Diari Més

Educació

Alumnes de l'Institut Gaudí de Reus projecten una 'app' sobre substitutius alimentaris

La iniciativa, presentada al campus The Challenge, recomana alternatives més saludables als usuaris amb alguna malaltia que restringeix la dieta

Imatge de grup dels estudiants i de la professora, Montse Girona.

Alumnes de l'Institut Gaudí de Reus projecten una 'app' sobre substitutius alimentarisCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Desenvolupar projectes compromesos amb «canviar el món». Aquesta era la premissa del programa The Challenge, d'EduCaixa. 1.546 equips, conformats per alumnes de quart d'ESO i de primer i segon de Batxillerat d'arreu d'Espanya i Portugal, es van inscriure a la iniciativa. Només cent van arribar a la fase final, un campus de quatre dies que va tenir lloc a Barcelona, però un d'ells provenia de Reus.

Des de les aules de quart d'ESO de l'Institut Gaudí, Javier García, Kawtar Bel Lakbir, Ruth Lanzas i Ilham El Moussaouy, amb la coordinació de la professora Montse Girona, van dissenyar el projecte Healthy Go!, una aplicació mòbil que recomana a les persones que pateixen alguna malaltia que impliqui restriccions en la seva dieta, com la diabetis, alternatives més saludables i de proximitat. «L'usuari s'ha de registrar i, quan va al supermercat, escaneja el codi de barres del producte que vol comprar, com unes galetes. L'aplicació li diu si és saludable per a l'afecció que pateix i, en cas que no ho sigui, li recomana un substitutiu», detalla García.

La idea inicial sorgí arran de l'experiència personal de Bel Lakbir. El seu pare és diabètic i la família es va adonar que, diagnosticada la malaltia, tardava molt a completar les compres i li costava trobar aliments que pogués ingerir. «Per a aquestes persones, el més fàcil és deixar de consumir, però això li pot causar un gran impacte emocional», detalla la integrant del grup. L'objectiu de Healthy Go! és minimitzar el xoc oferint alternatives que siguin més adequades atenent a les condicions de cada individu. L'aplicació també informa de la freqüència amb què es pot consumir l'article.

El premi més valuós

L'equip va anar fins a Barcelona a principis de mes per a formar part del campus. El gran premi era viatjar fins als Estats Units per a presentar els seus projectes a la seu de les Nacions Unides. Van ser quatre dies en què els estudiants van atendre xerrades sobre emprenedoria, per a demostrar-los que, si es vol, és possible crear un negoci i desenvolupar els seus projectes.

Amb l'ajut d'una coach, van desenvolupar la seva iniciativa, que va viure una evolució. Bel Lakbir comenta que el canvi més notori va ser la introducció d'una comunitat virtual a l'app on els usuaris amb una mateixa condició puguin recomanar-se productes. També van participar en un taller que els preparava per a gestionar els nervis a l'hora de pronunciar conferències davant de centenars de persones, i van aprendre a gestionar els ingressos i les despeses d'una empresa.

Si bé l'equip de l'Institut Gaudí no va ser seleccionat per a complir el somni americà, els seus integrants no estaven decebuts. «El premi ens motivava bastant, però el més important era poder ajudar les persones que no poden gaudir dels aliments per culpa d'una malaltia», expressa García. «L'aprenentatge viscut aquests quatre dies és la millor recompensa, ningú ens la pot prendre», afegeix Girona. La directora del centre, Carme Queralt, conclou que aquests programes són molt valuosos per a l'alumnat perquè els permet tenir «una connexió amb el món real» que traspassa les parets de les aules.

tracking