Diari Més

ESPORT

Les persones amb TEA de Reus es reivindiquen amb un partit de futbol

La FCA celebra la primera Festa de l'Esport

El camp de La Pastoreta va acollir una jornada esportiva, lúdica i reivindicativa.

Les persones amb TEA de Reus es reivindiquen amb un partit de futbolGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les persones amb trastorn de l'espectre autista (TEA), quan volen practicar esport, sovint es troben incapaces d'encaixar en cap equip. Són excloses de les competicions ordinàries per les seves capacitats motrius; tampoc formen part de la lliga Genuine perquè la seva afectació no coincideix amb una discapacitat intel·lectual. Ahir es va començar a escriure una nova història.

Sobre la gespa del camp de La Pastoreta, el Supera't TEA, de Reus, i el RubíTEA van disputar el primer Torneig de Futbol TEA. El reglament, elaborat pels participants, era pràcticament idèntic a l'esport normatiu. Les variacions eren que no hi havia fora de joc ni cessions, els canvis eren il·limitats i es podien fer en qualsevol moment i l'acció tenia un límit de temps de 15 minuts. «Visualment, no es notava res, les imatges són normalitzades», valora la presidenta de l'associació Supera't, Mònica Bellido. També es va redactar una «guia de graderia» per garantir el bon comportament dels aficionats i el respecte cap als jugadors i l'àrbitre. Quan el col·legiat va xiular el final del duel, no es van determinar els perdedors. Tots eren guanyadors i, com a tal, van rebre medalles. Faltava, però, un segon encontre, on es podia sumar qualsevol que volgués, tingués o no TEA.

A la tarda, espontàniament, es va organitzar un tercer partit. La jornada futbolística es va celebrar ahir en el marc de la primera Festa de l'Esport de la Federació Catalana d'Autisme. Unes 200 persones es van apropar al camp de La Pastoreta per viure una jornada «esportiva, lúdica i reivindicativa», en paraules de Bellido, que va servir per posar de manifest les mancances del col·lectiu.

A banda de l'esport rei, tampoc hi faltaven jocs tradicionals, inflables, espais per a dibuixar ni circuits d'habilitats. «Ara no tenim aturador. Hi ha un principi, però no un final», conclou Bellido.

tracking