Diari Més

Balanç econòmic

Reus redueix l'endeutament en més de 290 milions d'euros en deu anys

Pellicer destaca que en els seus anys de mandat s'ha incrementat l'esforç inversor i s'ha rebaixat el període de pagament a proveïdors

L'alcalde i la regidora d'Hisenda, durant la presentació al Castell del Cambrer.

Reus redueix l'endeutament en més de 290 milions d'euros en deu anysAjuntament de Reus

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«L'Ajuntament de Reus té una salut econòmica molt potent, la millor dels últims dotze anys». Amb aquestes paraules va definir Carles Pellicer la situació que es trobarà a les arques municipals el seu successor a l'alcaldia. «Deixem l'Ajuntament sanejat, solvent, amb capacitat d'acció. El pròxim govern tindrà capacitat inversora i de gestió per poder actuar com cregui més convenient», va assenyalar durant la presentació del balanç econòmic del mandat 2019-2023, si bé va aprofitar per repassar els seus dotze anys al capdavant del consistori.

L'alcalde va accentuar que el factor que «millor il·lustra» aquestes «xifres extraordinàries» és l'evolució de l'endeutament. El 2012, el deute ascendia a 405,42 milions d'euros. Una dècada més tard, l'exercici del 2022 es va tancar amb un deute de 114,59 milions d'euros. La rebaixa és de més de 290 milions; d'un 71,74%.

I en el període entre el 2019 i el 2022, corresponent al vigent mandat, la disminució ha estat de més de 70 milions. «Ens deixa una situació econòmica i financera immillorable per desplegar el nostre full de ruta i els serveis de qualitat que la ciutadania mereix», analitzà Pellicer.

Al seu torn, la regidora d'Hisenda, Mariluz Caballero, comentà que la ràtio d'endeutament, que indica la proporció que representa el deute en el total del passiu, és d'un 70,22%, per sota del règim d'autorització –que implicaria que els ens supramunicipals haurien de donar el vistiplau a l'hora d'endeutar-se– i lluny del topall legal del 110%.

Així mateix, Pellicer va subratllar el progrés dels plans d'inversió. En el darrer mandat, s'ha fet un esforç inversor de més de 83 milions d'euros; xifra que contrasta amb els 30,51 milions del període entre el 2011 i el 2015, quan el consistori travessava un escenari crític.

«És una injecció extraordinària de serveis a la ciutadania. L'economia sanejada vol dir això, vol dir el Centre Social El Roser, la recuperació del patrimoni de la Boca de la Mina, el Parc de Lliscament, la transformació del Raval de Santa Anna, el Pas de Ciutat, l'estació de Bellissens, la Hispània, els polilleugers Cèlia Artiga i Joan Rebull, plans de manteniment, etcètera», exemplificà.

Per la seva banda, Caballero va destacar que s'ha arribat al context actual gràcies «al rigor, la bona gestió i un model d'excel·lència». L'edil va explicar que l'Ajuntament tanca l'exercici econòmic del 2022 amb un grau d'execució del 97,3% –la mitjana catalana se situa al voltant del 85%, detallà– i un superàvit de 3,95 milions d'euros, que es destinaran a continuar actuacions que ja s'estan executant i a reforçar «determinats serveis i ajuts a entitats».

Un altre dels indicadors que pregonen la bona salut de les arques municipals és el període mitjà de pagament als proveïdors. A tancament de l'exercici del 2022, era de 8 dies, la millor dada del mandat de Pellicer, mentre que el 2011 ascendia fins als 191, «si és que podíem pagar», afegí Pellicer. El màxim permès per la llei és de 30 dies.

La situació financera municipal s'explica, en part, també gràcies a l'augment dels ingressos. La lluita contra el frau fiscal, que va incloure un pla d'inspeccions, va suposar dos milions d'euros addicionals, per conceptes com la taxa dels guals. L'eficiència en la gestió tributària va deixar mig milió d'euros a les arques, mentre que «l'eficiència en la cerca de recursos d'altres institucions» en va dipositar dos milions més, en declaracions de Caballero.

Tots aquests factors van permetre que l'Ajuntament concedís bonificacions fiscals per valor de 5,6 milions d'euros durant l'últim mandat. «La ciutadania ja paga prou cara la situació d'excepcionalitat i incertesa internacional. Volem alleugerir la càrrega que suporten empreses i famílies impulsant mesures econòmiques i d'estímul», va expressar la regidora. «L'objectiu és fer arribar a la ciutadania un missatge de confiança i optimisme», va remarcar Pellicer.

tracking