Diari Més

El plenari de Reus renovarà un 48% dels seus regidors i tornarà a tenir set grups municipals representats

El PSC introdueix sis canvis en la seva formació, inclosa l'alcaldable, mentre que ERC i Ara mantenen les seves plantilles

ERC manté bloc, però perd Òscar Subirats (a la dreta).

El plenari de Reus renovarà un 48% dels seus regidors i tornarà a tenir set grups municipals representatsGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El compte enrere per a conformar l'executiu ja ha començat. El 17 de juny és la data fixada per a constituir els ajuntaments. Fins aleshores, té lloc una cursa contrarellotge per a pactar, atès que serà imperiós entendre's amb altres formacions polítiques si es vol governar amb estabilitat, tranquil·litat i, el quid de la qüestió, majoria absoluta.

De moment, al tauler només s'han mogut els peons. «Sempre qui ha guanyat les eleccions és qui inicia els contactes», comenta la cap de llista d'ERC, Noemí Llauradó. Assegura que, a hores d'ara, el PSC no s'ha posat en contacte amb ells, però assenyala que «des d'Esquerra continuem fermament convençuts que podem continuar construint a favor dels reusencs, culminant les bases de la transformació que hem iniciat».

Sandra Guaita surt des de la pole position. Ahir a la tarda, l'executiva local socialista es reunia per a traçar el full de ruta. «A partir d'avui, emplaçarem la resta de grups», afirma la candidata. Subratlla que parlaran amb «qualsevol grup amb representació excepte Vox» per a buscar punts d'unió. «Intentem sumar, que és el que la ciutadania ens demana», continua. A diferència del seu homòleg a Tarragona, Rubén Viñuales, Guaita no es planteja governar en solitari. «Com més gent se sumi al projecte de ciutat, més enriquit serà», conclou.

A l'espera de rebre la trucada dels socialistes, Llauradó no descarta lluitar per arrabassar l'alcaldia. «Es poden explorar altres opcions per conformar una majoria alternativa», declara. Amb tot, creu que «la prudència és la millor consellera» i vol analitzar la jugada abans de fer un pas en fals. Cal recordar que ERC, Junts i Ara Reus només sumen dotze regidors i, per tant, necessitarien una quarta força per allunyar el PSC del poder.

La primera a llençar una proposta fou l'alcaldable de la CUP, Mònica Pàmies. Ja a la nit electoral, instà Llauradó a negociar per a establir un govern d'esquerres i independentista i, alhora, evitar una coalició entre republicans, Junts i PSC. Per la seva banda, Sílvia Virgili i Sebastià Domènech, del PP, es comprometen «a treballar amb responsabilitat durant aquests quatre anys».

Altes i baixes

Mandat nou, composició nova. Només 14 dels 27 regidors que van concloure la legislatura 2019-2023 tornaran a donar forma al plenari municipal. A més, hi seran representats set partits polítics en comptes de sis. La caiguda de Ciutadans ha afavorit l'aparició de Vox i el ressorgiment del PP.

La força més votada i la que parteix amb avantatge per a conquerir l'alcaldia és, de fet, la que més canvis viurà. Si bé Anabel Martínez i Daniel Marcos són els únics integrants de l'actual plantilla del PSC al consistori, no es pot dir que les sis incorporacions siguin debutants. L'alcaldable Sandra Guaita serà una de les cares noves, però ja té una àmplia experiència a l'Ajuntament. Va ser el 2021 quan va deixar l'acta de regidora per centrar-se en la tasca de diputada al Congrés.

Un altre retorn el protagonitzarà la número 5 de la candidatura, Pilar López, qui fou regidora durant el mandat del 1995 al 1999. El comunicador Josep Baiges, l'advocat laboralista Manel Muñoz, l'expresidenta de l'associació de veïns del barri Gaudí, Mar Escoda, i Enrique Martín, treballador públic a Correos i secretari general d'UGT serveis públics a la província de Tarragona, s'encarregaran de suplir les baixes d'Hèctor Fort, Tania Agudo, Isaac Bonillo i Andreu Martín, primer secretari del PSC a Reus.

El segon partit que va seduir més electors fou ERC. Serà una de les dues excepcions que no presentarà novetats. Els cinc membres de la candidatura han estat regidors en l'actual legislatura. No repetirà Òscar Subirats, número 6, qui havia liderat el departament de Salut i Ciutadania. La representació de Junts perdrà un referent com Carles Pellicer, que deixa l'alcaldia després de dotze anys. Amb ell, un històric del partit com Hipòlit Monseny també farà un pas al costat després de dues dècades a l'administració pública. En l'últim mandat, ha estat regidor de Desenvolupament Urbà i Via Pública. La formació postconvergent tampoc comptarà amb Pere Aluja. Va substituir Montserrat Vilella com a encarregat de l'àrea de Benestar Social, però un accident pocs dies després d'assumir el càrrec va marcar el seu pas per l'Ajuntament. Teresa Pallarès, Montserrat Caelles, Mariluz Caballero i Josep Cuerba continuaran als seus seients i tindran com a nou company l'arquitecte Joan Carles Gavaldà, número 2 de la llista electoral.

Amb Vox debutant al plenari reusenc, incorporarà tres cares noves al terreny de joc. La figura central del projecte és l'advocat Julio Pardo Rodríguez. El secundaran Francisco Javier Vaquero, cofundador d'SCC a Reus i cap de cuina en una empresa multinacional, i José Ruiz, agent funerari. El ressorgiment del PP portarà un debut i un vell conegut. Després de perdre la representació el 2019, els populars van haver de fer un exercici d'introspecció i reflexió per determinar el rumb a seguir. La professora de música i directora coral Sílvia Virgili és la nova capitana del vaixell, però tindrà de mà dreta el veterà Sebastià Domènech. El seu currículum a l'Ajuntament es remunta al 2003.

Daniel Rubio tenia les expectatives altes i la decepció era palpable la nit electoral. Malgrat millorar quant a nombre de vots, Ara Reus mantindrà els dos regidors que ja ha tingut en les últimes tres legislatures. Dolors Vázquez, regidora de Seguretat, Convivència i Civisme en el mandat que clou, continuarà al consistori, però no podrà entrar-hi el tècnic en gestió de recursos naturals i paisatgístics Albert Piñol, una de les apostes per intentar assolir l'anhelat número tres que s'està resistint.

La CUP serà el partit que tancarà el plenari. Completat el cicle, Marta Llorens i Edgar Fernández han fet un pas al costat per a postular Mònica Pàmies com a portaveu del projecte anticapitalista, que incorpora a Arnau Martí, membre del Casal Despertaferro i professional d'hostaleria. L'apartat de baixes el completen els regidors de Ciutadans, Débora García i Ricardo López, i Raúl Meléndez, no adscrit després de deixar, precisament, el grup municipal liberal.

Regidors electes

Regidors Reus

Regidors Reus

Regidors Reus 1

Regidors Reus 1

tracking