Diari Més

Cultura

Deu anys de literatura amb 'R' majúscula

El col·lectiu d'escriptores Reusenques de Lletres va inaugurar una exposició que servirà de tret de sortida de les activitats de celebració del seu 10è aniversari

L'objectiu del col·lectiu és generar activitats que facin aflorar el talent literari de les escriptores locals.

Deu anys de literatura amb 'R' majúsculaGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu anys de vida d'un col·lectiu és una fita que s'ha de celebrar. En el cas de les Reusenques de Lletres, la festa ha arrencat aquest dilluns mateix amb la inauguració d'una exposició al Casal de les Dones on van ser presents les integrants del col·lectiu, així com una bona pila dels amics que les han acompanyat en aquests deu anys de vida.

Victòria Rodrigo i Fina Masdéu, impulsores del grup, van arrencar l'acte fent memòria i balanç del projecte. El lloc escollit no va ser casual: els Rentadors del Casal de les Dones és precisament l'espai que va veure néixer el col·lectiu. El detonant de les Reusenques de Lletres, va recordar la Victòria, va ser una taula rodona que va aplegar, en aquell mateix lloc, dones de Reus que escrivien. Era l'any 2012, i en aquella trobada es va posar de manifest que, fins llavors, les escriptores de Reus havien estat invisibilitzades. Un any després, el 2013, naixia oficialment el col·lectiu, que està format per autores vinculades a la ciutat de Reus, entre les quals hi ha narradores, poetes, dramaturgues, periodistes, assagistes, historiadores i biògrafes.

En aquests deu anys, Reusenques de Lletres ha mantingut una activitat constant, impulsant accions i publicant llibres que han servit per fer aflorar tot aquest talent local. «La nostra contribució a literaturitzar Reus s'està consolidant», assegurava la Victòria en l'acte d'inauguració. Fina Masdéu, per la seva banda, va posar de manifest que «el projecte va creixent», subratllant el fet que les Reusenques superen la cinquantena d'integrants, a més de tots els amics i col·laboradors a qui ja consideren part del grup.

L'exposició que es va presentar, i que serà itinerant, consta de cinc plafons. El primer és el cartell de l'exposició, il·lustrat per la també reusenca Teresa Llorach, i que inclou el logotip dels deu anys de les Reusenques. L'obra original és de Fina Veciana, i ara incorpora el número 10 amb un grafisme que signa Elisabet Màrquez. La resta d'expositors repassen breument la història del col·lectiu, els llibres publicats, les activitats organitzades i les nombroses col·laboracions.

La festa d'aniversari va comptar també amb la música de la violinista Céline Balensi i es van fer diverses lectures de textos de les Reusenques de Lletres. Abans de donar per acabada la festa es va fer una foto de tots els presents, deixant constància de la vitalitat del col·lectiu.

tracking