Diari Més

MOBILITAT

La Cambra de Reus i la FECAM reclamen que Reus i Cambrils connectin per autovia

Els seus presidents, Jordi Just i Victorià Luque, creuen que el carril bici no solucionarà els problemes de connectivitat

Els treballs previs a la construcció del carril bici ja estan en marxa.

La Cambra i FECAM reclamen que Reus i Cambrils connectin per autoviaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La primera fase de les obres de la via per a ciclistes i vianants que connectarà Reus amb Cambrils, paral·lela a la carretera TV-3141, arrencarà ben aviat. Els operaris ja han començat a pintar i senyalitzar la zona per on podran circular les persones i els vehicles no motoritzats, amb la intenció que, a finals de l'estiu, la T-11 i la urbanització Blancafort estiguin enllaçades. Amb tot, el projecte no satisfà a tothom. «Reus i Cambrils, és una vergonya que no tinguin una autovia. Tota la resta està molt bé, però Reus i Cambrils haurien de tenir una autovia», assevera el president de la Cambra de Comerç, Jordi Just.

En la mateixa direcció apunta el president de la Federació d'Empresaris de Cambrils (FECAM), Victorià Luque. Lamenta que la instauració del carril bici suposarà paralitzar una proposta per ampliar la carretera a quatre carrils de circulació que fa gairebé dues dècades que es reclama. «Fem més passes enrere que endavant», subratlla. Així mateix, assegura que representants del Govern van reconèixer en una reunió que desconeixien que existia la voluntat de desdoblar la carretera entre els dos municipis més habitats del Baix Camp. «No vull que facin un carril bici ara perquè representa que faran un millora i ja no es tracta de fer-ne més. Seria un pedaç perquè pugui anar la gent amb bicicleta», valora Luque, que afirma que és una «necessitat imperiosa» disposar de l'autovia, no només perquè garantiria una connexió «directa i curta» entre les dues poblacions, sinó perquè la carretera actual «ha portat molts problemes d'accidents», factor agreujat per l'elevada quantitat de trànsit que suporta.

De fet, l'estudi d'avaluació de carreteres EuroRAP, elaborat pel RACC i altres clubs de la Federació Internacional de l'Automòbil i que compta amb la col·laboració del Servei Català de Trànsit, el Departament de Territori i la Diputació de Barcelona, va determinar que els vehicles que circulen pel tram de la TV-3141 comprès entre el pas de l'N-340 per Cambrils i la T-316 de Reus tenen un risc «alt» de patir un accident greu o mortal, segons dades recollides entre el 2019 i el 2021, període que registrà una mitjana d'1,3 accidents greus o mortals a l'any.

En aquesta línia, Just assenyala que no està en contra de la construcció del carril bici i creu que podria ser complementari a l'autovia. Amb tot, argumenta que «cap de nosaltres no anem a Cambrils amb bicicleta si no és per passejar el cap de setmana». Per tant, considera que la prioritat hauria de passar per connectar Reus i Cambrils amb més eficiència, ja que s'ha de defensar «l'economia productiva». L'opinió la comparteix el president de la FECAM. Menciona que ambdós projectes podrien ser viables i ajudarien a millorar la seguretat tant dels ciclistes com dels conductors, però matisa que, per assolir-ho, primer haurien d'iniciar-se els treballs de l'autovia. Amb l'escenari actual, comenta que ha parlat amb un amic ciclista que li ha assegurat que no anirà pel carril bici perquè és un perill recórrer aquest tram de via.

Els veïns de la urbanització Blancafort tampoc estan del tot conformes. En el passat, ja van demanar que el carril incorporés una vorera segregada del trànsit de bicicletes. El Departament de Territori calcula que les obres de l'última fase del carril, que vincularà Aigüesverds i Cambrils, s'executaran el 2024.

tracking