Diari Més

Quantes tronades tindrà la Festa Major de Sant Pere de Reus aquest 2023?

Reus gaudirà de tres dies amb tronades: el 24, el 28 i el 29 de juny

Les festes de Sant Pere continuen a la ciutat de Reus i aquest diumenge ha tingut lloc la Tronada extraordinària i els balls parlats.

Tronada extraordinària i balls parlats de ReusTjerk Van der Meulen

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La tronada és un dels actes més impactants i esperats de les festes majors de Sant Pere de Reus. Aquest tradicional acte consisteix enl'explosió de mascles o morters plens de pólvora i col·locats a una distància d'uns tres metres un de l'altre, donant un tomb a la plaça del Mercadal fins arribar a l'Ajuntament on s'hi produeix la traca i l'explosió final.

Enguany, el programa de la Festa Major de Sant Pere de Reus contempla fins a quatre tronades repartides en tres dies: el 24 de juny, dia de Sant Joan, el 28 de juny i, finalment, el dia 29 de juny, diada de Sant Pere.

L'inici d'aquesta série de tronades es donarà el dia de Sant Joan, coincidint amb el pregó de les festes.Quan acabi el pregó, que començarà a les 20 hores del vespre a la sala de plens de l'Ajuntament, el pregoner farà la Crida a la Festa des del balcó, amb l'acompanyament musical dels Ministrers de Reus. Llavors s'encendrà la primera Tronada. Seguidament, des del campanar, esdonarà el Toc General que anuncia l'inici de la Festa Major.

En finalitzar la Tronada, el pregoner iniciarà la Cercavila del Masclet amb el primer tast, des de la Plaça Mercadal.

No tornarem a celebrar una nova tronada fins al dimecres dia 28 de juny, en la vigília de Sant Pere. L'espera finalitzarà al vespre quan, passat un quart de deu, una vegada finalitzades les ballades dels gegants i el bestiari, l'alcalde o alcaldessa des del balcó de l'Ajuntament, mostrarà un mocador blanc per indicar l'encesa de la segona Tronada.

Una vegada finalitzada aquesta, tindrà lloc un castell de focs plantat al mig de la plaça, que recupera la forma dels espectacles pirotècnics del passat, més artesanals i de proximitat. Un singular espectacle que tindrà acompanyament musical en viu per retrobar un costum antic propi de les festes i solemnitats més importants.

El mateix dia de Sant Pere viurem les últimes tronades de les festes. Reus s'aixecarà amb les matinades tronades al nucli antic. Un acte a càrrec dels membres i tablers del Ball de Diables que despertarà als veïns a les 7 del matí.

A les 11 hores i, una vegada més, a la Plaça del Mercadal, viurem una nova tronada i l'actuació de lluïment dels grups festius de la ciutat.

I, al vespre, es celebrarà la tradicional Professió Solemne amb el bust reliquiari de Sant Pere.Quan la imatge de Sant Pere arribi a la plaça del Mercadal, s'iniciarà l'espectacular ballada de tots els grups festius. I, quan la imatge se situï al davant de l'Ajuntament, esclatarà la darrera Tronada de la Festa Major.

A continuació, la imatge de Sant Pere es dirigirà cap a la prioral i, quan arribi a la porta, gran esclat de festa i tronada aèria.

tracking