Diari Més

EDUCACIÓ

El Sant Pau de Reus, quatre cursos prevenint l'assetjament sent «escola KiVa»

L'escola va adoptar un programa que es basa en la prevenció i la creació d'una consciència grupal

Imatge d'arxiu d'un grup d'alumnes fent classe a un centre educatiu.

El Sant Pau de Reus, quatre cursos prevenint l'assetjament sent «escola KiVa»ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Rondava el curs 2019-2020 quan el Col·legi Sant Pau va començar a aplicar el programa KiVa, un projecte de prevenció de l'assetjament escolar desenvolupat per la Universitat de Turku, a Finlàndia, que busca establir una consciència grupal per a evitar que sorgeixin nous casos de bullying i tallar de soca-rel els que puguin haver-se originat. Era la primera escola de Reus que adoptava la iniciativa. Quatre cursos més tard, el director del centre, Antoni Montserrat, en fa una valoració positiva perquè ha estat una eina «d'empoderament» que ha permès veure que s'estava anant en la bona direcció. «El que fèiem per instint, ara tenim un protocol a seguir», comenta Montserrat.

El director detalla que la filosofia del programa KiVa és «conscienciar els alumnes que el bullying no és un tema que vingui només d'un assetjador i un assetjat, sinó que lluitar-hi és una qüestió col·lectiva». En concret, es busca incidir sobre els alumnes «passius», aquells que es limiten a observar l'escena, perquè es converteixin en «actius». «S'ha detectat que quan s'actua sobre el grup, l'assetjament escolar es minimitza molt», expressa.

Montserrat comenta que, en molts casos, els problemes s'originen a partir d'una broma o una burla que s'acostuma a considerar inofensiva. En aquest escenari, els companys de classe han de deixar palès que allò no ha fet gràcia i el professor ha d'advertir que el comportament no és tolerable i que no s'hauria de repetir. «No podem resoldre tot això dient 'no li facis cas', sinó que hem de fer entendre que allò no està bé. Val més la pena dedicar aquells 20 segons que, a base de repeticions, t'evitaran problemes posteriors», subratlla. El director del Col·legi Sant Pau afegeix que també és clau establir un clima de confiança perquè els alumnes se sentin còmodes per a expressar les seves inquietuds.

De fet, segons un estudi elaborat per Macmillan Education, empresa responsable de la implantació del programa finlandès a Espanya, el projecte KiVa ha permès reduir en un 64% la incidència de l'assetjament a les aules. «La implantació del programa suposa un canvi radical en la formació que rep l'alumnat en relació amb l'assetjament escolar», declara la responsable de KiVa a Macmillan Education, Raquel Pastor. En aquests moments, un centenar d'escoles d'arreu de l'Estat han adoptat aquesta metodologia.

Mesures de la Generalitat

La Generalitat de Catalunya va presentar la setmana passada una sèrie de mesures, que entraran en vigor a partir del curs vinent, amb la voluntat de promoure entre els centres educatius una nova mirada respecte del bullying, que posarà l'accent, sobretot, «en la detecció», tal com explicà el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray.

En primer lloc, el Departament es va comprometre a multiplicar per deu els recursos dedicats als dos programes de què disposa de sensibilització envers l'assetjament, l'#aquíproubullying i l'Enfocament Restauratiu Global, i garantirà que totes les escoles hagin fet formació en prevenció els pròxims dos cursos. La inversió passarà de 150.000 euros a 1,5 milions.

També implantarà la figura del coordinador de coeducació, convivència i benestar a les escoles i instituts de Catalunya. Addicionalment, l'alumnat de primer d'ESO durà a terme una formació de sensibilització sobre l'assetjament i s'unificaran els protocols. En cas de detectar-se un cas, el Departament té a l'abast dels col·legis diverses eines que estableixen com s'ha d'actuar. Aquests documents, en constant revisió i actualització, aporten orientacions i recursos per a cada fase del circuit d'intervenció.

tracking