Diari Més

Política

Un preacord entre el PSC i Ara frena el govern alternatiu d'ERC a Reus

Bloqueja qualsevol majoria alternativa entre ERC, Junts i la CUP, sempre que el partit de Rubio compleixi amb el pacte

Daniel Rubio (Ara Reus) i Sandra Guaita (PSC).

Un preacord entre el PSC i Ara frena el govern alternatiu d'ERC a ReusGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSC i Ara Reus han arribat a un preacord que aplana el camí de Sandra Guaita a l'alcaldia. Segons ha pogut saber Diari Més, ambdues formacions polítiques van arribar a un principi de pacte dilluns, després d'haver mantingut múltiples converses. Si bé faltarà tancar els detalls de l'aliança abans de formalitzar-se, tot apunta que PSC i Ara caminaran junts per a governar la ciutat durant els pròxims quatre anys.

A banda de tornar a l'alcaldia després de tres mandats a l'oposició, l'entesa amb Ara permetria al PSC assegurar-se que no hi ha cap majoria alternativa que els pugui arrabassar la vara. La cap de llista d'ERC, Noemí Llauradó, va assenyalar que existia la possibilitat d'«explorar altres opcions» per allunyar Guaita del poder.

Tenint en compte el repartiment de regidors, serà impossible repetir l'executiu de l'última legislatura sense modificacions, atès que republicans, Junts i Ara només sumen dotze edils. Amb la CUP com a quarta pota, la coalició podria arribar als catorze escons i, en conseqüència, fer Llauradó batllessa.

Amb el partit liderat per Daniel Rubio fora de l'equació, només quedarien el PP i Vox com a opcions per a assolir la majoria alternativa al plenari, una situació que sembla complicada que fructifiqui. Amb el preacord, PSC i Ara Reus congreguen deu regidors. Restarà afegir una tercera força a l'entesa per a governar amb una certa estabilitat, però, amb tots els escenaris encara oberts, i si no es torça res, hi ha la certesa que Sandra Guita serà alcaldessa.

Primeres reunions oficials

Sandra Guaita va explicar dilluns que emplaçaria tots els grups municipals amb representació al ple, amb l'excepció de Vox, a asseure's i compartir visions. Les primeres reunions oficials van tenir lloc ahir. Guaita i el seu equip es van reunir al migdia amb Noemí Llauradó a la seu del PSC. L'agrupació socialista també va trobar-se amb Ara Reus i espera fer-ho al llarg de la setmana amb els representants de Junts, la CUP i el PP.

Fonts del PSC detallen que aquestes primeres converses serveixen per posar sobre la taula «models de ciutat» i «projectes» i, per tant, per veure en què es coincideix i en què no. S'espera que els contactes es repeteixin durant les setmanes que queden fins a arribar al 17 de juny, la data fixada per a constituir els nous ajuntaments, per tal d'acabar de concretar els possibles pactes i les condicions que cadascú vol establir, per exemple, la distribució de les regidories.

Guaita ja va detallar que, a diferència del que planteja el seu homòleg tarragoní, Rubén Viñuales, no pretén governar en solitari. En concret, la voluntat de la candidata no és arribar estrictament als catorze regidors, sinó intentar «sumar» i establir consensos amb la major part dels grups municipals, àdhuc els que quedin a l'oposició, per a «enriquir» el projecte de ciutat.

Temptejant el govern alternatiu a quatre bandes

Llauradó va assenyalar dilluns que «la prudència és la millor consellera» i va afirmar que, tot i no descartar la idea de conformar una majoria alternativa, volia analitzar bé la jugada abans de fer un pas en fals. Afegí que els republicans sempre han demostrat «que som capaços de dialogar, d'arribar a acords en benefici de la ciutadania reusenca».

Tal com ha pogut saber Diari Més, Junts i ERC van mantenir converses informals dilluns per explorar la possibilitat d'allunyar els socialistes del govern. També va haver-hi contactes amb la CUP per temptejar si era viable una entesa a quatre bandes.

A hores d'ara, la formació que presentà Mònica Pàmies com a alcaldable prefereix fer una valoració «pausada» dels resultats dels comicis i no «mediatitzar» res. Amb tot, fonts de l'organització apunten que no els faria «gens de gràcia» un govern del PSC i que, malgrat ser conscients que la suma alternativa «és complexa», s'estan «valorant totes les opcions».

tracking