Diari Més

Mobilitat

«Desviem el trànsit continental del Prat als aeroports de Reus i Girona»

L'enginyer naval Joaquim Coello creu que la capital del Baix Camp pot créixer en passatgers tot descongestionant El Prat

Coello va estar acompanyat durant l'acte a la Cambra pel president de l'ens, Jordi Just.

«Desviem el trànsit continental del Prat als aeroports de Reus i Girona»Gerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'enginyer naval Joaquim Coello va ser un dels impulsors de la proposta de construir una nova pista a l'Aeroport Josep Tarradellas Barcelona-El Prat sobre el mar, de 3.500 metres, una alternativa a l'ampliació de l'equipament que reduiria l'impacte mediambiental i que permetria als avions enlairar-se sense afectar les zones poblades.

Amb tot, matisa que la idea no es queda aquí, sinó que es tracta d'una «proposta doble». «Fem com fan tots els aeroports grans, desviem trànsit de l'Aeroport del Prat cap als aeroports de proximitat –Girona i Reus–, que no tenen cap problema, i menys quan poden estar connectats amb Barcelona amb un tren d'alta velocitat en 30 minuts», va declarar ahir durant una conferència a la Cambra de Comerç. En concret, Coello assenyalà que s'haurien de repartir els vols europeus entre Reus i Girona, un factor que permetria a la infraestructura barcelonina potenciar la seva oferta intercontinental. «Si traiem trànsit de Barcelona i el portem a Girona i a Reus, no cal ampliar l'Aeroport del Prat. Hem de canviar uns passatgers per uns altres», asseverà.

Coello comparà el cas català amb el sistema aeroportuari de Londres, on els aeroports de Gatwick i Stansted permeten esponjar Heathrow i, alhora, garanteixen la connectivitat amb la capital britànica a través del tren. «Tenim a Catalunya dos aeroports amb pistes de 2.500 metres de llarg, suficients per volar arreu d'Europa, però que no estan aprofitats», va expressar.

L'objectiu no seria només atreure visitants per a la Costa Daurada, sinó que, amb l'alta velocitat, els passatgers podrien continuar el trajecte fins a Barcelona després de desembarcar a «Barcelona sud» –Reus–, una mesura que, alhora, permetria «descongestionar» El Prat.

Perquè la iniciativa sigui rendible, però, serà necessària la construcció de l'estació intermodal. En paraules de l'enginyer naval, l'actual estació del Camp de Tarragona està «molt lluny» de la infraestructura aeroportuària. «Si no hi ha una connexió ràpida amb l'AVE, la gent no vindrà a Reus. Si quan baixen de l'avió els poses en un autobús i els fas passejar pel Camp de Tarragona, no ho faran», va apuntar.

En aquest escenari, va afegir que és crucial convèncer les companyies aèries perquè reprogramin els seus vols amb origen i destí entre les fronteres europees perquè operin al Baix Camp. «Les connexions amb Europa, naturalment, es poden fer des de Reus o Girona. Si tenim el tren, vindran els passatgers i facilitarà que els vols hi siguin. Em sembla que les connexions cap a París, Londres, Berlín o Frankfurt tindrien turistes i atraurien gent de negoci que les utilitzaria, és clar que sí», afirmà.

Coello va subratllar que Reus té potencial per acollir uns tres milions de passatgers a l'any, un factor «molt important» per a Aena, ja que generaria activitat i permetria dotar les instal·lacions d'establiments com restaurants o botigues, de manera que es generaria riquesa i ocupació.

D'altra banda, l'enginyer naval creu que no tindria «gaire sentit» activar una pista intercontinental al Baix Camp perquè el punt de referència continua sent Barcelona. «On té l'oportunitat Reus? En volar a Europa, que no és poc. Poder volar des de Reus a Roma o Milà és molt important pel món dels negocis. Crec que hi ha més interès a volar a aquests llocs que a Xangai i, a més, qui vulgui anar a Xangai, podrà agafar un tren i, en 30 minuts, arribar a Barcelona», va remarcar Coello. «Crec que l'Aeroport de Reus està preparat per créixer si li donen la possibilitat de fer-ho», va concloure.

tracking