Diari Més

Urbanisme

L'estàtua del 'Condesito' de Reus presidirà una gran plaça per a vianants

El consistori aprova el projecte de la reforma del carrer Ample, que canviarà el sentit de circulació, i la plaça del Pintor Fortuny

Els vianants podran passejar amb comoditat per la reformada plaça del 'Condesito'.

L'estàtua del 'Condesito' de Reus presidirà una gran plaça per a vianantsAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'eix central continua fent passos per unir el nord i el sud de la ciutat, l'actual estació de tren amb el futur baixador de Bellissens. L'Ajuntament aprovarà el projecte executiu de la reforma del carrer Ample, la plaça del Pintor Fortuny i entorn, que comptarà amb un pressupost aproximat de dos milions d'euros. El carrer Ample passarà a ser de plataforma única i es canviarà el sentit de

la circulació, esdevenint una via de baixada des del passeig de Mata.

Al seu torn, la plaça del Pintor Fortuny viurà una evolució dràstica: es guanyaran més de 1.000 metres quadrats que es destinen al trànsit motoritzat per esdevenir una gran plaça per a vianants presidida pel Condesito. «Ara presideix una illeta i, en el futur, presidirà una plaça», va assenyalar la regidora d'Urbanisme, Marina Berasategui, ahir en la presentació de la iniciativa.

L'objectiu principal de la intervenció és donar protagonisme al vianant. «El govern volia aquesta imatge, que quan arribes a la plaça de la Llibertat des del carrer Llovera hi hagi una continuïtat de passeig», va remarcar l'alcalde, Carles Pellicer, qui va avançar que el pròxim govern haurà de plantejar-se «una futura remodelació de la plaça de Prim».

Per la seva banda, la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, expressà que el projecte «exemplifica el procés de transformació» per convertir-se en una «ciutat del segle XXI». «Volem una ciutat entesa com un espai de relació; un espai per estar i no per passar», afirmà. Amb tot, serà el següent govern qui determini l'inici de les obres.

«El carrer Ample és un carrer convencional, on predomina el cotxe, amb voreres estretes que no donen peu a res més enllà de circular». D'aquesta manera va definir l'arquitecte Roger Mermi, de l'estudi Batlle i Roig, l'estat actual de la via. El projecte preveu convertir-la en un veritable eix del barri que permeti connectar amb els carrers Llovera, Monterols, Major i fins a l'estació d'autobusos. En concret, el carrer Ample passarà a ser de plataforma única, inclourà noves zones de vegetació, es racionalitzaran els espais d'aparcament i es canviarà el sentit de la circulació.

Això no obstant, no es podrà circumval·lar la plaça de la Llibertat i, en conseqüència, s'haurà de girar cap al carrer del Doctor Joan Abelló i circular per Antoni Gaudí. Així mateix, Mermi comentà que s'utilitzarà el granit per realçar «elements singulars» del carrer, com la Palma. Amb aquesta actuació, es calcula que passarà de ser un espai emprat majoritàriament per vehicles –en l'actualitat, representen un 57%– a garantir el pas dels vianants –que arribarien a representar un 63% del trànsit–.

Al seu torn, la plaça del Pintor Fortuny es transformaria per convertir-se en «una plaça com a tal», en paraules de l'arquitecte. Limitant l'espai al cotxe, es guanyarien 1.000 metres quadrats per al vianant. «Apareix una gran zona central que, a banda d'assegurar la connectivitat amb la plaça de la Llibertat i el carrer Llovera, ens permet introduir nous usos», subratllà Mermi. Entre altres aspectes, va assenyalar que s'espera que es converteixi en un espai «de cura, de reunió, de trobada, d'estada i de joc».

Una retícula amb peces a diferents cotes, acompanyades de mobiliari urbà, i gravats al paviment permetrien disposar d'un espai per córrer i entretenir-se, però també per seure i descansar. Addicionalment, es desplaçarà lleugerament l'estàtua del pintor Fortuny per alinear-la en la bisectriu de la façana monumental de l'edifici de la Caixa. Amb la remodelació de l'espai, es buscaria que el ciutadà participés «de l'experiència del memorial» i que no es limiti a veure'l «quan va a agafar l'autobús», digué Mermi.

plaça

plaça

tracking