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets, fins a les 14.00 h.

11.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, TRONADA i actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat. Prèviament a l'actuació de lluïment del seguici, podrem gaudir del Bou enflocat, una antiga tradició de Reus i de diversos punts d'Europa que consisteix en guarnir un bou amb flors i cintes amb motiu d'una festa assenyalada.

13.00 h, a la PLAÇA DEL MERCADAL, quan finalitzi el seguici, exhibició castellera a càrrec dels Xiquets de Reus. Els de la camisa avellana volen fer, un any més, la seva millor actuació en solitari i portaran a plaça el tradicional pilar al balcó. L'ajuda de tota la ciutat serà benvinguda per fer realitat els castells de la colla.

17.30 h, des del CAMPANAR, Toc de Festa i anada a l'Ofici de les autoritats municipals en corporació, acompanyades dels grups festius de la ciutat.

18.00 h, a la PLAÇA DEL BALUARD, Festa Major Sense Cotxets, fins a les 24.00 h.

18.30 h, a la PRIORAL DE SANT PERE, solemne missa concelebrada, presidida per l'arquebisbe Joan Planellas i Barnossell, assistit pel prior i les preveres de la Unitat Pastoral, amb l'acompanyament musical de l'Orfeó Reusenc, la coral l'Encís i l'orgue de la prioral. Quan la imatge de Sant Pere surti per la porta de la prioral, l'Àliga farà el seu ball solemne curt.

18.45 h, des del FOSSAR VELL, arrencada del seguici dels grups festius de la ciutat.

19.30 h, pels CARRERS DEL CENTRE, inici de la PROFESSÓ SOLEMNE amb la creu i els cirials, la capella de cantors, el bust reliquiari de Sant Pere sota tàlem, vicaris, rectors, prior i arquebisbe, els Ministrers de la Ciutat, la Bandera de Reus, els macers, les autoritats, la Guàrdia Urbana de gran gala i, tancant la professó, la Banda Simfònica de Reus. Quan el reliquiari de Sant Pere iniciï la baixada del Fossar Vell, repic de les campanes amb el Toc General i avisos pirotècnics. Quan la imatge de Sant Pere arribi a la PLAÇA DEL MERCADAL, espectacular ballada de tots els grups festius. Quan la imatge se situï al davant de l'Ajuntament, esclatarà la darrera TRONADA de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la prioral i, quan arribi a la porta, gran esclat de festa i tronada aèria. Un cop la imatge torni a l'urna de l'altar major de la prioral, es procedirà a guardar-la amb les tres claus que custodien l'alcalde, el prior i, antigament, el síndic de la Comunitat de Preveres, fins a l'any vinent.

En acabar, tornada festiva a la PLAÇA DEL MERCADAL. Últimes ballades, encesa de la Víbria i el Drac i carretillada de Sant Pere a càrrec del Ball de Diables, que posarà punt final a la festa de Sant Pere d'enguany.

Divendres 30 de juny

19.00 h, a la SALA EMILI ARGILAGA DEL CENTRE DE LECTURA, presentació de la novel·la Els núvols, de Carme Martí.

20.30 h, a la RAVAL DE ROBUSTER, al bar La Mulasseta del Centre d'Amics de Reus, Celebrem la Festa Major, concert del Cor Mestral amb la participació del públic. Organitza: Cor Mestral de Reus.

Diumenge 2 de juliol

10.00 i 10.55 h, a la CASA NAVÀS, visita teatralitzada per tal que tota la família pugui gaudir d'aquesta joia modernista de forma divertida i amena. Preu: 19 €, cal comprar l'entrada anticipadament a casanavas.cat.

De 10.45 a 13.00 h, al PARC DEL FERROCARRIL, viatges amb trenet. Col·laboració d'1,50 €. Organitza: Associació d'Amics del Ferrocarril de Reus.

12.00 h, a la PLAÇA DE DAVID CONSTANTÍ, vermut musical i paella. El bar musical Broto's començarà la rauxa ben aviat, amb un vermut musical acompanyat per una paella de la mà de La Txaranga, i un cafè teatre que no deixa indiferent a ningú; tot plegat amenitzat amb The Covermakers, un grup reusenc de versions rock, pop i folk icòniques, seguits d'alguns dels DJ que més ens delecten del Broto's. Organitza: Broto's Reus amb la col·laboració de La Txaranga.

tracking